search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:51
MENU CLOSE

O Χάρης πήρε τ’ όπλο του

12.11.2009 15:11

Ο Χάρης πήρε κεφάλι στο Μέγαρο Μαξίμου και ύστερα από μια πρώτη περίοδο αμηχανίας και προσπάθειας να επιλύσει άλλου τύπου θέματα, όπως η νέα συγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου και των υπουργείων, αρχίζει να αποδίδει στον ρόλο «αντ’ αυτού».

Ο Χάρης πήρε κεφάλι στο Μέγαρο Μαξίμου και ύστερα από μια πρώτη περίοδο αμηχανίας και προσπάθειας να επιλύσει άλλου τύπου θέματα, όπως η νέα συγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου και των υπουργείων, αρχίζει να αποδίδει στον ρόλο «αντ’ αυτού».

Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο ότι μεταξύ των υπουργών η επωδός Παπανδρέου «βρες τα με τον Χάρη» έχει καταντήσει σύντομο ανέκδοτο, όμως πολύ πιο σύντομα επιβεβαιωθήκαμε στο ότι το πρόβλημα πολιτικού κέντρου – άξονα στην κυβέρνηση εντοπίστηκε από τον πρωθυπουργό και σ’ αυτήν τη φάση επέλεξε να το καλύψει με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

Έτσι μόλις προχτές στην ενημέρωση – οφ δε ρέκορντ – του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε γνωστό ότι ο Χάρης αρχίζει κύκλο επαφών με σειρά υπουργών, αρχής γενομένης από τη Λούκα Κατσέλη, με στόχο τον προγραμματισμό του κάθε υπουργείου και την προώθηση προβλημάτων και ζητημάτων που προκύπτουν για το επόμενο τρίμηνο.

Θα δει ώς τη Δευτέρα τέσσερις υπουργούς (Καστανίδη χτες, Ραγκούση σήμερα, Χρυσοχοΐδη αύριο, Διαμαντοπούλου Δευτέρα), στη διακριτική ευχέρεια των οποίων είναι να έχουν μαζί τους και τους υφυπουργούς.

Η είδηση αυτή προκάλεσε ποικίλα σχόλια, αλλά είχε μια και μοναδική συμφωνία εκτίμησης από όλους, ότι ο Χάρης Παμπούκης είναι αυτήν την περίοδο ο ισχυρός άνδρας στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού πάρθη- κε μια μόλις μέρα μετά τη δημοσιοποίηση από τα φιλοκυβερνητικά «Νέα» ρεπορτάζ, το οποίο αναφερόταν στη δυσαρέσκειά του από κινήσεις υπουργών που δεν ήταν πολύ καλά προετοι- μασμένες και δημιούργησαν προβλήματα στην εικόνα της κυβέρνησης..

Και βέβαια ακολούθησε ομοβροντία δημο- σιευμάτων στον κυριακάτικο Τύπο, που βάδιζε στα χνάρια του προηγούμενου φύλλου μας, ότι στις 35 μέρες της νέας κυβέρνησης φάνηκε να απουσιάζει ένα πολιτικό κέντρο, μια διεύθυνση και η ορχήστρα άρχισε τα φάλτσα.

Πολλές ανακοινώσεις υπουργών, αλλεπάλληλες συνεντεύξεις, δηλώσεις και άλλα τινά, χωρίς να έχουν τύχει λεπτομερούς επεξεργασίας τα νέα μέτρα, έχουν προκαλέσει διάφορα προβλή- ματα, με κορυφαία παραδείγματα την τροπή που πήρε η ιστορία της απόσυρσης, τα stage αλλά και η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα συνεχίσει την τακτική του προκατόχου του να παραχωρεί πρωθυπουργικά καθήκοντα στον υπουργό Επικρατείας (ιστορία Ρουσόπουλου), όπως φαίνεται σε πρώτη ανά- γνωση ο ρόλος Παμπούκη.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου σπεύδουν να απαντήσουν ότι κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο επιδιώκεται, απλώς ο πρωθυπουργός δεν μπορεί λόγω των πολλών και πολυποίκιλων καθη- κόντων του να ασχολείται λεπτομερώς με τις πτυχές των κυβερνητικών κινήσεων, ενώ χρειάζονται οι υπουργοί αίσθηση κατεύθυνσης, συντονισμό αλλά και προώθηση των θεμάτων τους.

Έτσι ο Χάρης Παμπούκης λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών μεταφέροντας κωδικοποιημένα ενημέρωση και από τις δύο κατευθύνσεις και συνεργάζεται για την εξομάλυνση προβλημάτων και θεμάτων που προκύπτουν ώστε ο Γιώργος Παπανδρέου να εμπλέκεται όταν ένα θέμα είναι ώριμο.

Συνεργάτες του Παπανδρέου επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει σκοπό να απεμπολή- σει κανένα συνταγματικό του προνόμιο στην άσκηση των καθηκόντων του, συγκαλεί συνεχώς το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και άτυπες διυπουργικές συσκέψεις, ενημερώνεται για όλες τις πτυχές της κυβερνητικής δράσης, αλλά δεν μπορεί να ανα- λώνεται σε διαδικαστικές και αρχικές φάσεις των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Στο μέγα ερώτημα, στο πλαίσιο αυτό, αν η άνοδος Παμπούκη σημαίνει και την πτώση Πάγκαλου, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι ο αντιπρόε- δρος της κυβέρνησης έχει εποπτικό και διακριτό ρόλο στις κυβερ νητικές δράσεις που αφορούν στην οικονομία και στα εξωτερικά και αμυντικά θέματα και δεν «καπελώνε ται» από τη δράση του Χάρη.

Ισα ίσα επιμένουν από το Μαξίμου ότι η συνεργασία του Θόδωρου με τον Παμπούκη είναι εξαιρετική, όπως και με τον Νίκο Αθανασάκη.

Αυτή άλλωστε είναι και η «Αγία Τριάς» του Μαξίμου, με τον τελευταίο ως διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού να έχει απορ- ροφηθεί από το… φρενήρες πρόγραμμα του Γιώργου Παπανδρέου και να μην πολυασχολεί ται – εκτός της συμμετοχής του σε όλες σχεδόν τις συσκέψεις του Μαξίμου – με την κυβερνητι κή καθημερινότητα.

Πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν ότι το σχήμα αυτό ( η… Αγία Τριάδα δηλαδή) παρα- είναι μεγάλη για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα επί μακρόν.

Και θυμίζουν ότι μία από τις συνήθειες του Παπανδρέου είναι να «φωτίζει» υπερβολικά κάποιον συνεργάτη του για ένα διάστημα, να τον χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά μέχρι να τον… κάψει και να πηγαίνει στον επόμενο.

Το σίγουρο είναι ότι μετά το 2007 και ύστερα από πολλούς πειραματισμούς στην Ιπποκράτους ο Γιώργος Παπανδρέου έχει βρει μια ισορροπία με μια άλλη… Αγία Τριάδα: Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Αθανασάκης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έδειχναν να στηρίζουν αποτελεσματικά το προφίλ του προέδρου και σε συνεργασία με τα ηγετικά στελέχη του κόμματος στους τομείς δράσης και στη Βουλή να εμφανίζεται δεμένη η ομάδα.

Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου πήραν υψηλές υπουργικές θέσεις, με πολλές σκο- τούρες, πολλή δουλειά και υψηλό ρίσκο και βγήκαν από το κάδρο στήριξης του έργου του Παπανδρέου.

Έτσι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποστα- θεροποιήθηκε, ενώ μοιάζει ακόμα να δοκιμάζει τακτικές και προσεγγίσεις για τον τρόπο δράσης του. Υπαρκτός ή τεχνητός ο εκνευρισμός του για λάθη και αδυναμίες στις κινήσεις υπουργών του αναδεικνύει ότι το σύστημα ακόμα δεν έχει αποκτήσει σοβαρές βάσεις και όλα βρίσκονται σε δοκιμαστικό επίπεδο.

Μόνο που επειδή τώρα δεν κρίνεται η εικόνα και οι επιδόσεις ενός κόμματος, αλλά η πορεία της χώρας, η μεγάλη πρόκληση είναι μεταξύ νεωτερικότητας και δοκιμής συνταγών άσκησης της εξουσίας να μην γίνει καμιά μεγάλη πατάτα..

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10