02/06/2020 12:27:25

Δύο ταινίες-προτάσεις ελληνικής συμπαραγωγής εξασφάλισαν 300.000 από το Eurimages

Δύο ταινίες-προτάσεις ελληνικής συμπαραγωγής εξασφάλισαν 300.000 από το Eurimages - Media

Η πρώτη πρόταση αφορά στην κινηματογραφική συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας και Βουλγαρίας στην ταινία «Ο γιός της Σοφίας» σε σενάριο και  σκηνοθεσία της Ελίνας Ψύκου. Η δεύτερη είναι η συμπαραγωγή Ελλάδας, Κύπρου, Γερμανίας και Γαλλίας στην ταινία «Χρόνια πολλά» του Χρήστου Γεωργίου. Εξασφάλισαν το ποσό των 300.000 (150.000 ευρώ έκαστη) στην τελευταία συνεδρίαση του Eurimages (Ταμείο Χρηματοδότησης Ευρωπαϊκών Ταινιών) που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα.

Οι δύο προτάσεις συμμετείχαν στο 11o Berlinale Co-Production Market του 2014 και έχουν χρηματοδοτηθεί από το διμερές Ταμείο συμπαραγωγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, το οποίο συστάθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC) και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.).

Η ανάπτυξη σεναρίου της ταινίας «Γιός της Σοφίας» _μια παραγωγή του Γιώργου Καρναβά από την Ελλάδα, της KinoElektron από τη Γαλλία και της The Shouvkov brothers από τη Βουλγαρία_  έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα media και τα γυρίσματά της θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2015. Τη διανομή από την Ελλάδα έχει αναλάβει η Feelgood entertainment και από τη Γαλλία η Sophie Dulac.

Στην περίπτωση της ταινίας «Χρόνια πολλά» ο Χ. Γεωργίου εκτός από σκηνοθέτης είναι και ο παραγωγός από πλευράς Ελλάδας, δίπλα στην Lychnari Productions (Κύπρος), την Τwenty Twenty Vision και τον Θανάση Καραθάνο (Γερμανία) και τη Manny Films (Γαλλία). Τα «Χρόνια πολλά» θα ξεκινήσουν να γυρίζονται το   καλοκαίρι.

Θέμα της ταινίας της Ψύκου είναι η σχέση μιας 14χρονης με τον ματατζή πατέρα της ο οποίος την βλέπει μέσα από τα δακρυγόνα στις ταραχές της Αθήνας. Η ιστορία της ταινίας του Γεωργίου εκτυλίσσεται στην Αθήνα του 2004, όπου ένας 11χρονος από την Ρωσία έρχεται για να ζήσει με την μητέρα του και ανακαλύπτει ότι έχει παντρευτεί τον ηλικιωμένο άντρα που φροντίζει.

Τα σχέδια των ελληνικών ταινιών παρουσίασε στη Λισαβόνα ο εκπρόσωπος του Ε.Κ.Κ. στο Eurimages κ. Αλέξης Γρίβας.Η συνάντηση  έγινε από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.