27/05/2019 09:43:15
11.11.2009

Μπορούν μαζί εφημερίδες και Internet

Αγγελία στην αγγλική εφημερίδα «The Guardian» ζητούσε μπλόγκερ να καλύπτουν τα τοπικά νέα στις πόλεις Εδιμβούργο, Κάρντιφ και Λιντς, αναφέρει ο Ανδρέας Παπαγεωργόπουλος στο μπλογκ του ellinas-xoris-ellada.blogspot.com. Στην αγγελία, μάλιστα, διευκρινιζόταν ότι είναι επιθυμητή η δημοσιογραφική σταδιοδρομία, αλλά όχι αναγκαία.

Ο Ανδρέας Παπαγεωργόπουλος σημειώνει ότι τη συγκεκριμένη αγγελία την είδε σε συμπόσιο που διοργάνωσε στη Μαδρίτη ένας από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο, ο ισπανικός VOCENTO.

Στο συμπόσιο ο βραβευμένος με έξι βραβεία Πούλιτζερ δημοσιογράφος Φίλιπ Μπένετ διαβεβαίωνε το ακροατήριο ότι «η έντυπη δημοσιογραφία δεν θα εξαφανιστεί ποτέ».

Ωστόσο, βρίσκοντας την ευκαιρία, υπογράμμισε ότι ο Τύπος στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση, επειδή έχουν μειωθεί κατά 40% οι αγγελίες και οι διαφημίσεις, με συνέπεια απολύσεις δημοσιογράφων και κατ’ επέκταση ψαλίδισμα των γεγονότων.

Η αποκαλυπτική (investigative) δημοσιογραφία θα είναι το πρώτο θύμα αυτής της κρίσης και η διαφθορά κάθε είδους, ιδίως η πολιτική, θα έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση Ομπάμα, τόνισε, έχει πρώτο μέλημα, κάθε 24ωρο, να κρύβει την πληροφορία και να βγάζει προς τα έξω ό,τι τη συμφέρει. Την τελευταία 10ετία οι μηχανισμοί διοίκησης στην Αμερική έχουν πολλαπλασιάσει τα κοντρόλ και είναι αδιαπέραστη η προσέγγιση στις πηγές πληροφόρησης. Το Ίντερνετ, όμως, άλλαξε τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια και θα συζήσει με τις άλλες μορφές επικοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.