search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 12:21
MENU CLOSE

Τσίπρας: Δεν παραιτούμαστε από τις αξιώσεις μας – Δεν υπάρχει ηθική α λα καρτ

10.03.2015 19:01
Τσίπρας: Δεν παραιτούμαστε από τις αξιώσεις μας – Δεν υπάρχει ηθική α λα καρτ - Media

«Επιλέγουμε το δρόμο της διαπραγμάτευσης. Δεν παραιτούμαστε από τις απαράγραπτες αξιώσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή στην συζήτηση για την επανασύσταση της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις. 

«Επιλέγουμε το δρόμο της διαπραγμάτευσης. Δεν παραιτούμαστε από τις απαράγραπτες αξιώσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή στην συζήτηση για την επανασύσταση της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις. 

Συνδέοντας την συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις με τη σημερινή διαπραγμάτευση ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους να συνδράμει να βρεθει λύση ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά και να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο ακέραιο». 

«Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι αλα καρτ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τιμήσω όλες και όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες από ολόκληρο τον κόσμο που έδωσαν τη ζωή τους για να ηττηθεί ο ναζισμός. Για να τιμήσω τους αγωνιστές της ελληνικής εθνικής αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους για να απαλλαχθεί η χώρα μας από τη ναζιστική θηριωδία. Ποιος λαός μπορεί να προχωρήσει μπροστά σβήνοντας τη συλλογική μνήμη και αφήνοντας ιστορικά αδικαίωτους τους αγώνες και τις θυσίες του;», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του. 

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας η επανένωση των δυο Γερμανιών μετά το 1990 δημιούργησε τις πολιτικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων αλλά οι κυβερνήσεις της Γερμανίας επέλεξαν τη σκληρή γραμμή και τα νομικά τεχνάσματα. 

«Είναι ηθική αυτή η στάση;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Μίλησα για νομικά τεχνάσματα και επειδή τα ζητήματα αυτά είναι πάρα πολύ κρίσιμα, θέλω να εξηγήσω σαφώς τι εννοώ για να μην παραμείνουν σκιές. Όταν η Γερμανία αποδέχεται έστω να τοποθετηθεί για το ζήτημα των οφειλών της προς την Ελλάδα από το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, επικαλείται την Διμερή μας Συμφωνία του 1960. Τότε που με δική της πρωτοβουλία κατέβαλε 115 εκατομμύρια Μάρκα, ως αποζημιώσεις, και το τότε Βασίλειο της Ελλάδας αναγνώρισε ότι δεν έχει περαιτέρω σχετικές αξιώσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Και συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «η συμφωνία όμως αυτή δεν αφορούσε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα αλλά αποζημιώσεις για τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα. Και φυσικά, σε καμία περίπτωση, δεν αφορούσε ούτε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο αλλά ούτε και αξιώσεις για αποζημίωση εξαιτίας εγκλημάτων πολέμου, εξαιτίας της σχεδόν ολικής καταστροφής των υποδομών της χώρας αλλά και της διάλυσης της οικονομίας της κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής».  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18