search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:53
MENU CLOSE

Από το βουνό στο Προεδρικό

11.11.2009 16:05

Το «Πλατύ Μέτωπο» της Αριστεράς, που κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουρουγουάη, έχει αρκετές πιθανότητες να εκλέξει τον περίφημο Χοσέ Μουχίκα, γνωστό ως «Πέπε», επόμενο πρόεδρο της Ουρουγουάης.

Το «Πλατύ Μέτωπο» της Αριστεράς, που κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουρουγουάη, έχει αρκετές πιθανότητες να εκλέξει τον περίφημο Χοσέ Μουχίκα, γνωστό ως «Πέπε», επόμενο πρόεδρο της Ουρουγουάης.

Ο Μουχίκα, ένας παλιός αντάρτης της ιστορικής οργάνωσης των Τουπαμάρος, εξασφάλισε το 48,15%, ενώ ο δεξιός Λουίς Λακάλε, πρώην πρόεδρος της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του ’90, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρά το 28,9% των ψήφων. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι ο τρίτος κατά σειρά, Πέδρο Μπορνταμπέρι, εκπρόσωπος του άλλου παραδοσιακού κόμματος, που εναλλασσόταν για δεκαετίες στην εξουσία, εξασφάλισε το 16,9%, αλλά έσπευσε να δηλώσει αμέσως ότι στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει πλήρως τον Λακάλε

.Το ευχάριστο γεγονός είναι ότι το «Πλατύ Μέτωπο» εξασφάλισε την πλειοψηφία και στα δύο σώματα, δηλαδή στη Βουλή και τη Γερουσία, αφού εξέλεξε 50 βουλευτές σε σύνολο 99 και 16 γερουσιαστές σε σύνολο 30. Τώρα το «Μέτωπο» πρέπει να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και του ευρύτερου προοδευτικού φάσματος για να μπορέσει να καλύψει τη μικρή διαφορά που χρειάζεται για να νικήσει στον δεύτερο γύρο της 29ης Νοεμβρίου τον Λακάλε.

 

Τεράστιο κύρος

Ο Χοσέ Μουχίκα είναι χαρισματική προσωπικότητα, με τεράστιο κύρος στην κοινή γνώμη, καθώς ήδη από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 ήταν από τα ηγετικά στελέχη των Τουπαμάρος και φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, που κράτησε από το 1973 έως το 1985.

Ο «Πέπε» ήταν από τους πρωτεργάτες της μεταστροφής του αντάρτικου σε νόμιμο πολιτικό κόμμα, το οποίο διεκδίκησε τη συμμετοχή του στη διακυβέρνηση και κάποια στιγμή έγινε και υπουργός σε μία από τις κυβερνήσεις του προέδρου Ταμπάρε Βάσκες, που κυβέρνησε την τελευταία πενταετία.

Σήμερα οι Τουπαμάρος είναι από τα βασικά πολιτικά ρεύματα του «Μετώπου» και ο Μουχίκα είναι πολύ δημοφιλής, όχι μόνο στα εργατικά στρώματα, αλλά και ανάμεσα στους αγρότες, ιδιαίτερα εξαιτίας του απλού και άμεσου τρόπου με τον οποίο απευθύνεται σε αυτούς. Ο Μουχίκα πιστεύει ότι η Ουρουγουάη μπορεί να γίνει η Φινλανδία της Λατινικής Αμερικής, εάν διαφοροποιήσει την οικονομία της και αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μουχίκα θα αποσπάσει την προεδρία με πάρα πολύ μικρή διαφορά. Έτσι ο αθυρόστομος «Πέπε» δηλώνει τώρα ότι έχει εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό παρελθόν του και επιμένει να συνεχίσει τις ήπιες μεταρρυθμιστικές κινήσεις του απερχόμενου προέδρου Βάσκες, θέλοντας όμως να προωθήσει ξεχωριστά κοινωνικά προγράμματα, όπως την εισαγωγή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία.

Μαζί με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πραγματοποιήθηκαν και δύο δημοψηφίσματα στην Ουρουγουάη, το πρώτο για την ακύρωση του νόμου με τον οποίο αμνηστεύτηκαν οι βασανιστές της δικτατορίας και το δεύτερο για να επιτραπεί η ψήφος με αλληλογραφία των Ουρουγουανών που ζουν στο εξωτερικό.

Στο δεύτερο δημοψήφισμα το «ναι» συγκέντρωσε μόλις το 37% των ψήφων, ενώ στο πρώτο υπήρξε ένα αποτέλεσμα που απογοήτευσε τις δυνάμεις που συγκροτούν το «Πλατύ Μέτωπο». Σε αυτό, το «ναι» δεν συγκέντρωσε παρά μόνο το 47,36% και έτσι δεν θα μπορέσουν να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τους 231 αγνοούμενους της Ουρουγουάης, που εξαφανίστηκαν κατά τα χρόνια της δικτατορίας.

Ο αριθμός μπορεί να είναι μικρός, σε σχέση με τη Χιλή ή τη Βραζιλία, αλλά η Ουρουγουάη έχει πληθυσμό μόλις 3,4 εκατομμύρια κατοίκους και μάλλον το αίτημα δεν ήταν ώριμο στην ευρύτερη κοινωνία, η οποία φαίνεται ότι ικανοποιήθηκε οριστικά, ιδιαίτερα μετά την καταδίκη δέκα στρατιωτικών σε βαριές ποινές σε μια δίκη που τελείωσε μόλις πριν από μερικές ημέρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:53