search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:10
MENU CLOSE

Πολλαπλά μηνύματα στέλνει η κυβέρνηση εν όψει της Συνόδου Κορυφής – Ζητά ψυχραιμία, καθησυχάζει για μισθούς, συντάξεις

16.03.2015 06:27
Πολλαπλά μηνύματα στέλνει η κυβέρνηση εν όψει της Συνόδου Κορυφής – Ζητά ψυχραιμία, καθησυχάζει για μισθούς, συντάξεις - Media

Η διαπραγμάτευση και ειδικότερα η προετοιμασία για την Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, όπου αναμένεται η Αθήνα να θέσει το θέμα της χρηματοδοτικής ρευστότητας, η προώθηση της εσωτερικής ατζέντας και η απόκρουση μιας – κατά το Μαξίμου – εκτυλισσόμενης προσπάθειας να καλλιεργηθεί  μια εικόνα αδιεξόδου και απώλειας του ελέγχου της κατάστασης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της  κυβέρνησης την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.

Η διαπραγμάτευση και ειδικότερα η προετοιμασία για την Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, όπου αναμένεται η Αθήνα να θέσει το θέμα της χρηματοδοτικής ρευστότητας, η προώθηση της εσωτερικής ατζέντας και η απόκρουση μιας – κατά το Μαξίμου – εκτυλισσόμενης προσπάθειας να καλλιεργηθεί  μια εικόνα αδιεξόδου και απώλειας του ελέγχου της κατάστασης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της  κυβέρνησης την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά εν όψει της Συνόδου θα επιχειρήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα που απομένουν ως τη Σύνοδο, να διασκεδάσει τις οποίες ανησυχίες υπάρχουν τις τελευταίες μέρες και να αντιστρέψει το πιεστικό κλίμα κινδυνολογίας που διαμορφώνεται στο δημόσιο διάλογο – το οποίο υπαγορεύει ενδεχομένως άμεσες υποχωρήσεις για χάρη της χρηματοδότησης – προκειμένου όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί σε κλίμα νηφαλιότητας.

Εν όψει της Συνόδου, τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα συζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου, το Σάββατο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και χτες, στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και βεβαίως με τον Γιάνη Βαρουφάκη, άρτι αφιχθέντα από τη λίμνη Κόμο της Ιταλίας όπου βρισκόταν από την Παρασκευή λόγω της συμμετοχής του στο ετήσιο φόρουμ του ιταλικού «θινκ τανκ» Αμπροζέτι.

Φραγμοί στην κινδυνολογία

Εξερχόμενος της σύσκεψης ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Μια μέρα πριν, το Σάββατο, κύκλοι του Μαξίμου διέρρεαν την αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου στα κινδυνολογικά δημοσιεύματα του σαββατιάτικου και κυριακάτικου Τύπου, σύμφωνα με τα οποία τα τεχνικά κλιμάκια διαπιστώνουν «τρύπα» στα Ταμεία ύψους 2 δις κάτι που θέτει σε κίνδυνο μισθούς και συντάξεις του Απριλίου. Η απάντηση της κυβέρνησης στην κινδυνολογία ήταν ότι για την πιεστική κατάσταση ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση και το επίπλαστο success story του Σαμαρά.

«Η ελληνική κυβέρνηση, σημείωναν πηγές του Μαξίμου, «στον ενάμιση μήνα της θητείας έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μία δύσκολη κατάσταση που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Σε όλους ήταν γνωστό  το πόσο πλαστό ήταν το “success story” περί τέλους των Μνημονίων, εξόδου στις αγορές κι άλλα φληναφήματα».

«Όρθια η χώρα χωρίς δόση από τον Αύγουστο»

Παράλληλα, διαβεβαίωναν ότι:

«δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων», καθώς «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά».

«δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να ληφθούν περαιτέρω υφεσιακά μέτρα»

«η κυβέρνηση έχει και σχέδιο και λαμβάνει πρωτοβουλίες που θα τονώσουν τη ρευστότητα του Δημοσίου (Ν/Σ για ληξιπρόθεσμες οφειλές) και θα δώσουν ανάσα στην οικονομία και στην κοινωνία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι εδώ και ενάμιση μήνα κυβερνητικής θητείας διαψεύδονται τα καταστροφολογικά σενάρια, τα οποία είχαν ξεκινήσει ήδη από την προεκλογική περίοδο. Επίσης απέναντι σε πιέσεις διαφόρων πλευρών να υποχωρήσει στα αιτήματα των δανειστών προκειμένου να λάβει τη δόση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της χωρίς πρόβλημα τους τελευταίους μήνες παρόλο που δεν έχει λάβει δόση από το ΔΝΤ ή τους ευρωπαίους εταίρους από τον περασμένο Αύγουστο και ύστερα.

Βόλτα – στήριξη σε Βαρουφάκη

Στο μεταξύ, μήνυμα στήριξης στον υπουργό Οικονομικών και σύμπνοιας του κυβερνητικού επιτελείου θέλησε να στείλει χτες το Μαξίμου με την βόλτα για καφέ στο Παγκράτι . Ο πρωθυπουργός μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Θόδωρο Μιχόπουλο κατευθύνθηκαν με τα πόδια προς την Πλατεία Προσκόπων, λίγα μόλις μέτρα από το Μαξίμου, συνοδεία δύο ανδρών της προσωπικής ασφάλειας του Αλέξη Τσίπρα για έναν σύντομο καφέ και μετά επέστρεψαν στη βάση τους αφού αντάλλαξαν μερικές κουβέντες, ακόμη και φιλικά «πειράγματα» με κατοίκους και ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής.

Το μήνυμα διπλό:

1.Αφενός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον οποίο χθεσινό δημοσίευμα της Bild ήθελε να «καρατομείται», έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού επομένως πιέσεις από διάφορες πλευρές για την απομάκρυνσή του βαίνουν στο κενό.

2.Αφετέρου ότι το κυβερνητικό επιτελείο, οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός είναι σε θέση να αφήσουν τους τέσσερις τοίχους του Μαξίμου για μια σύντομη ανάπαυλα στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς αυστηρά μέτρα ασφαλείας, σε χαλαρό κι ευδιάθετο κλίμα που δεν εκπέμπει ανησυχία. Με άλλα λόγια, με αυτή την επικοινωνιακή κίνηση, το Μαξίμου θέλησε να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση έχει κοινωνική αποδοχή και στήριξη και ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του κάθε άλλο παρά φοβούνται να κυκλοφορήσουν στο δρόμο σε αντίθεση με τα κορυφαία στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η … «δολοφονία» Βαρουφάκη ως μέσο αποσταθεροποίησης

Στο κυβερνητικό επιτελείο τις τελευταίες μέρες φαίνεται να έχει ενισχυθεί η εκτίμηση ότι υπάρχουν συντονισμένες προσπάθειες αποσταθεροποίησης του κυβερνητικού σχήματος που προέρχονται και από μέσα αλλά και έξω από τη χώρα.

Η προσπάθεια αυτή, κατά το Μαξίμου, υλοποιείται μέσω της αποδόμησης του Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να υπονομευθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και να καλλιεργηθεί η εικόνα ενδοκυβερνητικών διαφωνιών και αποστάσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του δεύτερου στην ιταλική εφημερίδα IL Messaggero: «ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας με μεγάλα χρέη θεωρείται ένας αδύναμος κρίκος. Αν επιτίθενται σε εμένα, φτάνουν στον πρωθυπουργό και στο σύνολο της κυβέρνησης. Η δολοφονία ενός προσώπου (character assassination) είναι μια εν δυνάμει προβλεπόμενη κορύφωση (…)Προσπαθούν να μας διχάσουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά θα αποτύχουν με θεαματικό τρόπο, διότι ο Αλέξης και εγώ είμαστε πολύ κοντά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:10