search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:05
MENU CLOSE

Ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης επισημαίνει η κυβέρνηση.

06.12.2010 18:55
Ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης επισημαίνει η κυβέρνηση. - Media

Την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων στο φλέγον ζήτημα των εργασιακών σχέσεων επαναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων στο φλέγον ζήτημα των εργασιακών σχέσεων επαναλαμβάνει η κυβέρνηση.

«Το σχέδιο νόμου θα οριστικοποιηθεί εφόσον ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, γιατί για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές για το είδος των εργασιακών σχέσεων που θα πρέπει να υπάρξει -εάν συμφωνήσουν φυσικά-, μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση που βιώνουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «με την αποχώρηση από τις συζητήσεις δεν βγαίνει άκρη». «Από εκεί και πέρα εμείς περιμένουμε να υπάρξει συμφωνία, σε οποιοδήποτε επίπεδο συμφωνήσουν οι εταίροι, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και το νομοσχέδιο», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει σύντομα συνεννόηση και πως η κυβέρνηση θέλει σύντομα να οριστικοποιήσει και να καταθέσει το νομοσχέδιο.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι «η κ. Κατσέλη βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης για γενικότερα ζητήματα» και ότι η επίσκεψή της δεν έχει σχέση με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

«Δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα ζητηθεί η συναίνεση, αλλά η συναίνεση είναι μια διαρκής πρόσκληση και πρόκληση του πρωθυπουργού και ακόμα και οι καθημερινές πράξεις όλων των πολιτικών φορέων δείχνουν αν πραγματικά θέλουν να υπάρχει συναίνεση σε συγκεκριμένα και σημαντικά ζητήματα», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Για το εάν για την κυβέρνηση το διακύβευμα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι «μειώσεις μισθών ή απολύσεις», ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που τίθεται, εν πολλοίς, όταν προκειμένου να σωθούν επιχειρήσεις και φυσικά θέσεις εργασίας, θα πρέπει να υπάρξει εκείνη η ελαστικοποίηση που να επιτρέπει μέσα σε πολύ συγκεκριμένα περιθώρια με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις χρόνου και τρόπου, να υπάρξει και μια διαφορετική μορφή συμβάσεων εργασίας, εφόσον φυσικά τηρούνται οι προϋποθέσεις που θα τεθούν και οι οποίες δεν θα ρυθμίζουν μισθούς κάτω από τους συμφωνηθέντες με το εθνικό συλλογικό πλαίσιο εργασίας.

Σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση των μισθών μέσα από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, επεσήμανε ότι όλες οι παράμετροι λαμβάνονται υπόψη και ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να διακινδυνεύσει καμία από τις διαρθρωτικές αλλαγές της.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση εξετάζει τροποποίηση των εργασιακών σχέσεων και στο Δημόσιο όπως π.χ. την άρση της μονιμότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση».

Πρόσθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να εξορθολογίσει το Δημόσιο, «από το να διαπιστώνουμε ποιοι μισθοδοτούνται από το δημόσιο ταμείο μέχρι και να περιοριστεί ο αριθμός όσων εργάζονται, σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών.

Όπως είπε, «αυτό δεν έχει να κάνει με απολύσεις, όπως ακούστηκε» και πως «με τον εξορθολογισμό του δημοσίου εξορθολογίζονται και οι θέσεις εργασίας».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου ότι το ΠΑΣΟΚ «φούσκωσε» το έλλειμμα, δήλωσε ότι όλον αυτόν τον χρόνο, τα στελέχη της ΝΔ που ήταν υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, αντί να δείξουν μια συνετή στάση, βγαίνουν ακόμα και σήμερα, μετά και την ανακοίνωση της EUROSTAT, και αμφισβητούν το ύψος του ελλείμματος.

«Είναι πραγματικά θράσος να τολμά κάποιο στέλεχος που υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή να αμφισβητεί το ύψος του ελλείμματος και μάλιστα στελέχη που με την πολιτική τους έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας», τόνισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24