search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:34
MENU CLOSE

Αρθρογράφος Independent: Η Ελλάδα έχει πολλές επιλογές – Καμία καλή!

13.03.2015 09:09
Δυσοίωνη Deutsche Welle: Μετά τον κορωνοϊό έρχεται και πανδημία χρέους - Media

Τις επιλογές της Ελλάδας, απαριθμεί και αναλύει ο Satyajit Das πρώην τραπεζίτης και νυν συγγραφέας, σε άρθρο του στον βρετανικό Independent.

Τις επιλογές της Ελλάδας, απαριθμεί και αναλύει ο Satyajit Das πρώην τραπεζίτης και νυν συγγραφέας, σε άρθρο του στον βρετανικό Independent.«Η Ελλάδα έχει πολλές επιλογές. Απλά καμία δεν είναι καλή.» είναι ο εύγλωττος τίτλος του άρθρου του. Ολόκληρο το κείμενο:

“Οι επιλογές της Ελλάδας είναι πλέον καθαρές. Στην πρώτη, η ΕΕ κάνει υποχωρήσεις: ωρίμανση των δανείων -ειδικά στα βραχυπρόθεσμα- επεκτείνοντας το χρόνο αποπληρωμής τους. Το χρέος αντικαθίσταται με ομόλογα -κεϋνσιανής λογικής- που καθορίζονται από τους ρυθμούς ανάπτυξης, η ΕΚΤ συνεχίζει να υποστηρίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και η μισητή Τρόικα αποχωρεί, για να μην θυμίζει τη σύνδεση με το παρελθόν.

Παρά την μείωση του της αξίας του χρέους, η ΕΕ και οι δανειστές αποφεύγουν το πολιτικά δύσκολο «κούρεμα» του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα ισχυριστεί πως έχει πως τίμησε την εντολή που πήρε, ύψωσε ανάστημα σε ΕΕ και Γερμανία και επιχαίρει για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και υπερηφάνειας. Στην πραγματικότητα, όμως, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει ουσιαστικά. Με αυτό το σενάριο, η Ελλάδα και η ΕΕ θα βρεθούν και πάλι στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων σε διάστημα 6 ως 12 μηνών, συζητώντας τα ίδια θέματα.

Στη δεύτερη επιλογή, η Ελλάδα χρεοκοπεί και παραμένει στο ευρώ (αν και είναι θολό πως ένα κράτος που χρεοκοπεί μπορεί να παραμείνει στο ευρώ παρά μόνο επειδή δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου). Οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν αν η ΕΚΤ αποφασίσει να σταματήσει την ανατροφοδότηση τους.

Οι καταθέσεις κάνουν φτερά και αναγκαστικά επιβάλλεται έλεγχος κεφαλαίων. Η ελληνική κυβέρνηση μένει μόνη δίχως εμφανείς πόρους, με κάποιο παράλληλο νόμισμα. Η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη καθώς παραμένει στο ευρώ, ενώ οι δανειστές «κλαίνε» τα χαμένα χρήματα των δανείων που έδωσαν.

Στην τρίτη επιλογή, η Ελλάδα χρεοκοπεί και αποχωρεί από το ευρώ, κόβοντας τη νέα δραχμή. Βραχυπρόθεσμα χάος. Η ΕΕ και οι δανειστές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όπως και στη δεύτερη εκδοχή. Το ευρώ αποσταθεροποιείται.  Στην Τρίτη αυτή επιλογή, η Ελλάδα ανακτά τον έλεγχο του νομίσματός της και τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της. Η υποτίμηση της νέας δραχμής θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, για παράδειγμα στον τουρισμό.

Η δυνατότητα της κεντρικής τράπεζες να κόψει και να ελέγξει τη ροή του χρήματος, βοηθά στην αποκατάσταση της ρευστότητας στις τράπεζές της και προσφέρει ένα μηχανισμό χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

Με σωστούς χειρισμούς θα αναστραφεί η φυγή κεφαλαίων, όσο θα μειώνεται η απώλεια της αγοραστικής δύναμης. Το υποτιμημένο νόμισμα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και με τον καιρό η Ελλάδα ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, όπως έκανε η Ρωσία το 1998. Το κόστος, βέβαια, είναι το βιοτικό επίπεδο. Αρχικά θα υπάρξει εξάρθρωση, αλλά ενδέχεται να επακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη.

Στην τέταρτη επιλογή, η Ελλάδα υποκύπτει στις πιέσεις των δανειστών και συνεχίζει τη λιτότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά θα προσπαθήσει να διαχειριστεί τις αντιδράσεις, αλλά πολύ σύντομα η κυβερνητική συμμαχία δεν θα καταφέρει να κρατηθεί στις γραμμές της. Σε αυτή την περίπτωση είτε επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ με εντολή τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, είτε έρχεται στα πράγματα το φασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Η πιθανότητα επιβολής ακόμη και στρατιωτικού νόμου δεν μπορεί να αποκλειστεί. Φυσικά, τα οικονομικά προβλήματα μένουν. Τα προβλήματα, όμως, θα υπάρχουν και στην Ευρώπη. Ένα Grexit θα προκαλέσει αναταραχές. Το κόστος δανεισμού θα ανέβει, θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων, το ευρώ θα είναι ασταθές και αν ισχύσει αυτό που λέγεται πως θα εξελιχθεί σε γερμανικό μάρκο, τότε η Γερμανία θα χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της.

Στο μεταξύ κόμματα με λαϊκιστικό πρόθεμα να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο σε όλη την Ευρώπη. Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα αρχίσει μια ολόκληρη κερδοσκοπία γύρω από το ποιος θα την ακολουθήσει. Μα, ακόμη και αν παραχωρηθούν κάποια πράγματα στην Ελλάδα, αμέσως τα ίδια θα ζητήσουν και χώρες με τα δικά της αντίστοιχα προβλήματα. Άρα και πάλι υπάρχουν τριγμοί στην Ευρωζώνη. Κατόπιν όλων αυτών, στην πραγματικότητα δεν έχουν μείνει και πολλές επιλογές στην Ελλάδα… 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:34