search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:42
MENU CLOSE

Πέφτουν τα φέσια σαν βροχή

11.11.2009 14:52

Θηλιά στον λαιμό των βιοτεχνών αποδει κνύονται οι ακάλυ πτες και μεταχρο νολογημένες επιταγές, σύμφωνα με την έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς η αγορά δεν διαθέτει… ρευστό.

Θηλιά στον λαιμό των βιοτεχνών αποδει κνύονται οι ακάλυ πτες και μεταχρο νολογημένες επιταγές, σύμφωνα με την έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς η αγορά δεν διαθέτει… ρευστό.

Η μεταχρονολόγηση σε επιταγές σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και τα δύο χρόνια ενώ το συνηθι σμένο διάστημα είναι οι 8 μήνες. Τα φέσια που πέφτουν βροχή είναι και η βασική αιτία που οι εγγρα φές στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο το 2009 μειώθηκαν κατά 16% σε σχέση με πέρυσι.

Επιταγές χωρίς αντίκρισμα κρατούν στα χέρια τους σχεδόν εννέα στους δέκα (ποσοστό 86%) Θεσσαλονικείς βιοτέχνες.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση στα φέσια έχει ξεπεράσει το 200% ενώ σε… προληπτικές σφραγίσεις επιταγών προχωρούν τον τελευ ταίο ενάμιση μήνα κάποιες τρά πεζες, σύμφωνα με καταγγελίες του πρόεδρου του ΒΕΘ Σωτήρη Μαγόπουλου.

 

Τριπλάσια χρέη

Η πιστωτική ασφυξία των επιχειρήσεων και των νοικοκυ ριών, σύμφωνα με στοιχεία του Τειρεσία, έχει κολλήσει την αγορά. Ειδικότερα, τριπλασιάστηκαν τα χρέη ενώ οι ακάλυπτες επιταγές έχουν χτυπήσει κόκκινο και πολλα πλασιάζεται με ταχείς ρυθμούς ο αριθμός εγγραφών στις λίστες του προγράμματος Τειρεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι απλήρω τες συναλλαγματικές εκτινά χθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους έναντι 825 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Παράλληλα, την περίοδο Ιανουαρίου Αυγούστου οι νέες εγγραφές στις μαύρες λίστες του Τειρεσία έφτασαν τις 317.000.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η μάστιγα των ακάλυπτων επιταγών αποτελεί αυτήν τη στιγμή μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέ λια της οικονομίας, η οποία – αν εκραγεί – μπορεί να προκαλέσει ντόμινο από λουκέτα σε μικρές αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις και νέα αύξηση της ανεργίας.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισ σότερα νοικοκυριά αλλά και επι χειρηματίες μπαίνουν στις black lists των τραπεζών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανα χρηματοδοτήσουν παλιές οφειλές – σε στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια – ή να έχουν κεφάλαιο κίνη σης για τις επιχειρήσεις τους. Έτσι, ουσιαστικά οδηγούνται σε λουκέ το, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τειρεσίας Α.Ε., τον Αύγουστο τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών έφτασαν τα 209,9 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 114,84% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008.

Το σύνολο των ακάλυπτων επι ταγών για την περίοδο Ιανουαρίου Αύγουστου 2009 διαμορφώθηκε στα 2,164 δισ. έναντι 714 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αντίστοιχα, από την αρχή του χρόνου οι απλήρωτες συναλλαγμα τικές έχουν φτάσει στο ποσό των 159,64 εκατ. ευρώ από 111,57 εκατ. που ήταν το ποσό το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Είναι δηλαδή αυξημένες κατά 43,7% σε ετήσια βάση.

Συνολικά, τον Αύγουστο το ύψος των απλήρωτων συναλλαγματι κών διαμορφώθηκε σε 19,59 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, έχουν καταγραφεί μεμονωμένες περιπτώσεις επι ταγών με διάρκεια… δύο ετών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Interview, σε δείγμα 473 επιχει ρήσεων μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), για λογαρια σμό του τελευταίου, στο διάστημα Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου. Για μεγάλες εταιρείες, όπως σούπερ μάρκετ, το 12μηνο είναι πλέον σύνηθες.

Σαν τονωτική ένεση το ΒΕΘ τονί ζει ότι είναι απαραίτητη η εγγύηση επιταγών από τις τράπεζες («τα μπλοκ επιταγών μοιράζονται σαν κουρελόχαρτα» υποστήριξε ο Σ. Μαγόπουλος) καθώς και επιβολή πλαφόν έξι μηνών στις επιταγές, το οποίο σταδιακά θα «στενεύει», ώστε η Ελλάδα να φτάσει εντός πενταετίας στα ευρωπαϊκά επίπεδα (πληρωμή «επί τη εμφανίσει»).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:42