search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:05
MENU CLOSE

«Γεμίζει» το πρόγραμμα της Βουλής – Στην Ολομέλεια σήμερα το πρώτο ν/σ της κυβέρνησης

17.03.2015 06:57
«Γεμίζει» το πρόγραμμα της Βουλής – Στην Ολομέλεια σήμερα το πρώτο ν/σ της κυβέρνησης - Media

Ανεβαίνουν οι ρυθμοί στη Βουλή καθώς γεμίζει το πρόγραμμα τόσο στο κομμάτι του νομοθετικού έργου όσο και στο κομμάτι του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ανεβαίνουν οι ρυθμοί στη Βουλή καθώς γεμίζει το πρόγραμμα τόσο στο κομμάτι του νομοθετικού έργου όσο και στο κομμάτι του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και τη ρύθμιση ζητηματων λειτουργίας κυβερνητικών και κρατικών οργάνων μπαίνει προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια (σε τρεις συνεδριάσεις) σήμερα Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η διαδιακασία για δυο λόγους: Πρώτον, θα διαπιστώσουμε την τελική μορφή των ρυθμίσεων για την στήριξη προσώπων και νοικοκυριών που έχουν τεράστιες ανάγκες επιβίωσης αφού η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές κατέγραψε ερωτημάτα σχετικά με το μέγεθος του προγράμματος στήριξης. Δεύτερον, έχει δημιουργηθεί ζήτημα «καλής νομοθέτησης» για την κυβέρνηση αφού έχουν κατατεθεί μια σειρά από υπουργικές τροπολογίες που δείχνουν να είναι «άσχετες» με το νομοσχέδιο.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή αρχίζει η διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου καθώς ορίστηκαν συνεδριάσεις συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων προς τα μέλη της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου προβλέπει ότι οι συζητήσεις θα πραγματοποιούνται με «ομαδοποίηση» των ερωτήσεων προκειμένου να ορίζονται συγκεκριμένες ημέρες για κάθε υπουργείο με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και των βουλευτών και των υπουργών. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να «κλείσει» και η ημέρα που θα απαντά ο πρωθυπουργός στις ερωτήσεις των βουλευτών. Όπως ήταν γνωστό, η ημέρα αυτή ήταν η Παρασκευή, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η διαδικασία είχε μείνει «στάσιμη» καθώς οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, κυρίως ο Σαμαράς, αρνούνταν να… φτάσουν στη Βουλή και να απαντήσουν στις επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης.

Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους

Σήμερα Τρίτη, παρουσιάζεται στον Τύπο η πρωτοβουλία συγκρότησης της Επιτροπής για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους και την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κοινοβούλια άλλων χωρών και άλλους διεθνείς οργανισμούς σε θέματα χρέους. Η συγκρότηση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι, στην οποία θα μιλήσουν η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα και ο Eric Toussaint ειδικός επιστήμονας για θέματα επονείδιστου και παράνομου χρέους.

Όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Βουλής, στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του χρέους να αποτελέσει πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο της κοινωνίας, του λαού και συνολικά, των ευρωπαϊκών λαών και κοινωνιών. Αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι και το κατά πόσο δαπάνες που έγιναν για εξυπηρέτηση συμβάσεων διαφθοράς αποτελούν γενεσιουργό λόγο δημιουργίας παράνομου χρέους. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24