search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:49
MENU CLOSE

Η απάντηση του Σωτήρη Χατζάκη στο «Π» για την αγωγή που κατέθεσε εναντίον του σκηνοθέτη Δ. Καραντζά

04.03.2015 15:01
Το ημερολόγιο του Σωτήρη γραφόταν 17 χρόνια! - Media

«Ο μόνος τρόπος να διεκδικήσω ευπρεπή διάλογο είναι να προσφύγω στη δικαιοσύνη για να συνομιλούμε με πολιτισμό». Αυτή είναι η εξήγηση του Σωτήρη Χατζάκη, του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, γιατί κατέθεσε αγωγή εναντίον του 28χρονου σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά, ζητώντας 300.000 ευρώ. Ο τελευταίος, σε σχόλιο του στο facebook, αποκάλεσε τον Σωτήρη Χατζάκη, «κλέφτη».

«Ο μόνος τρόπος να διεκδικήσω ευπρεπή διάλογο είναι να προσφύγω στη δικαιοσύνη για να συνομιλούμε με πολιτισμό». Αυτή είναι η εξήγηση του Σωτήρη Χατζάκη, του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, γιατί κατέθεσε αγωγή εναντίον του 28χρονου σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά, ζητώντας 300.000 ευρώ. Ο τελευταίος, σε σχόλιο του στο facebook, αποκάλεσε τον Σωτήρη Χατζάκη, «κλέφτη».

Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Ο Δημήτρης Καραντζάς, τον Δεκέμβριο του 2014 έκανε μια οργισμένη ανάρτηση στο facebook μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο αγανάκτησης για την υπόθεση του Ρωμανού. Το post έλεγε:

«Τι κάνουμε σ’ αυτή την κοινωνία της αποβλάκωσης που καταστέλλει την όποια νόμιμη αντίδραση και οδηγεί στο θάνατο ανθρώπους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους; Και όταν αυτή η κοινωνία πια αντανακλάται παντού. Καμία αντίδραση για το Ρωμανό, καμία αντίδραση για την επιλεκτική ελευθερία, καμία αντίδραση για τις άδειες πραγματικών δολοφόνων, καμία αντίδραση για το διορισμό του μεγαλύτερου κλέφτη διευθυντή του Εθνικού, του Χατζάκη- ενώ βοά ο τόπος. Υπακοή και καταστολή. “Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι”».

Ο νεαρός σκηνοθέτης ισχυρίζεται ότι την επόμενη μέρα διέγραψε το σχόλιο, και ζήτησε μάλιστα, περιφραστικά συγγνώμη με άλλο σχόλιο του. («Τον Δεκέμβριο, σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο αγανάκτησης με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας που μου είχαν δημιουργήσει έντονη ψυχική πίεση, έκανα ένα post που ανάμεσα σε άλλα περιείχε έναν εν θερμώ χαρακτηρισμό για τον Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σ. Χατζάκη. Την επόμενη μέρα, με περισσότερη ψυχραιμία και διαύγεια, διέγραψα τη συγκεκριμένη ανάρτηση»).

Ο Σωτήρης Χατζάκης μας λέει ότι «η ανάρτηση αυτή είχε μείνει μέρες στο facebook. Εγώ την είδα όταν γύρισα από το εξωτερικό. Με αναβίβασε σε ένα όχημα επικαιρότητας και στοχοποιήθηκα γιατί με συνέδεσε με τον Ρωμανό. Εκείνες τις ημέρες δεχόμουν τηλεφωνήματα. Επίσης, είναι προσβλητικό και συκοφαντικό να με λέει «κλέφτη», μας εξηγεί ο Σ. Χατζάκης.

Για τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η τάξη ήταν να καταθέσει αγωγή, ως φυσικό πρόσωπο-όχι ως διευθυντής του Εθνικού.

«Έκανα ως φυσικό πρόσωπο γιατί εγώ είμαι ο κλέφτης. Θίχτηκε η τιμή και η υπόληψη μου. Αναγκαστικά προσέφυγα στη δικαιοσύνη, και αυτός είναι έμμεσος τρόπος για δημόσιο διάλογο. Δεν μπορούμε μέσω του διαδικτύου να κάνουμε διάλογο, όσο παρορμητικά και να συμπεριφερόμαστε, γιατί στο τέλος θα γίνουμε ζούγκλα». Αναφέρει μάλιστα, ότι ο σκηνοθέτης έστειλε ένα κείμενο στον δικηγόρο του Χατζάκη, «αλλά δεν με κάλυψε. Ποτέ δεν μου ζήτησε συγγνώμη». Όσο για τα 300.000, ο διευθυντής του Εθνικού ξεκαθαρίζει ότι «εννοείται δεν στοχεύω σε αυτό. Αυτό το ποσό προβλέπεται σε ένα τέτοιο αδίκημα».

Η πικρία του Σ. Χατζάκη, πέρα από την προσωπική προσβολή, έγκειται και σε ένα ακόμα γεγονός. «Είναι ο πρώτος σκηνοθέτης 26 χρονών που μπήκε στη Κεντρική σκηνή του Τσίλερ. Και  παρόλο που είχα αντιδράσεις, το έκανα», λέει και αναφέρεται φυσικά στην παράσταση «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλο που είχε σκηνοθετήσει ο Δ. Καραντζάς. Τότε ήταν που είχε ξεκινήσει η μεταξύ τους «κόντρα». Ο  νεαρός σκηνοθέτης ισχυριζόταν ότι η παράσταση κατέβηκε νωρίτερα, ενώ ο Χατζάκης λέει: «Υπάρχουν έργα που δεν παίρνουν παράταση. Ήταν διαφημιστική στρατηγική-το να ανακοινώσουμε ότι κατεβαίνει- για να μαζέψουμε κόσμο. Το ίδιο κάναμε με τον «Φιλάγυρο» του Μπέζου αλλά και με την «Φλαντρώ» της Κονιόρδου».

Η αλήθεια είναι ότι το να αποκαλείς κάποιον «κλέφτη» χωρίς αποδείξεις, είναι προσβλητικό και ταπεινωτικό. Ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους σε θεσμικές θέσεις. Από την άλλη, και ο Σ. Χατζάκης θα μπορούσε να δεχτεί την έστω περιφραστική συγγνώμη από τον Δημήτρη Καραντζά, που υπάρχει στα συμφραζόμενα του δεύτερου σχολίου που αναρτήθηκε στο Facebook και να μην φτάσει το θέμα στα δικαστήρια.

Οι δύο αναρτήσες του Δημήτρη Καραντζά στο facebook:

Δεκέμβριος 2014: «Τι κάνουμε σ’ αυτή την κοινωνία της αποβλάκωσης που καταστέλλει την όποια νόμιμη αντίδραση και οδηγεί στο θάνατο ανθρώπους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους; Και όταν αυτή η κοινωνία πια αντανακλάται παντού. Καμία αντίδραση για το Ρωμανό, καμία αντίδραση για την επιλεκτική ελευθερία, καμία αντίδραση για τις άδειες πραγματικών δολοφόνων, καμία αντίδραση για το διορισμό του μεγαλύτερου *** διευθυντή του Εθνικού, του Χατζάκη- ενώ βοά ο τόπος. Υπακοή και καταστολή. “Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι”».

26 Φεβρουαρίου 2015: «Τον Δεκέμβριο, σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο αγανάκτησης με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας που μου είχαν δημιουργήσει έντονη ψυχική πίεση, έκανα ένα post που ανάμεσα σε άλλα περιείχε έναν εν θερμώ χαρακτηρισμό για τον Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σ. Χατζάκη. Την επόμενη μέρα, με περισσότερη ψυχραιμία και διαύγεια, διέγραψα τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Παρόλα αυτά τον Ιανουάριο δέχθηκα αγωγή από τον κ. Χατζάκη, με την οποία μου ζητάει ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για το σχόλιό μου αυτό το ποσό των 300.000 ευρώ. Η αγωγή αυτή έχει οριστεί να δικαστεί στις 19 Μαρτίου. Παρότι, όπως είπα, είχα ήδη από την πρώτη στιγμή αποσύρει το σχόλιό μου, απέστειλα στον κ. Χατζάκη δήλωση με την οποία τον διαβεβαίωνα ότι με τον εν θερμώ αυτό χαρακτηρισμό δεν είχα πρόθεση να θίξω την τιμή και την υπόληψή του, εξ ου και είχα άμεσα διαγράψει το post μετά από δική μου πρωτοβουλία. Ελπίζω κατόπιν αυτού να αρθεί η “διαδικτυακή” αυτή παρεξήγηση και να πρυτανεύσει η λογική και το μέτρο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:48