search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:27
MENU CLOSE

Διαφθορά…τσάντα και κοπάνα

16.11.2010 23:49
Διαφθορά...τσάντα και κοπάνα - Media

Από το Μαρικάκι

Εκτός από το τσιγάρο που δεν είναι μαγκιά, αν δεν το ξέρατε και «η διαφθορά δεν είναι μαγκιά». Η διαφθορά είναι μια ψυχοκοινωνική συμπεριφορά η οποία παρουσιάζεται στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, όταν η πιτσιρικαρία νιώθοντας την ανάγκη να διακριθεί στο εσωτερικό των ομάδων συνομηλίκων της βρίσκει εκεί ένα εύκολο μέσο προβολής και αναγνώρισης.

 

Από το Μαρικάκι

Εκτός από το τσιγάρο που δεν είναι μαγκιά, αν δεν το ξέρατε και «η διαφθορά δεν είναι μαγκιά». Η διαφθορά είναι μια ψυχοκοινωνική συμπεριφορά η οποία παρουσιάζεται στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, όταν η πιτσιρικαρία νιώθοντας την ανάγκη να διακριθεί στο εσωτερικό των ομάδων συνομηλίκων της βρίσκει εκεί ένα εύκολο μέσο προβολής και αναγνώρισης. Έτσι μπορεί κανείς να συναντήσει περιπτώσεις υπεξαίρεσης των κονδυλίων του ταμείου του δεκαπενταμελούς που μαζεύτηκαν για την πενταήμερη της χρονιάς, για ιδιωτική χρήση, ήτοι αυγάτεμα του χαρτζηλικίου κι επίδειξη ισχύος στους υπόλοιπους της παρέας από το νεαρό ή τους νεαρούς φορείς της διαφθοράς. Εδώ εμπίπτει και η περίπτωση του ξεπλύματος αφού ο υπεξαιρών δύναται να κεράσει όλη την παρέα κόκα κόλες και μπύρες στο φαστφουντάδικο της γειτονιάς και τρέχα γύρευε μετά.

Άλλη περίπτωση διαφθοράς είναι η ευνοιοκρατία στο κυλικείο όταν  ο καρδαμωμένος του σχολείου κανονίζει την ουρά – σε συνθήκες χρονικής πίεσης του διαλείμματος – ανάλογα με τα γούστα του. Η διαφθορά βαθαίνει όταν δέχεται και ανταλλάγματα από «κατέχοντες» συνομηλίκους του που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του. Σε μικρότερες ηλικίες παρατηρούνται περιπτώσεις υπεξαίρεσης του σάντουιτς, αλλά κι ελκυστικών αντικειμένων (γόμες, μολύβια, αυτοκόλλητα, ηλεκτρονικά, κ.λπ.) μέσα από την τσάντα του διπλανού την ώρα που έχει σηκωθεί στον πίνακα. Στο μεταξύ υπάρχουν και νεολαίοι οι οποίο μεταφέροντας στο σχολείο το παράδειγμα των διεφθαρμένων δημοσίο – υπαλλήλων γονιών τους κλείνουν τα σχολεία με καταλήψεις και ξύνονται όλη μέρα κι ένας Θεός ξέρει τι ζητάνε για να σταματήσουν να παρακωλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αυτά και άλλα πολλά έχει δει η Διαμαντοπούλου η οποία χθες συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς για να ανακοινώσουν επίσημα ότι ανοίγουν παρτίδες μεταξύ των, με σκοπό να διδάξουν στα παιδιά ότι η διαφθορά, που άλλωστε ξεκινάει από μικρή ηλικία όπως είπαμε, δεν είναι μαγκιά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά τη συνάντηση της υπουργού με τον πρόεδρο της ΜΚΟ Κώστα Μπακούρη, αφεντικό των Ολυμπιακών του 2004 πριν αναλάβει η Γιάννα Αγγελοπούλου, θέση από την οποία απομακρύνθηκε διακριτικά με το αζημίωτο (κάτι εκατομμύρια ευρώ), παρουσιάζει η δήλωση της Άννας για τη συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια σε τρεις βασικούς τομείς: το σεβασμό στους νόμους [του ΔΝΤ προφανώς], το σεβασμό στη δημόσια περιουσία [η οποία ανήκει στο ΔΝΤ και την ΕΕ όπως έχει αποφανθεί ο μυστακοφόρος μεσίτης, γνωστός και ως ΓΑΠ] και η αξιοπρέπεια [η οποία ξεχειλίζει από τα μπατζάκια των κορυφαίων της κυβέρνησης].

Για την καλύτερη εμπέδωση όλης αυτής της διδακτικής εμπειρίας (που θα μπορούσε να έχει και τίτλο «βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα») διατίθεται και το σχετικό εγχειρίδιο «Τι κέρδισε ο Άλκης και …τι έχασε ο Λάκης» (να υποθέσω ότι η επιλογή του «Λάκης» δεν είναι τυχαία;),  που είναι «μία όμορφη καθημερινή ιστορία, δείχνει στα μικρά παιδιά πόσο σημαντικές είναι οι έννοιες της αξιοπρέπειας, της διαφάνειας και  το «χτύπημα» της διαφθοράς».

Έτσι, αφού η κυβέρνηση έπεισε χιλιάδες εργαζόμενους ότι η διαφθορά κυριαρχεί στα χαμηλά της κοινωνίας και όχι στους κόλπους της εξουσίας και ότι οι ίδιοι είναι διαφθαρμένοι μέχρι το κόκκαλο γιατί συνέτρωγαν με τον Πάγκαλο, παρόλο που οι ίδιοι δεν το θυμούνται, ή γιατί διατηρούσαν προνομιακές δουλειές στο Δημόσιο, όταν στην αγορά γίνεται το έλα να δεις, τώρα βάζει στο μάτι και τα πιτσιρίκια. Το σύστημα έχει βάλει πλώρη να φτιάξει του γεννίτσαρους της ΔΝΤοκρατίας!

Γιατί όπως είπε η Διαμαντοπούλου «οι συνειδήσεις χτίζονται από μικρή ηλικία και σε αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο». Και βρήκε το τάιμινγκ να διαφημίσει το καραδιαπλεκόμενο με την αγορά εκπαιδευτικό σύστημα που ετοιμάζει. Την ώρα που ο λαός ξαναθυμάται το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»!

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48