search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 10:25
MENU CLOSE

Λουκέτο στο μουσείο της Δήλου – Μεγάλα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων

14.03.2015 12:13
Λουκέτο στο μουσείο της Δήλου – Μεγάλα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων - Media

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αρχαιολογικοί χώροι στα νησιά των Κυκλάδων. Λόγω έλλειψης προσωπικού το μουσείο της Δήλου θα παραμείνει κλειστό μέχρι τέλος Μαρτίου ενώ αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίγουν μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αρχαιολογικοί χώροι στα νησιά των Κυκλάδων. Λόγω έλλειψης προσωπικού το μουσείο της Δήλου θα παραμείνει κλειστό μέχρι τέλος Μαρτίου ενώ αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίγουν μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Τα σοβαρά προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων κατέγραψε ρεπορτάζ του kykladiki.gr

Διαβάστε το ρεπορτάζ της εφημερίδας των Κυκλάδων.

Σε αντίθεση με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Δήμος Μυκόνου αντέδρασε άμεσα με επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού για το κλείσιμο του Αρχαιολογικού χώρου της Δήλου έως τέλος Μαρτίου

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε δημοσιεύσει την είδηση ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχοντας πρόβλημα όσον αφορά την φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και παρά την αντίθετη εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είχε προχωρήσει στην ανακοίνωση για «λουκέτο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου εκτός από μία ημέρα την εβδομάδα. Κάθε Τρίτη όλοι οι φύλακες στην περιοχή της Νάξου θα δίνουν το παρών στο Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο και θα λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, όπως ισχύει από πέρυσι τον Μάιο και μάλιστα λειτούργησε θετικά όχι μόνο για τη Νάξο αλλά σχεδόν για όλα τα μουσεία στην Ελλάδα με αύξηση επισκεψιμότητας (συνοδεύτηκε και από ανάλογη αύξηση εσόδων). Το παράξενο βέβαια είναι ότι έως και το μεσημέρι της Τρίτης, περίπου μία εβδομάδα μετά την δημοσίευση της συγκεκριμένης είδησης δεν έχει ανοίξει …ρουθούνι στο νησί και ελάχιστοι ήταν αυτοί που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για τους λόγους που κλείνει το μουσείο ενώ σε επίπεδο επίσημων φορέων κανείς δεν αντέδρασε…

Σύρος

Μερικά τηλεφωνήματα σε φιλικό επίπεδο απλά για την επαλήθευση και η ζωή συνεχίζεται… Γιατί όμως το λέμε αυτό; Γιατί εκτός από τη Νάξο, πρόβλημα υπάρχει και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, αρχαιολογικοί χώροι που θα λειτουργούν μόνο μία φορά την εβδομάδα βρίσκονται σε Άνδρο (κάθε Κυριακή ημέρα λειτουργίας), Τήνο (Σάββατο) και Κέα (Παρασκευή) ενώ το πιο εντυπωσιακό όλων είναι ότι από τις 26 Φεβρουαρίου είναι κλειστό και το αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου. Ίσως ο κορυφαίος αρχαιολογικός χώρος στο Αιγαίο. Αντίθετα, οι αρχαιολογικοί χώροι σε Σύρο (!!!!), Μήλο και Σαντορίνη συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και όπως είναι γνωστό θα έχουν και επιπλέον φύλακες καθότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις εργασίας τόσο στους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στα νησιά αυτά όσο και στη Δήλο – Μύκονο. Βέβαια, απορία αποτελεί η απόφαση για πρόσληψη τριών ατόμων για το μουσείο της Σύρου, το οποίο όσοι το έχουν επισκεφθεί μένουν με το στόμα ανοιχτό από τη στιγμή που είναι απίστευτα μικρό και έχει ελάχιστη έως μηδαμινή επισκεψιμότητα.

 

Νέο μουσείο

 

Επιστρέφουμε όμως στο βασικό θέμα που δεν είναι άλλο από το αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου.  Μόλις πριν από έναν μήνα είχαμε αναφέρει ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε το γενικό πλαίσιο αρχών για τον νέο μουσειακό χώρο που θα δημιουργηθεί στη Δήλο μετά την εξεύρεση πόρων για τη σύνταξη της μελέτης του. Σύμφωνα λοιπόν με τις προδιαγραφές που έθεσε το ΚΑΣ και παρουσιάζει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μεγαλύτερο μέρος του νέου μουσείου θα πρέπει να είναι  υπόγειο ή υπόσκαφο και να ακολουθεί τις αρχές τις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Επίσης, να είναι όσο το δυνατόν απομακρυσμένο από τη θάλασσα, έτσι ώστε να προστατεύονται καλύτερα τα αρχαία έργα, αλλά και τα νέα υλικά του και να μην χρειάζεται συχνά επισκευές. Το μέγεθός του, τουλάχιστον 5.000 τ.μ., ορίστηκε να είναι τέτοιο για να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες ενός μουσείου, να μπορούν να εκτεθούν όσα έργα παρουσιάζονται σήμερα στο τωρινό μουσείο, καθώς και οι αρχαιότητες που θα προέρχονται είτε από τις αποθήκες είτε από τον αρχαιολογικό χώρο του νησιού. Και επειδή μιλάμε για την Δήλο, έγινε γνωστό ότι προσφέρθηκε να καλύψει τις δαπάνες για την μελέτη του μουσείου το International Foundation for Greece (ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τον Γιώργο και την Ασπασία Λεβένη). Το ίδρυμα είχε προσφερθεί να χρηματοδοτήσει μια μελέτη και επελέγη αυτή του μουσείου της Δήλου ως η καταλληλότερη.

Λουκέτο

Και έρχεται το κράτος τώρα και λέει ότι έως το τέλος Μαρτίου, ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου θα μείνει κλειστός λόγω έλλειψης προσωπικού. Να σημειώσουμε εδώ ότι στην σχετική προκήρυξη για τις προσλήψεις στους αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων, το Μουσείο Δήλου θα έχει τη δυνατότητα πρόσληψης 31 ατόμων που όμως όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν επαρκούν για πλήρη και σωστή λειτουργία του μουσείου λόγω του όγκου του και κυρίως της επισκεψιμότητας που έχει… Συγκεκριμένα ο αρχαιολογικός χώρος σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας θα παραμείνει κλειστός λόγω έλλειψης φυλάκων καθ’ όλη την διάρκεια του Μαρτίου. Η Μύκονος ήδη ετοιμάζεται να υποδεχθεί την προσεχή εβδομάδα το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για την φετινή σαιζόν. Η κρουαζιέρα ξεκινά, οι τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη φτάνουν στο νησί και μια τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική καθώς δεν θα τους επιτραπεί η δυνατότητα να επισκεφθούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Προβλήματα

Παράλληλα το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου δημιουργεί πρόβλημα στα γυρίσματα που έχουν προγραμματιστεί στο νησί του Φωτός στα τέλη Μαρτίου. Πρόκειται για τα γυρίσματα της αφηγηματικής ταινίας «Δήλος – Άδηλος» με αφηγητή τον διάσημο έλληνα ηθοποιό Γιώργο Χωραφά που έρχεται από το Παρίσι γι’ αυτόν τον λόγο, όπως και η εκδρομή που έχει προγραμματιστεί στο νησί του Απόλλωνα στα πλαίσια του συνέδριου της Google που θα πραγματοποιηθεί στη Μύκονο. Ποια ήταν η αντίδραση της δημοτικής αρχής του Δήμου Μυκόνου; Με ομόφωνη απόφασή του το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση (το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης καθότι έκτακτο) εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο για την σύνταξη και αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Πολιτισμού για την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη. Και αναμένονται εξελίξεις…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:53