search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:59
MENU CLOSE

«Ιερή συμμαχία»

12.11.2009 14:25

O «υγιεινός» περίπατος που περίμενε η Ντόρα Μπακογιάννη αρχικά για τον αγώνα διαδοχής στη Ν.Δ. εξελίσσεται σε ντέρμπι, με τα προγνωστικά να γέρνουν πια προς τον Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να στηρίξει τον Σαμαρά για την προεδρία της Ν.Δ. ανέτρεψε τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και έδωσε άλλη τροπή στην κούρσα της διαδοχής.

O «υγιεινός» περίπατος που περίμενε η Ντόρα Μπακογιάννη αρχικά για τον αγώνα διαδοχής στη Ν.Δ. εξελίσσεται σε ντέρμπι, με τα προγνωστικά να γέρνουν πια προς τον Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να στηρίξει τον Σαμαρά για την προεδρία της Ν.Δ. ανέτρεψε τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και έδωσε άλλη τροπή στην κούρσα της διαδοχής.

◆ Έδωσε αέρα στον εκ Μεσσηνίας υποψήφιο επηρεάζοντας – και ίσως αλλάζοντας – τη μέχρι προ ημερών συντριπτική υπέρ της Ντόρας παράσταση νίκης.

◆ Του χάρισε τον κεντρώο μανδύα που του έλειπε και ακύρωσε το κυρίαρχο επιχείρημα της Μπακογιάννη ότι είναι σκληρός δεξιός και θέλει ένα περιχαρακωμένο κόμμα.

◆ Του προσέφερε δυνάμεις στην Αθήνα, όπου παρουσίαζε υστέρηση.

◆ Του έδωσε την αφορμή να πει αμέσως ότι άρχισε ήδη την αμφίπλευρη διεύρυνση, την οποία είχε κατά νου για μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

◆ Κυρίως όμως έβαλε τις βάσεις για μια από τις πιο εντυπωσιακές πολιτικές ανατροπές από τη μεταπολίτευση και ύστερα, η οποία, αν τελικά υλοποιηθεί, θα δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της ελληνικής Δεξιάς.

Ωστόσο με τη συμμαχία αυτήν το παιχνίδι της διαδοχής αγριεύει για τα καλά και ο… πυρηνικός πόλεμος είναι προ των πυλών.

Ήδη ο χορός των φαντασμάτων άρχισε, με αναφορές στο 1965, το 1977 και το 1993. Και από τις δυο πλευρές θυμήθηκαν την Αποστασία του Μητσοτάκη, πατέρα της Ντόρας, το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων το οποίο ίδρυσε, ενώ σφοδρή είναι η κριτική που ασκείται εκατέρωθεν προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Πολιτική Άνοιξη του Σαμαρά και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από το «ντοραίικο» έσπευσαν να μιλήσουν για «ερμαφρόδιτη» και ετερόκλητη πολιτική συμμαχία. Η Ντόρα μπορεί να μίλησε για σεβαστή απόφαση του Αβραμόπουλου, αλλά οι υποστηρικτές της – π.χ. Γιακουμάτος, Σκυλακάκης, Μ. Κεφαλογιάννης, Κοντογιάννης κ.ά. – επέκριναν με σφοδρότητα τη συμμαχία των δυο. Ήταν ένα σαφές δείγμα πανικού από την πλευρά της Μπακογιάννη, που βλέπει το έδαφος να χάνεται και τα χαμόγελα να εξαφανίζονται από τα πρόσωπα των υποστηρικτών της.

Αναμένεται λοιπόν τις επόμενες μέρες να βγουν στις μιντιακές στράτες οι πολιτικοί μαχαιροβγάλτες της κινητοποιώντας και τους ομολόγους τους της άλλης πλευράς.

Παράλληλα αναδείχτηκε και μια θεμελιώδης αδυναμία της Ντόρας, η οποία, χάνοντας την αίσθηση του περιπάτου, είδε (π.χ. στο γκάλοπ της GPO για την εκπομπή του Πρετεντέρη) να μετράνε και τα… μόνιμα ντεζαβαντάζ της, με εντυπωσιακό π.χ. το όνομα του πατέρα της, το οποίο θεωρείται από πολύ κόσμο ως βασικό της μειονέκτημα – χωρίς να είναι το μόνο…

 

Τα «παζάρια»

Ποιο ήταν το τίμημα (το αντάλλαγμα) στο παζάρι Αβραμόπουλου – Σαμαρά ρωτά – παρασκηνιακά – η πλευρά της Ντόρας. Κανένας από το επιτελείο της δεν κατανόησε τη συμμαχία των δυο. Αμέσως άρχισαν οι δηλητηριώδεις διαρροές σε φίλα προσκείμενους δημοσιογράφους – και δεν είναι λίγοι – για παζάρι, για ανταλλάγματα, για τίμημα και εναλλαγή ρόλων. Οι δυο τους επιμένουν ότι η συμφωνία τους έγινε με καθαρά πολιτικούς όρους.

«Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο» λένε οι συνεργάτες τους, ενώ το ίδιο το «δίδυμο» λέει πως αρνούνται τη λογική της καμαρίλας και των μυστικών συμφωνιών. Οι άνθρωποί τους λοιδορούν έμπιστους συνεργάτες της Ντόρας – όπως χθες τον ευρωβουλευτή Σκυλακάκη – που λένε ότι, εάν εκλεγεί ο Σαμαράς, θα κάνουν κουμάντο στη Ν.Δ. οι άνθρωποι του ΚΕΠ και της Πολιτικής Άνοιξης, δηλαδή των δυο κομμάτων που ίδρυσαν στο παρελθόν οι δυο πολιτικοί φεύγοντας από τη Ν.Δ.

Όποιος παρατηρούσε προσεκτικά τη στάση του Αβραμόπουλου στο έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ. το περασμένο Σάββατο, όταν τον εκθείαζε η Ντόρα, θα καταλάβαινε πολλά. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αβραμόπουλου με τον Σαμαρά στο πολιτικό γραφείο του πρώτου, όπου τελικά έγινε η συμφωνία, που οριστικοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Ο Αβραμόπουλος ήξερε ότι με προεδρία Ντόρας δεν είχε… μέλλον και τον ενόχλησαν πολύ όλες οι διαρροές πως θα συνταχθεί μαζί της. Πολλοί έλεγαν ότι ήταν μια λογική εξέλιξη η συμπόρευση Ντόρας με Αβραμόπουλο, όμως ο Αρκάς είχε άλλη άποψη και με πολιτικό πλαίσιο, που ο ίδιος διαμόρφωσε και το αποδέχθηκε ο Σαμαράς, πρόσφερε στον τελικό σύμμαχό του το κεντρώο στίγμα που του έλειπε.

Για το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει θέση αντιπροέδρου ή νούμερο δύο επί προεδρίας Σαμαρά ο Αβραμόπουλος το αρνείται και επιμένει πως συμφώνησε ό,τι υπάρχει στην κοινή διακήρυξη αρχών και θέσεων που έγραψε ο ίδιος στο χωριό του, το Ελληνικό Αρκαδίας, το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Σε ένα διήμερο που η Ντόρα και οι συνεργάτες της, «υπνωτισμένοι» πολιτικά, περίμεναν τη στήριξή του και τη θεωρούσαν δεδομένη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:57