search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:47
MENU CLOSE

Σώστε ενέργεια και ευρώ

14.11.2010 10:51
Σώστε ενέργεια και ευρώ - Media

Με σύμμαχο πέντε τράπεζες ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», το επιτόκιο του οποίου «κλείδωσε» λίγο κάτω από 5%… Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης με την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση διπλών τζαμιών και την αλλαγή καυστήρα.

Με σύμμαχο πέντε τράπεζες ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», το επιτόκιο του οποίου «κλείδωσε» λίγο κάτω από 5%… Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης με την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση διπλών τζαμιών και την αλλαγή καυστήρα. Οι πέντε τράπεζες που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΤΕΜΠΜΕ είναι η Πειραιώς, η Εθνική, η Eurobank, η Alpha και η Emporiki. Τα επιτόκια που προσέφεραν οι τέσσερις πρώτες είναι 7,4%, της δε Emporiki κινείται λίγο υψηλότερα, γύρω στο 8%.

Το τελικό πάντως επιτόκιο με το οποίο θα δανειστούν οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, μετά την κρατική επιδότηση, «κλειδώνει» στο 4,95%, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Στην επόμενη φάση, σε περίπου πέντε με δέκα ημέρες, θα υπογραφούν και οι συμβάσεις μεταξύ των τραπεζών και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος.

Τα ονόματα των τραπεζών μαζί με τα επιτόκια που προσέφεραν στη δεύτερη φάση συζητήθηκαν στο Δ.Σ. του ΤΕΜΠΜΕ και εν συνεχεία εστάλησαν – για να πάρουν το τελικό ΟΚ – στον γ.γ. Ενέργειας Κώστα Μαθιουδάκη, ο οποίος προΐσταται της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα αυτό στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τα τραπεζικά ιδρύματα προσέφεραν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάνω από 1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας και με το παραπάνω το προαπαιτούμενο ποσό των 400 εκατ. ευρώ που όριζε ο διαγωνισμός (ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ προβλεπόταν ότι θα είναι η συμμετοχή μέσω ΕΣΠΑ, θέμα που χειρίζεται το ΤΕΜΠΜΕ). Τι σημαίνει όμως η συμφωνία αυτή για δάνεια με 4,95%;

Μηδενικό επιτόκιο για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων, δηλαδή τους χαμηλοεισοδηματίες, που είναι όσοι δηλώνουν ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 25.000.

Επιτόκιο 4,95% τόσο για τη δεύτερη κατηγορία, με ατομικό εισόδημα 15.000-30.000 ευρώ και οικογενειακό 25.000-50.000 ευρώ (οι οποίοι δικαιούνται και επιδότηση 15%) όσο και για την τρίτη, με ατομικό 30.000-45.000 ευρώ και οικογενειακό 50.000-65.000. Τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, σαν αυτά που δίδονται από τράπεζες για παρόμοιες εργασίες σε σπίτια, χορηγούνται σήμερα με 8,5% επιτόκιο.

Ο οδηγός, με όλες τις τεχνικές και πρακτικές λεπτομέρειες του προγράμματος, είναι έτοιμος, ενώ στο σχετικό μητρώο έχουν ενταχθεί και οι πρώτοι ενεργειακοί επιθεωρητές. Το πρόγραμμα αφορά κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από τη θέσπιση του κανονισμού θερμομόνωσης το 1980. Στην Ελλάδα, στην κατηγορία αυτή, υπολογίζεται ότι ανήκει το 89% των κτιρίων, περίπου 3.700.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με το σύνολο των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκτιμάται ότι μία κατοικία μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας ως και 60%. Για παράδειγμα σε μία μονοκατοικία χωρίς μόνωση στη βόρεια Ελλάδα, εμβαδού 100 τ.μ., ο ένοικος μπορεί να πετύχει οικονομικό όφελος από την εξοικονόμηση πετρελαίου που φθάνει μέχρι και το ποσό των 1.500 ευρώ τον χρόνο. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 100.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να φτάσει το 1 δισ. kWh, δηλαδή το 1/6 περίπου της συνολικής εξοικονόμησης που προβλέπεται για τον οικιακό τομέα ως το 2016 (5,53 TWh).

Aγωνία για 80 εισηγμένες

Κορυφώνεται η αγωνία για περίπου 80 εισηγμένες με μέση κεφαλαιοποίηση από 10 έως 60 εκατ. ευρώ, καθώς κάνουν αυτή την περίοδο σκληρές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Το σημαντικό είναι ότι οι επαφές διεξάγονται με 2 και 3 πιστώτριες τράπεζες κατά μέσον όρο και παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για να διασωθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς είτε δεν έχουν αξιόλογα πάγια περιουσιακά στοιχεία για να δεσμευθούν από τις τράπεζες είτε το business plan που έχουν κατατέσει δεν δημιουργεί ασφάλεια για τις τράπεζες.

Η ευκαιριακή αυτή τακτική έχει σοβαρές επι­πτώσεις, καθώς η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων εξασθενεί τις ούτως ή άλλως οικονομικά αποδυναμωμένες επιχειρήσεις και φέρνει πολλές εταιρείες αντιμέτωπες με το φά­σμα του επιχειρηματικού θανάτου. Στην πράξη, όπως αναφέρουν πολλοί επιχειρη­ματίες, οι πόρτες των τραπεζών είναι ερμητικά κλειστές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν έχουν να προσφέρουν πρόσθετες εξασφα­λίσεις.

Η κρίση, πάντως, πέραν της αναποτελεσματικό­τητας μερίδας του τραπεζικού συστήματος, ανα­δεικνύει και το μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικό­τητας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία. Μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, εσωστρεφείς, μη ανταγωνιστικές, και μια επιχειρηματικότητα που δεν στηρίζεται στην καινοτομία και δεν μπο­ρεί να σταθεί στις διεθνείς αγορές. Οι υψηλοί φόροι, η ύφεση στην ελληνική οικονομία και η πτώση των τιμών όλων των περιου­σιακών στοιχείων στην ελληνική επικράτεια από ακίνητα, ομόλογα, αυτοκίνητα έχουν δημιουργήσει έναν τυφώνα που συρρικνώνει αξίες και στερεί τη χώρα από επενδύσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:47