search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:07
MENU CLOSE

Επικράτησε η γερμανική γραμμή στο Eurogroup

07.12.2010 08:54
Επικράτησε η γερμανική γραμμή στο Eurogroup - Media

Ακολουθώντας την γραμμή της Γερμανίας, ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έκλεισε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες.

Ακολουθώντας την γραμμή της Γερμανίας, ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έκλεισε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, το κλίμα που είχε δημιουργηθεί προ της συνεδρίασης του Eurogroup είχε δημιουργήσει προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα στήριξης της Ευρωζώνης. Τελικά όμως, επικράτησε η γερμανική γραμμή, σύμφωνα με την οποία οι διαθέσιμοί πόροι είναι αρκετοί και δεν υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μετά τη λήξη του Συμβουλίου: «Δεν βλέπουμε να υπάρχει ανάγκη να δράσουμε άμεσα. Ακούσαμε προσεκτικά τον διεθνή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και αυτός τόνισε ακριβώς πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να αυξήσουμε τα διαθέσιμα. Υπάρχει αρκετό αποθεματικό για να ρυθμίσουμε τις άλλες περιστασιακές περιπτώσεις εάν υπάρξει ανάγκη». Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup νωρίτερα είχε τονίσει πως η κρίση που βιώνει η Ευρωζώνη δεν είναι μία κρίση του ευρώ, αλλά μία κρίση που σχετίζεται με τα χρέη ορισμένων χωρών της ζώνης του ευρώ. «Το ευρώ συγκαταλέγεται στα πιο σταθερά και στα πιο ισχυρά νομίσματα στον κόσμο», επισήμανε ο Γιούνκερ.

Παράλληλα, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έγινε εκτενής συζήτηση για τις πιέσεις που δέχονται τα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και ζητήθηκε από τις δύο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου να λάβουν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τέλος, δεν εξετάσθηκε εκτενώς η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων από μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαχειρίσεις Χρέους που θα αποτελέσει τον διάδοχο του σημερινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρά τις προσδοκίες που είχε προκαλέσει η χθεσινή αρθρογραφία των κ.κ.Γιούνκερ και Τρεμόντι για το θέμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15