24/02/2020 05:03:57
7.12.2010

Επικράτησε η γερμανική γραμμή στο Eurogroup

Επικράτησε η γερμανική γραμμή στο Eurogroup - Media

Ακολουθώντας την γραμμή της Γερμανίας, ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έκλεισε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, το κλίμα που είχε δημιουργηθεί προ της συνεδρίασης του Eurogroup είχε δημιουργήσει προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα στήριξης της Ευρωζώνης. Τελικά όμως, επικράτησε η γερμανική γραμμή, σύμφωνα με την οποία οι διαθέσιμοί πόροι είναι αρκετοί και δεν υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μετά τη λήξη του Συμβουλίου: «Δεν βλέπουμε να υπάρχει ανάγκη να δράσουμε άμεσα. Ακούσαμε προσεκτικά τον διεθνή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και αυτός τόνισε ακριβώς πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να αυξήσουμε τα διαθέσιμα. Υπάρχει αρκετό αποθεματικό για να ρυθμίσουμε τις άλλες περιστασιακές περιπτώσεις εάν υπάρξει ανάγκη». Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup νωρίτερα είχε τονίσει πως η κρίση που βιώνει η Ευρωζώνη δεν είναι μία κρίση του ευρώ, αλλά μία κρίση που σχετίζεται με τα χρέη ορισμένων χωρών της ζώνης του ευρώ. «Το ευρώ συγκαταλέγεται στα πιο σταθερά και στα πιο ισχυρά νομίσματα στον κόσμο», επισήμανε ο Γιούνκερ.

Παράλληλα, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έγινε εκτενής συζήτηση για τις πιέσεις που δέχονται τα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και ζητήθηκε από τις δύο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου να λάβουν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τέλος, δεν εξετάσθηκε εκτενώς η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων από μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαχειρίσεις Χρέους που θα αποτελέσει τον διάδοχο του σημερινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρά τις προσδοκίες που είχε προκαλέσει η χθεσινή αρθρογραφία των κ.κ.Γιούνκερ και Τρεμόντι για το θέμα.


ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.