search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:40
MENU CLOSE

Τι λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ για το χρηματοδοτικό κενό και το τρίτο πακέτο

03.03.2015 17:26
Τι λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ για το χρηματοδοτικό κενό και το τρίτο πακέτο - Media

Εκτιμήσεις για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και για πιθανές εξελίξεις στο άμεσο και απώτερο μέλλον καταγράφονται σε δημοσιεύματα και αναλύσεις αμερικανικών ΜΜΕ.

Εκτιμήσεις για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και για πιθανές εξελίξεις στο άμεσο και απώτερο μέλλον καταγράφονται σε δημοσιεύματα και αναλύσεις αμερικανικών ΜΜΕ.

Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αναφέρει ότι «μολονότι η ελληνική κυβέρνηση διασφάλισε την παράταση του σχεδίου διάσωσης, αυτή δεν παρέχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση» και ότι «για να ξεκλειδώσει η εκταμίευση των χρημάτων, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα μέτρων λιτότητας και σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις με τους πιστωτές».

Το CNBC προβάλλει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, σημειώνοντας ότι «οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης διαπραγματεύονται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα».

Το Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι η «κατάσταση άλλαξε», σε σχέση με τις εκροές καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, «αφότου η Ελλάδα πέτυχε συμφωνία στο Eurogroup».

Τέλος, στο Foreign Affairs, ο καθηγητής Στάθης Καλύβας κάνει λόγο για «μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ» καταγράφοντας «τέσσερις λόγους» για αυτό και υποστηρίζει ότι «παραμένει άγνωστο εάν η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσει ακέραιο το ευρώ και η επιθυμία του Ελληνικού λαού να παραμείνει σε αυτό θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν τα χειρότερα».

Πιο συγκεκριμένα:
 
Wall Street Journal
 
Στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ υποστηρίζεται ότι «η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας τις επόμενες εβδομάδες, ενώ είναι ελάχιστες οι ελπίδες να δοθεί σύντομα βοήθεια από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, απειλώντας με κατάρρευση την ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μολονότι η ελληνική κυβέρνηση διασφάλισε την παράταση του σχεδίου διάσωσης, την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή δεν παρέχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την οποία είχαν δεσμευθεί η ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Για να ξεκλειδώσει η εκταμίευση των χρημάτων, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα μέτρων λιτότητας και σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις με τους πιστωτές και να τις καταστήσει νόμο του κράτους. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, αλλά η Ελλάδα δεν διαθέτει τόσο χρόνο. Θα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ, μόνο τον Μάρτιο, 1,5 δις ευρώ, με την πρώτη δόση, σχεδόν 300 εκ. ευρώ, την ερχόμενη Παρασκευή».

Επίσης, αναφέρεται ότι «η Αθήνα, παγιδευμένη μεταξύ φορολογικών εσόδων που φθίνουν και των υποχρεώσεων για αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ, θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της, πριν τα τέλη Μαρτίου, υποστηρίζουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό αφήνει στην κυβέρνηση ορισμένες δύσκολες επιλογές, όπως το να προσφύγει στα υπάρχοντα αποθέματα ρευστότητας του κράτους, καθυστερώντας περαιτέρω την αποπληρωμή των προμηθευτών της, μια πρακτική στην οποία προσέφευγαν επανειλημμένα οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, ενισχύοντας τον στραγγαλισμό της οικονομίας, τα τελευταία πέντε χρόνια».

Σε άλλο δημοσίευμα-άρθρο στην ίδια εφημερίδα διατυπώνεται η άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταρακουνήσει την Ελλάδα», επισημαίνοντας «τις αυξομειώσεις στις ελληνικές χρηματιστηριακές αγορές και τα ελληνικά ομόλογα, που κινήθηκαν ανοδικά και στη συνέχεια καθοδικά, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν από τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσπάσει υποχωρήσεις από τους πιστωτές της χώρας ή ανησυχούσαν ότι η αδιαλλαξία του θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός της νομισματικής ένωσης του ευρώ. Η Ελλάδα έμοιαζε ότι βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης μέχρι που ξέσπασε η πρόσφατη πολιτική αβεβαιότητα. Τώρα, οι επενδυτές δεν είναι τόσο πεπεισμένοι».
 
CNBC
 
Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC σημειώνεται ότι «οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης διαπραγματεύονται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα», παρουσιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λουίς δε Γκίντος.

Επίσης, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του ίδιου υπουργού ότι «η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για την ευρωζώνη».

Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης».
Ωστόσο στο άρθρο δεν φιλοξενείται η απάντηση της εκπροσώπου του Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία το Eurogroup δεν εξετάζει κάτι τέτοιο
 
Bloomberg
 
Στο Μπλούμπεργκ γίνεται λόγος για «τι εκροές καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τους τελευταίους μήνες, καθώς οι Έλληνες φοβούνται την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων». Στη συνέχεια προσθέτεται ότι «η κατάσταση άλλαξε αφότου η Ελλάδα πέτυχε συμφωνία στο Eurogroup και την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες είδαν εισροές καταθέσεων. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στο σύστημα ρευστότητας της ευρωζώνης προσεγγίζει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 45 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου».
 
Foreign Affairs
 
Σε ανάλυση στο Foreign Affairs του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, Στάθη Καλύβα, υποστηρίζεται ότι «η Ελλάδα εγκατέλειψε γρήγορα το αίτημά της για κούρεμα του χρέους, συμφώνησε στην τετράμηνη παράταση του σχεδίου διάσωσης, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει κάποιες “διακοσμητικές” (όπως ο αρθρογράφος της χαρακτηρίζει) αλλαγές, όπως ασαφή γλώσσα σχετικά με τις σαρωτικές, φιλικές προς την αγορά, μεταρρυθμίσεις και ασαφείς υπαινιγμούς δημοσιονομικής ευελιξίας, παράλληλα με αυστηρούς ελέγχους για την εκταμίευση των δόσεων».

Ο αρθρογράφος, αναλύει στη συνέχεια τους, κατά την άποψή του «τέσσερις λόγους για την μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί ειδικοί αναλυτές δεν κατανόησαν την πολύπλοκη φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι ζήτησαν ταυτόχρονα λιγότερη λιτότητα, αλλά με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και ότι μολονότι μια ευρεία πλειοψηφία στηρίζει την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία, οι ίδιοι άνθρωποι, ανήσυχοι από μια ενδεχομένως καταστροφική αντιπαράθεση, κλόνισαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποσύροντας καταθέσεις, υπονομεύοντας έτσι τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση τη διαπραγματευτική της ισχύ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:40