search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:36
MENU CLOSE

Ο Σαρκοζί «τρώει» τις… υπουργούς του

11.11.2009 17:02

Είναι λάτρης των ωραίων γυναικών, αρκεί να μην του πατούν τον κάλο. Και η 32χρονη υφυπουργός Αθλητισμού της ΓαλλίαςΡαμά Γιαντέ «χτύπησε» τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στην πιο ευαίσθητη χορδή του. Ούτε λίγο ούτε πολύ,τον κατηγόρησε για οικογενειοκρατία με αφορμή την εμμονή του να προωθήσει τον 23χρονο γιο του Ζαν ως επικεφαλής μιας εταιρείας που ελέγχει την επιχειρηματική δραστηριότητα της συνοικίας Ντεφάνς του Παρισιού.

Είναι λάτρης των ωραίων γυναικών, αρκεί να μην του πατούν τον κάλο. Και η 32χρονη υφυπουργός Αθλητισμού της ΓαλλίαςΡαμά Γιαντέ «χτύπησε» τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στην πιο ευαίσθητη χορδή του. Ούτε λίγο ούτε πολύ,τον κατηγόρησε για οικογενειοκρατία με αφορμή την εμμονή του να προωθήσει τον 23χρονο γιο του Ζαν ως επικεφαλής μιας εταιρείας που ελέγχει την επιχειρηματική δραστηριότητα της συνοικίας Ντεφάνς του Παρισιού. «Δεν πρέπει να αγνοούμε την αγανάκτηση του κόσμου» είπε η Ραμά Γιαντέ σε τηλεοπτική της συνέντευξη, τονίζοντας ότι ο επικεφαλής της εν λόγω εταιρείας θα πρέπει να αναδειχθεί με ψηφοφορία από τους εκλεγμένους αξιωματούχους της συνοικίας, οι οποίοι θα πρέπει να ψηφίσουν «με την ψυχή τους και με σύνεση », γιατί «θα πρέπει να απολογηθούν ενώπιον των εκλογέων».

Άστραψε και βρόντηξε ο Σαρκοζί ακούγοντας την «προστατευόμενή» του υφυπουργό να αμφισβητεί τις επιλογές του. «Αυτό πάει πολύ» φέρεται να δήλωσε. Την επομένη, ο προσωπάρχης του επί 10 ολόκληρα λεπτά κατσάδιαζε την υφυπουργό Αθλητισμού για τα λεγόμενά της.

Τα αντίποινα δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Ο πρόεδρος απαίτησε από την έγχρωμη Ραμά Γιαντέ, εν όψει των περιφερειακών εκλογών του προσεχούς Μαρτίου, να αλλάξει εκλογική περιφέρεια, να εγκαταλείψει την έδρα της στην περιοχή Οτ ντε Σέιν, δυτικά του Παρισιού, και να θέσει υποψηφιότητα σε ένα άλλο προάστιο. Ο λόγος; Στην περιοχή αυτή είναι δημοτικός σύμβουλος ο Ζαν Σαρκοζί και ο Γάλλος πρόεδρος – ως καλός πατέρας – θέλει να προωθήσει τον γιο του.

Η Γιαντέ διαφώνησε έντονα. Όπως έγραψε μάλιστα η «Φιγκαρό», η υφυπουργός Αθλητισμού «έφτασε στα όρια της υστερίας», αρνούμενη να αλλάξει εκλογική περιφέρεια. Τελικά, υποχρεώθηκε να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και να αποδεχτεί το αίτημα του Γάλλου προέδρου, αλλά η ρήξη είχε επέλθει.

Ο ι κακές γλώσσες στο Παρίσι λένε ότι η Ραμά Γιαντέ θα έχει την τύχη μίας άλλης «αγαπημένης» υπουργού του Νικολά Σαρκοζί – της Ρασιντά Ντατί, που έχασε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ύστερα από εντολή της πρώτης κυρίας Κάρλα Μπρούνι. Ήδη, κυβερνητικά στελέχη προβλέπουν ότι στον επόμενο ανασχηματισμό μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, η Ραμά Γιαντέ θα απομακρυνθεί από τη θέση της, την οποία θα καταλάβει ο πρώην Ολυμπιονίκης του τζούντο Νταβίντ Ντουιγιέ.

 

Διαρκές «αγκάθι» για τον Σαρκοζί

Η Ραμά Γιαντέ, που είναι η πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί (στο 53% φτάνει η δημοτικότητά της), έχει επανειλημμένα εξοργίσει τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρόεδρος την είχε αρχικά διορίσει υφυπουργό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η πανέμορφη Ραμά ήταν πάντα στο πλευρό του Σαρκοζί στα επίσημα ταξίδια. Ο Γάλλος πρόεδρος ονειρευόταν μάλιστα κάποια ημέρα να τη δει να αναδεικνύεται σε «Γαλλίδα… Κοντολίζα Ράις», όπως είχε εκμυστηρευτεί σε συνεργάτες του. Η Γιαντέ εκνεύρισε τον Σαρκοζί πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2007 εκφράζοντας την έντονη δυσφορία της για την τότε επίσημη επίσκεψη του συνταγματάρχη Καντάφι στο Παρίσι. «Η Γαλλία δεν είναι χαλάκι για να σκουπίζει το αίμα των εγκλημάτων του Καντάφι» είχε πει δημοσίως η υφυπουργός, καλώντας τον Γάλλο πρόεδρο να ζητήσει εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λιβύη.

Ο Σαρκοζί αποπειράθηκε στη συνέχεια να «εξορίσει» την ατίθαση υφυπουργό του στο…Ευρωκοινοβούλιο, αλλά η Ραμά Γιαντέ αρνήθηκε, εκμεταλλευόμενη και την υψηλή δημοτικότητά της. «Εκείνες τις ημέρες, όταν μου τηλεφωνούσε ο πρόεδρος, έπρεπε να κρατώ το τηλέφωνο σε κάποια απόσταση, γιατί φώναζε πολύ δυνατά» είχε αποκαλύψει η Γαλλίδα υφυπουργός.

Τώρα, η πανέμορφη Ραμά φαίνεται ότι υπερέβη τον… Σηκουάνα και δύσκολα θα γλιτώσει τη θέση της. «Μην ανησυχείτε για μένα» είπε στους φίλους της. «Το υπουργείο είναι η… δεύτερη δουλειά μου. Άλλωστε είμαι μόνο 32 ετών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:35