search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:01
MENU CLOSE

Ακαδηµία Πλάτωνος: Οι κάτοικοι επιµένουν και κινητοποιούνται

11.11.2009 14:36
Ακαδηµία Πλάτωνος: Οι κάτοικοι επιµένουν και κινητοποιούνται - Media

Η εκπόνηση µελέτης Πολεοδοµικού Ανασχεδιασµού µε την ονοµασία «Μελέτη Πολεοδοµικού Ανασχεδιασµού της Ακαδηµίας Πλάτωνος και του Αρχαιολογικού Άλσους» έχει ξεσηκώσει εδώ και αρκετό καιρό κύµα µεγάλων αντι δράσεων από τους πολίτες, οι οποίοι διαφωνούν ριζικά µε αυτή τη νέα πολεοδοµική κατεύθυνση.

Η εκπόνηση µελέτης Πολεοδοµικού Ανασχεδιασµού µε την ονοµασία «Μελέτη Πολεοδοµικού Ανασχεδιασµού της Ακαδηµίας Πλάτωνος και του Αρχαιολογικού Άλσους» έχει ξεσηκώσει εδώ και αρκετό καιρό κύµα µεγάλων αντι δράσεων από τους πολίτες, οι οποίοι διαφωνούν ριζικά µε αυτή τη νέα πολεοδοµική κατεύθυνση.

Ο ∆ήµος Αθηναίων, στην προσπάθειά του να κάµψει τις όποιες αντιδράσεις, αποφά σισε να περάσει το θέµα από δηµόσια διαβούλευση εντός του περασµένου µήνα. Στη µία και µοναδική όµως διαβού λευση που έλαβε χώρα στα γραφεία του 4ου δηµοτικού διαµερίσµατος, ένας δηµοτι κός σύµβουλος της δηµοτικής αρχής (τον είχαµε αναφέρει σε προηγούµενο φύλλο µας) επιχείρησε να «κατευθύνει» τη συζήτηση µε όχι τόσο κοµψό τρόπο. Το γεγονός εξόργισε τους κατοίκους, οι οποίοι ήρθαν σε πλήρη ρήξη µε τη δηµοτική αρχή, η οποία, σύµ φωνα µε τα λεγόµενά τους, δεν βάζει καµία πρότασή τους µέσα στη µελέτη.

Η επιτροπή κατοίκων, µε ανακοίνωσή της προς τον δήµο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού καθώς και τον Οργανισµό Ρυθµιστικού Σχεδίου Αθήνας, τονίζουν ότι θεωρούν τον τίτλο παραπλανητικό και ότι αφήνει πολλά ανοιχτά παραθυράκια, αφού, όπως αναφέρεται στο τεύχος της µελέτης, δεν πρόκειται για Μελέτη Πολεοδοµικού Ανασχεδιασµού, αλλά για τη «συνήθη διαδικασία πολεο δοµικών ρυθµίσεων», δηλαδή για τροποποίηση του σχεδίου πόλης.

Η µελέτη αγνοεί επίσης το πάγιο αίτηµα των κατοίκων για επέκταση του αρχαιολογικού χώρου και ουσιαστική ανα βάθµισή του, κάνοντας µια και µοναδική πρόταση για κατάρ γηση της οδού Κρατύλου που τον διασχίζει. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδηµίας Πλάτωνος αλλά και το νέο Μουσείο θα παραµείνουν πλήρως αποκοµ µένα από τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους και θα πνιγούν στην υποβάθµιση που θα δηµιουργήσει η ταχύτατη ανέγερση κτιρίων γραφείων.

Οι κάτοικοι, αν και οι δια µαρτυρίες τους µοιάζουν «φωνή βοώντος εν τη ερήµω», διεκδικούν να επεκταθεί ο αρχαιολογικός χώρος στις αδόµητες γειτονικές εκτάσεις. Να ανεγερθεί το νέο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών καθώς και η Ακαδηµία των Εθνών που έχει εξαγγελθεί σε χώρους κοντά, αλλά εκτός του σηµε ρινού αρχαιολογικού χώρου. Επίσης η µελέτη πιστεύουν ότι πρέπει να αποτελέσει αντι κείµενο αρχιτεκτονικού δια γωνισµού, θεωρώντας ότι µια τέτοια µελέτη θα µπορέσει να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για το σύνολο των προβληµά των της περιοχής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:01