search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:47
MENU CLOSE

Και το Όσκαρ πάει… ξανά στον Καρζάι

11.11.2009 17:10

Χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες από τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου για να καταφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα του προέδρου στο Αφγανιστάν ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη δράση των Ταλιμπάν.

Χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες από τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου για να καταφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα του προέδρου στο Αφγανιστάν ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη δράση των Ταλιμπάν.

Έτσι, ύστερα από άπειρες παρασκηνιακές ενέργειες και διαβουλεύσεις, πέτυχαν να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο ο Αμπντουλά Αμπντουλά και να ανοίξει ο δρόμος για να ανακηρυχθεί ο σημερινός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι νικητής του δεύτερου γύρου – που δεν θα γίνει ποτέ! – και να γλιτώσουν όλοι τη δοκιμασία νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Η στρατιωτική κατάσταση στο Αφγανιστάν καθημερινά χειροτερεύει και ο Καρζάι, μετά την εκτεταμένη βία και νοθεία που χρησιμοποίησε στον πρώτο γύρο για να πετύχει εκείνο το ισχνό 49,7%, ήταν έτοιμος στον δεύτερο γύρο να «ξεσαλώσει» κυριολεκτικά…

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλά Αμπντουλά, ο οποίος επέμενε να διεκδικήσει την προεδρία στον δεύτερο γύρο, είδε και αποείδε και φαίνεται ότι τελικά δέχθηκε τις εγγυήσεις και τις υποσχέσεις των Αμερικάνων και αποσύρθηκε, αφού προηγουμένως βέβαια είχε καταγγείλει ξεκάθαρα τον Καρζάι ότι αρνείται να λάβει υπόψη τα αιτήματά του, που απέβλεπαν στον περιορισμό της νοθείας.

Έτσι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούν έναν σκόπελο, αλλά ίσως αυτό να τους στοιχίσει ακόμη περισσότερο, γιατί ο Καρζάι ουσιαστικά δεν έχει καμιά νομιμοποίηση, είναι ένας πρόεδρος κυριολεκτικά δοτός και παραμένει στην εξουσία μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται στο Αφγανιστάν σχεδόν 70.000 Αμερικάνοι στρατιώτες και πάνω από 40.000 από διάφορες άλλες χώρες που στηρίζουν το καθεστώς του.

 

Συμβιβασμός

Η δοκιμασία της προεδρικής επανεκλογής μπορεί να ξεπεράστηκε, αλλά ο Καρζάι, όπως και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν, θα κριθούν από την κυβέρνηση που θα σχηματίσουν και κυρίως από τον τρόπο που θα κυβερνήσουν τους αμέσως προσεχείς μήνες, όταν ενταθεί ακόμη περισσότερο η δραστηριότητα των Ταλιμπάν.

Πίσω από την απόσυρση του Αμπντουλά και την ανάδειξη του Καρζάι, κρύβεται κάποιος συμβιβασμός ο οποίος θα φανεί από το εάν και κατά πόσο άνθρωποι του πρώτου θα μετάσχουν στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο δεύτερος.

Τ ώρα ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να καταλήξει αν θα αποδεχθεί την εισήγηση του αρχιστράτηγου των δυνάμεων στο Αφγανιστάν για αποστολή και άλλων 40.000 Αμερικάνων στρατιωτών, αλλά θεωρείται αρκετά απίθανο να υπάρξει οριστική απόφαση πριν από την ασιατική προεδρία του Αμερικάνου προέδρου.

Όμως η αναθεώρηση της αμερικάνικης στρατηγικής πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στο Αφγανιστάν είναι μία σχεδόν καθαρή αποτυχία της προσπάθειας να οικοδομηθεί ένα στοιχειωδώς ανεκτό καθεστώς από την άποψη των θεσμών και των λειτουργιών.

Σ την Ουάσιγκτον φαίνεται ότι έχουν κερδίσει έδαφος οι παράγοντες και οι σύμβουλοι του Αμερικάνου προέδρου που υποστηρίζουν τη συνέχιση μιας στρατηγικής εξόντωσης των ανταρτών, με μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ω στόσο, φαίνεται ότι οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης δεν αποκλίνουν πια και τόσο από τους υπερασπιστές της άλλης αντίληψης, που θέλει την ενίσχυση μιας εκστρατείας που θα στοχεύει ειδικά τους τρομοκράτες και όχι γενικώς όλους τους ένοπλους αντάρτες στο Αφγανιστάν, οι οποίοι μπορεί να είναι Ταλιμπάν ή όχι.

Ε πιπλέον διαφαίνεται στον ορίζοντα μία τρίτη «συνθετική» αντίληψη, η οποία μπορεί να συνδυάσει τις δύο αντιπαρατιθέμενες απόψεις με μια σημαντική στρατιωτική ενίσχυση 10.000 ή 15.000 ανδρών που δεν θα φτάνει τις 40.000 που έχει ζητήσει ο επικεφαλής στρατηγός, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύονται και οι επιλεκτικές επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ειδικές μονάδες κατά της Αλ Κάιντα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:47