search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:24
MENU CLOSE

Το χαμόγελο που έγινε γκριμάτσα

12.11.2009 14:31

Έχει πλέον όπλα η Ντόρα στη νεοδημοκρατική μονομαχία της με τον Σαμαρά; Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν έχει, αλλά οι συνεργάτες της λένε σε αυτούς με τους οποίους συνομιλούν πως έχει κρυφούς άσους στο μανίκι της. Ψύχραιμοι πρώην υπουργοί, που δεν φανατίζονται είτε με τη μια είτε με την άλλη πλευρά, λένε για την… ασημένια σφαίρα που έχει στο όπλο της για τον επτάψυχο Σαμαρά, οι οποίος αναστήθηκε πολιτικά.

Έχει πλέον όπλα η Ντόρα στη νεοδημοκρατική μονομαχία της με τον Σαμαρά; Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν έχει, αλλά οι συνεργάτες της λένε σε αυτούς με τους οποίους συνομιλούν πως έχει κρυφούς άσους στο μανίκι της. Ψύχραιμοι πρώην υπουργοί, που δεν φανατίζονται είτε με τη μια είτε με την άλλη πλευρά, λένε για την… ασημένια σφαίρα που έχει στο όπλο της για τον επτάψυχο Σαμαρά, οι οποίος αναστήθηκε πολιτικά.

Μέχρι και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επιστρατεύτηκε χθες, όπως έλεγαν πικρόχολα οι υποστηρικτές του Σαμαρά. Και όντως ο Καρατζαφέρης βγήκε και έδειξε με τον τρόπο του την προτίμησή του στην Ντόρα.

Ο πιθανός άσος που απομένει στην Ντόρα ακούει στο όνομα Άρης Σπηλιωτόπουλος. Είναι πλέον το μόνο όνομα που μπορεί να παίξει ρόλο και να δώσει πολιτικούς πόντους σε όποιον υποστηρίξει. Ο Σπηλιωτόπουλος κρατάει άμυνα και το παίζει ουδέτερος, αλλά τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει.

Η Ντόρα υπολογίζει στη στήριξή του για να ισοφαρίσει και ίσως να υπερκεράσει τη συμμαχία Σαμαρά – Αβραμόπουλου. Ο Άρης λένε ότι το διαπραγματεύεται πολύ σκληρά, αν και από χθες διακινείται από κάποιους ότι θα πάει με τον Σαμαρά.

Η βασική επιλογή της Μπακογιάννη είναι να πολώσει το κλίμα και να προσπαθήσει να κερδίσει έτσι πόντους. Όμως σε μια μετωπική αναμέτρηση, όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη, κερδισμένος θα είναι ο… Σαμαράς, στον οποίο δεν έχουν να προσάψουν πολλά, παρά μόνο την Πολιτική Άνοιξη, την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη στήριξη Στεφανόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, που βοήθησε το ΠΑΣΟΚ.

Αν όμως φθάσει εκεί η αντιπαράθεση, οι σαμαρικοί θα βγάλουν από τα θηκάρια τα όπλα και θα πυροβολούν ακόμη και για την υπόθεση της Siemens, τη διαφυγή του Καραβέλα στην Ουρουγουάη κ.λπ.

Οι ντορικοί είναι σε απόγνωση, αφού έβλεπαν μέχρι χθες να τους φεύγουν στελέχη αλλά και βουλευτές που μέχρι προχθές τη στήριζαν. Το πολιτικοδημοσιογραφικό σύστημά της είναι σε πλήρη συναγερμό και χθες ήταν έτοιμοι να δημοσιοποιήσουν 50 – έτσι έλεγαν, αλλά πολλοί είχαν αμφιβολία για τον αριθμό – υπογραφές νυν βουλευτών της Ν.Δ. που τη στηρίζουν. Όμως η ιδέα της δημοσιοποίησης εγκαταλείφθηκε για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι σε πανικό.

Πάντως η σκέψη δεν έχει εγκαταλειφθεί και η Ντόρα σκέφτεται ακόμη και να καλέσει τον Σαμαρά σε απευθείας διάλογο είτε σε περιφερειακές κομματικές οργανώσεις είτε στην τηλεόραση, σε κλασικό ντιμπέιτ.

Στο Ντοραίικο υποστηρίζουν ότι η συμμαχία Σαμαρά – Αβραμόπουλου μπορεί να δημιουργήσει φαινόμενα αντισυσπείρωσης από νεοδημοκράτες που δεν τους έχουν συγχωρήσει το ότι παλαιότερα κάνανε κόμματα και προκάλεσαν πρόβλημα στη Ν.Δ.

Η Ντόρα έχει σκοπό να αναδείξει τα ιδεολογικά κενά του Σαμαρά και λέει ότι ο αντίπαλός της έχει πρόβλημα στη στρατηγική, αγνοώντας ότι η δική της κατέρρευσε πλήρως, αφού στο συνέδριο έλεγε να προσεγγιστούν οι «καθαρόαιμοι δεξιοί» ψηφοφόροι και να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες προσέγγισης του Κέντρου και προχθές μίλησε για αμφίπλευρη διεύρυνση και για την ανάγκη να προσεγγιστεί ο κεντρώος χώρος.

 

Ντόρα και Καρατζαφέρης

Ο Καρατζαφέρης έβαλε πλάτη στην Ντόρα χθες και μην ξεχνάτε ότι στο παρελθόν έχει πει πως χρωστάει πολλά στον Μητσοτάκη και τη Μαρίκα. Χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ βγήκε στον ΑΝΤ1 και προέβλεψε ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια διάσπαση της Ν.Δ., όχι σε επίπεδο κορυφής, αλλά σε επίπεδο βάσης, με «λευκή απεργία» της μητσοτακικής πτέρυγας, στην περίπτωση που ο Σαμαράς εκλεγεί πρόεδρος.

Όπως προέβλεψε, εάν ο Σαμαράς κερδίσει τη μάχη της διαδοχής, η Ν.Δ. θα απολέσει τις ελπίδες επιστροφής στην εξουσία. Ο Καρατζαφέρης, που λέγεται ότι είναι σε επικοινωνία με την Ντόρα μέρες τώρα, είπε ότι η κοινή εμφάνιση Σαμαρά και Αβραμόπουλου έμοιαζε με εκείνη Καραμανλή – Αβραμόπουλου στον «Διόνυσο», πριν από εννέα χρόνια, και έριξε το καρφί του: «Ο Σαμαράς φάνταζε χθες υποδεέστερος του Αβραμόπουλου».

Ο Καρατζαφέρης κάρφωσε και τον Αβραμόπουλο λέγοντας ότι, όταν διεκδικούσε τον Δήμο Αθηναίων, είχε βάλει ένα ράντζο για τον Αβραμόπουλο στον Telecity, αφού ο Μητσοτάκης του είχε ζητήσει να βάλει τα δυνατά του για να κερδίσει τη μάχη της πρωτεύουσας απέναντι στον Πάγκαλο.

 

Έκπληξη από τον Καμμένο

Την ουδετερότητα διάλεξε χθες ο Πάνος Καμμένος, βασικό μέλος της «λαϊκής Δεξιάς», για τον οποίο έλεγαν ότι τα είχε βρει με την Ντόρα και τη στήριζε. Λίγες ώρες πριν από τη δημόσια εμφάνιση της Ντόρας στο κλειστό γυμναστήριο του Περιστερίου, όπου μίλησε σε νεοδημοκράτες, ο Καμμένος, δηλώνοντας αηδιασμένος από την κοκορομαχία των διαφόρων υπαρχηγών των υποψηφίων, δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του την απόφαση για ουδετερότητα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «…Εάν θα ψήφιζε μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα είχα την υποχρέωση να κάνω μια ανοιχτή διαβούλευση για να αποφασίσουμε μαζί για τον νέο αρχηγό. Η απόφαση όμως της Κεντρικής Επιτροπής και του συνεδρίου να εκλεγεί ο νέος αρχηγός με δημοκρατικές και ανοικτές διαδικασίες με τη συμμετοχή όλων μας δίνει την απόλυτη κυριαρχία στη βάση του κόμματος.

Επομένως, η επιλογή νέου αρχηγού είναι στα δικά σας χέρια. Η μακροχρόνια σχέση μας, ο αλληλοσεβασμός και όλα όσα μαζί περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια σε αγώνες δύσκολους και έντιμους, σε καλές και κακές στιγμές, μου επιβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία να συμμετέχω μόνο ως απλός στρατιώτης και με ισοδύναμη και ισότιμη με εσάς ψήφο στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου».

Είπαμε, δεν είπαμε; Όλα… τώρα αρχίζουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:23