search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 17:27
MENU CLOSE

«Ζωγραφίζω για να μην κάψουν το δάσος μου»!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1854
5-3-2015
09.03.2015 04:00
plessas.jpg

«Την ονειρεμένη πόλη των καλλιτεχνών που με αγάπη ίδρυσα, υπερασπίστηκα και εξακολουθώ να φροντίζω, δοκίμασαν επανειλημμένα να μου την κάψουν.

Ο Μίμης Πλέσσας – ζωγράφος μιλάει στο «Ποντίκι Art» και με την πρώτη του έκθεση στέλνει οικολογικό μήνυμα για την αγαπημένη του Καλλιτεχνούπολη…

«Την ονειρεμένη πόλη των καλλιτεχνών που με αγάπη ίδρυσα, υπερασπίστηκα και εξακολουθώ να φροντίζω, δοκίμασαν επανειλημμένα να μου την κάψουν. Κάθε δύο χρόνια, ανάλογα με την ένταση των ανέμων, οι ίδιοι ιταμοί συμφεροντολόγοι ξεκινούσαν μία φωτιά. Μάζευα τα αποκαΐδια και τα έκανα καράβια για να μπορώ να ταξιδεύω με τον νου. Η αληθινή μου βάσανος ήταν όταν έπρεπε να συνηθίζω τον ηχητικό περίγυρο που ήταν διαφορετικός, μια και καταστρεφόταν το πυκνό δάσος που μας προστάτευε» είναι οι πρώτες κουβέντες του μεγάλου Έλληνα συνθέτη στο «Ποντίκι Art».

Ο Μίμης Πλέσσας συστήνεται, λοιπόν, από την άλλη Πέμπτη, 12 Μαρτίου, με μια διαφορετική ιδιότητα και παρουσιάζει στην Γκαλερί Έρση, για πρώτη φορά στο κοινό, μια έκθεση ζωγραφικής με έργα που έχει δημιουργήσει μέσα σε μια εικοσαετία. Τίτλος της έκθεσης: «Απεικόνιση».

Έργα εμπνευσμένα από την Καλλιτεχνούπολη, την περιοχή που τον φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια και η οποία άντεξε από τις αλλεπάλληλες καταστροφές των εμπρηστών.
Τι να πρωτογράψεις για να παρουσιάσεις έναν συνθέτη που έχει κάνει εκατοντάδες επιτυχίες στο λαϊκό τραγούδι, έχει «ντύσει» τις πιο γνωστές ταινίες του κινηματογράφου. Γι’ αυτό, ενώ γύρω μας στήνεται η έκθεση, βρίσκουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για χρώματα…

Η λευκή παρτιτούρα με μια φράση και ο λευκός πίνακας.

Και καλείται ο εμπνευσμένος να εκφράσει, ανάλογα με την ευαισθησία του και το ταλέντο, αυτά που νιώθει.

Ένας μεγάλος συνθέτης δεν φοβάται να εκτεθεί με μια άλλη τέχνη;

Ελπίζω ότι δεν αναφέρεστε σε μένα γιατί, αν χρειαστεί, μπορώ να σας στείλω 100 πυκνογραμμένες σελίδες με τα ονόματα μεγάλων συνθετών…
Τόλμησα να ζωγραφίσω όταν δεν μπορούσα να γράψω, να παίξω ή να ακούσω μουσική.

Πόσα χρόνια ζωγραφίζετε, ποιες ώρες και γιατί αρχίσατε να πιάνετε το πινέλο;

Όσες φορές βρέθηκα στην παραπάνω κατάσταση. Και αυτό συνέβη στην Κατοχή, στην τελευταία μου εβδομάδα στον στρατό και μετά την τρίτη πυρκαγιά που έκαψε την περιοχή μου και μέρος του σπιτιού μου.

Ο αγαπημένος σας Έλληνας κι ο αγαπημένος σας ξένος εικαστικός;

Ο Νικόλαος Λύτρας και ο Pablo Picasso.

Ποιον «διάσημο» πίνακα θα θέλατε να είχατε ζωγραφίσει;

Θα πρέπει να περιμένετε να γίνω ζωγράφος.

Αν ο «Δρόμος» σας γινόταν έργο, τι θα απεικόνιζε;

Ο μοναδικός Σπύρος Βασιλείου ζωγράφισε το εξώφυλλο. Μία ματιά θα σας πείσει…

Ο Πολιτισμός στην Ελλάδα τού σήμερα με μια φράση.

Στα χέρια των άξιων, των ικανών καλά κρατεί.

Μετά τις ακουστικές ανακαλύπτει τις οπτικές αξίες…

Για τη ζωγραφική δουλειά του Μίμη Πλέσσα, αλλά και για την έκθεση που παρουσιάζεται, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών – ακαδημαϊκός Χρύσανθος Α. Χρήστου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Όταν ένας μουσικός ασχολείται με τη ζωγραφική, καλύτερα την πλαστικοζωγραφική, τότε η εργασία του αυτή έχει για τον μελετητή ιδιαίτερη σημασία. Και όχι για τίποτε άλλο, όσο γιατί δίνει τη δυνατότητα για ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και περισσότερο νέες σκέψεις για την καλλιτεχνική δημιουργία. Αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στα έργα του νέου αυτού καλλιτέχνη, που μετά τις ακουστικές αξίες που έχει καλλιεργήσει περνά τώρα και στις οπτικές, είναι, μέσα από τη θεματογραφία του, η λιτότητα και η εσωτερικότητα της εκφραστικής του γλώσσας. Διαπιστώνεται άλλωστε εύκολα ότι αυτός δεν ενδιαφέρεται να εντυπωσιάσει και να καταπλήξει τον θεατή, όσο να του διηγηθεί όσο μπορεί σαφέστερα τις αναζητήσεις και τις εμπειρίες του σε μια νέα τώρα γι’ αυτόν περιοχή της καλλιτεχνικής δημιουργίας».

INFO Γκαλερί Έρση: Κλεομένους 4, Κολωνάκι, σταθμός μετρό Ευαγγελισμός. Τηλέφωνο – Fax: 210-7220231, e-mail: [email protected], site: www.ersi.gr. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ώς Παρασκευή: 11:00 – 14:30 και 17:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 14:30. Η έκθεση ζωγραφικής του Μίμη Πλέσσα στην Γκαλερί Έρση πλαισιώνεται και με ζωγραφική δουλειά της κόρης του, Ελεάνας, που προσθέτει τη δική της… Απεικόνιση. Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 12 Μαρτίου έως Κυριακή 12 Απριλίου 2015.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27