18/02/2020 21:07:16
10.3.2015 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1854 στις 5-3-2015

Άμεση απειλή για το ΚΕΘΕΑ

ΚΕΘΕΑ: Συνάντηση με εκπροσώπους κομμάτων για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου - Media

Στα μέσα Ιουλίου σταματά η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Σοβαρό κίνδυνο να μπει «λουκέτο» στο πρωτότυπο πρότζεκτ των επτά ψυχοδιαγνωστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ, αφού στις 15 Ιουλίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και σταματάει η χρηματοδότηση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως θα χάσουν τη δουλειά τους 42 εκπαιδευμένοι άνθρωποι με σοβαρή κατάρτιση, ενώ εκατοντάδες χρήστες δεν θα μπορούν πλέον να θεραπευτούν και θα μείνουν στον «αέρα».
Το κομμάτι των ψυχοδιαγνωστικών κέντρων παρέχει διπλή διάγνωση και θεραπεία, καθώς συμπεριλαμβάνει τη χρήση αλλά και την ψυχική διαταραχή. Ακόμη κι αν προκηρυχθεί καινούργιο πρόγραμμα, δεν θα επιτραπεί στον οργανισμό να προσλάβει το ίδιο προσωπικό, κάτι που θα διαταράξει τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και το πρόγραμμα των ατόμων που συμμετέχουν.
«Θα κάνουμε οτιδήποτε δυνατόν» δήλωσε επί του θέματος στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ο υπουργός αναπληρωτής Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Το ΕΣΠΑ από τη φύση του δεν έχει μονιμότητα. Αυτό δείχνει πόσο πίσω είμαστε ως κράτος. Ως κυβέρνηση πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των ανθρώπων. Αν υπάρξει νέο πρόγραμμα, πρέπει να υπάρξει με νέα χαρακτηριστικά. Θα το δούμε και θα κάνουμε τα πάντα. Σε μία περίοδο που δεν υπάρχουν χρήματα θέλουμε να απελευθερώσουμε θεσμικά δεσμά για να βοηθήσουμε το ΚΕΘΕΑ. Έχουμε δει τι έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, πόσο σπουδαίο έργο έχει κάνει και αυτό θα αναγνωριστεί – όχι πελατειακά, αλλά γιατί το αξίζει» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος δήλωσε στο «Ποντίκι»: «Παρέχουμε σημαντική υπηρεσία σε πολλούς ανθρώπους στην επαρχία. Εκ των πραγμάτων το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, διευρύνθηκε και είχε απήχηση στην τοπική κοινωνία. Εμείς επιθυμούμε τη συνέχιση του προγράμματος και τη διατήρηση των 42 θέσεων εργασίας. Έχουμε ανταποκριθεί σε αυτό που θέλαμε και η πιθανότητα να μη συνεχιστεί δεν θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στην προσφορά μας στην τοπική κοινωνία».
Πρόσθεσε ακόμη πως γενικότερα το ΚΕΘΕΑ πανελλαδικά χρήζει άμεσης ενίσχυσης σε τομείς όπως είναι η χρηματοδότηση και το προσωπικό. Χαρακτηριστικά, φυσικά, για ακόμη μία φορά, είναι τα νούμερα, που «μιλάνε» από μόνα τους. Συγκεκριμένα, 13.500 άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και τις ανοιχτές και κλειστές κοινότητες που διατηρεί, με μικρό αριθμό στο προσωπικό του.
Τις ανάγκες 13.500 ατόμων καλούνται να εξυπηρετήσουν μόλις 450 εργαζόμενοι (!) πανελλαδικά, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη στο πλευρό των χρηστών που λαμβάνουν θεραπεία.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.