search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:47
MENU CLOSE

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει κλείσει

17.03.2015 13:11
Ελάι Ροθ: Σε εποχές φόβου οι άνθρωποι θέλουν να τρομοκρατούνται - Media

«Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα έχει κλείσει για μας» ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ.

«Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα έχει κλείσει για μας» ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ.

Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό «Ν-tv», ξεκαθαρίζει σχετικά με το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που αξιώνει η ελληνική κυβέρνηση: «Πολιτικά και νομικά το θέμα έχει κλείσει για εμάς. Η Γερμανία έχει ευθύνη και ιστορικό χρέος, καθώς οι ναζί διέπραξαν φοβερά εγκλήματα στη Γερμανία. Δεν μπορούν να συνδεθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις με την τωρινή παροχή βοήθειας. Αυτό το θέμα έχει κλείσει. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε σε θέση και θέλουμε να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα».

Πρόσθεσε δε πως η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρει μόνο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά το σύνολο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: «Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει υψηλός βαθμός συνοχής στην ΕΕ. Μας ενδιαφέρουν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Δουλεύουμε κάθε μέρα κάτω από υψηλή πίεση. Καμία άλλη χώρα δεν έχω επισκεφθεί τόσο συχνά όσο την Ελλάδα και πρόκειται να ξαναπάω. Ενδιαφέρομαι να αφήσουμε ανοιχτή τη διπλωματική οδό. Να μιλάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλον».

Σε ερώτηση αν συμφωνεί με τις απόψεις του Β. Σόιμπλε για το Γιάνη Βαρουφάκη, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Γερμανία δεν λειτουργεί ως δάσκαλος της Ελλάδας.

«Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον και όχι να περιοριστούμε σε προηγούμενες δηλώσεις. Θέλω να μιλάμε λιγότερο για σφάλματα. Τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν γίνει αρκετά πράγματα. Έχουμε πολλά να κάνουμε για να βελτιωθεί η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Η Γερμανία δεν θέλει να λειτουργεί ως δάσκαλος της Ελλάδας, αλλά να παρέχει συγκεκριμένη βοήθεια» τόνισε ενώ πρόσθεσε πως για την ένταση των τελευταίων ημερών μεγάλη ευθύνη φέρουν τα ΜΜΕ και από τις δύο πλευρές: «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με στερεότυπα και κλισέ, αλλά με σεβασμό. Δεδομένου ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι – πολιτικοί και δημοσιογράφοι».

Σημείωσε επίσης πως «οι καλές σχέσεις είναι απαραίτητες για λυθούν τα μεταξύ μας προβλήματα. Αν συνεργαστούμε όλοι μαζί, αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Πρέπει να κοιτάξουμε το κοινό πρόσφατο παρελθόν μας. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας πολλοί Έλληνες ήρθαν να εργαστούν στη Γερμανία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει σχέσεις εντός της χώρας. Αυτοί οι δεσμοί πρέπει να ενισχυθούν, όχι να αποδυναμωθούν» κατέληξε ο Μικαελ Ροτ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:47