search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:02
MENU CLOSE

Εξυπηρέτηση χρέους, Πράξη 1η: «Θυσία» και τα αποθεματικά της ΕΕΤT

05.03.2015 05:33
120 δόσεις: Από το φόβο για δημοσιονομική τρύπα 800 εκατ. σε αποταμίευση εκατομμυρίων για το 2020  - Media

Με μια απόφαση ολίγων γραμμών, η διοίκηση μιας ανεξάρτητης Αρχής, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καλείται να αδειάσει τους τραπεζικούς της λογαριασμούς και να πάει στη ΔΟΥ προκειμένου να μεταβιβάσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ποσό των 114,36 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού.

Με μια απόφαση ολίγων γραμμών, η διοίκηση μιας ανεξάρτητης Αρχής, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καλείται να αδειάσει τους τραπεζικούς της λογαριασμούς και να πάει στη ΔΟΥ προκειμένου να μεταβιβάσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ποσό των 114,36 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε άρον – άρον στο ΦΕΚ, καθώς η Παρασκευή θα είναι μια δύσκολη ημέρα για το οικονομικό επιτελείο. Η λήξη ενός εντόκου γραμματίου συνολικού ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά και η πρώτη δόση που πρέπει να αποπληρωθεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – η πρώτη από τις πολλές που έρχονται – δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για «σφάλμα»

Μετά τη χθεσινή έκδοση των εντόκων γραμματίων, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πλήρωσε κάτι παραπάνω – το επιτόκιο αναρριχήθηκε στο 2,97% από 2% που ήταν τον Σεπτέμβριο – αλλά εξασφάλισε 1,137 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα παραμείνουν για λίγες… ώρες στα κρατικά ταμεία, καθώς την Παρασκευή θα διατεθούν στο σύνολό τους για την κάλυψη εντόκου γραμματίου που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με επιτόκιο 2%.

Το ύψος του συγκεκριμένου εντόκου ήταν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα 298 εκατ. ευρώ που είναι η λήξη της πρώτης εκ των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν μέσα στον Μάρτιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από τον «λογαριασμό» των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 1,13 δισεκατομμύρια βρέθηκαν από το νέο έντοκο. Λείπουν 570 εκατ. ευρώ. Αν κυλήσουν ομαλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, τα 114 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τα αποθεματικά της ΕΕΤΤ.

Η απόφαση που υπέγραψαν ο Γ. Σταθάκης και ο Δ. Μάρδας είναι σαφής: το ποσό των 114,36 εκατ. ευρώ που αφορά το σύνολο του αδιάθετου αποθεματικού των ετών 1995 έως και 2012, το οποίο δεν έχει διατεθεί για δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, πρέπει να κατατεθεί στην οικεία ΔΟΥ και ταυτόχρονα το αποδεικτικό κατάθεσης να κοινοποιηθεί στη διεύθυνση Προϋπολογισμού Εσόδων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αν αφαιρεθούν και τα χρήματα της ΕΕΤΤ, μένει ένα υπόλοιπο 460 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι, έστω και μέσα από τη διαδικασία «ξυσίματος» του πάτου του βαρελιού, τα χρήματα θα βρεθούν και οι ανάγκες αυτής της Παρασκευής θα καλυφθούν. Έτσι η αγωνία μεταφέρεται για την επόμενη εβδομάδα, με τις επόμενες λήξεις να ακολουθούν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε ότι, ακόμη και αν δεν υπάρξει εκταμίευση ποσού από το Eurogroup, «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις». Θα φανεί…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:01