17/12/2018 10:59:39

Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους

Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους  - Media

«Η συγκρότηση της επιτροπής αποτελεί ελάχιστο χρέος προς την ελληνική κοινωνία και προς την ευρωπαϊκή κοινότητα για δικαιοσύνη και αλήθεια», ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα και τον Βέλγο ειδικό  Ερίκ Τουσέν και στην οποία ανακοινώθηκε η συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.

«Απαίτηση της κοινωνίας» και «δημοκρατικό δικαίωμα» ο λογιστικός έλεγχος του χρέους είπε, ξεκινώντας την ομιλία της η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οι «καταναγκαστικές θυσίες» για την αποπληρωμή του χρέους εναντιώνονται στις «βασικές αρχές του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής. Ειδική αναφορά έκανε στην Siemens και τα εξοπλιστικά, σημειώνοντας ότι αυτές οι υποθέσεις έχουν συμβάλλει στην άυξηση του δημόσιου χρέους καθώς και οι «λεοντειες», όπως τις χαρακτήρισε, συμφωνίες που έχουν υπογραφει. «Ο λογιστικός έλεγχος είναι υποχρέωση προ τις επόμενες γενιές» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου είναι εν μέρει και μια πρόσκληση, σημείωσε η πρόεδρος της Βουλή, για όσους θέλουν να συνδράμουν στο έργο της επιτροπής. Η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει στις αρχές Απριλίου με στόχο τον Ιούνιο να παρουσιαστούν τα πρώτα ευρήματα σε διεθνή συνδιάσκεψη για το χρέος.

Ο Βέλγος ειδικός επί του χρέους Ερίκ Τουσέν σημείωσε ότι η έρευνά του θα επεκταθεί χρονικά και πίσω από το 2010, αναφέροντας ότι η Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους σε συνεργασία με την Βουλή θα εξετάσει τις συμβάσεις της περιόδου και πριν το 2010 (εξοπλιστικά, Ολυμπιακοί Αγώνες, Siemens κ.α.) που συνέβαλαν στην αύξηση του χρέους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων και καμία σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής την ώρα που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους για το ζήτημα του χρέους. «Αισθάνομαι την ανάγκη επειδή υπάρχει αρκετή αποπροσανατολιστική παραφιλολογία να πω ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Βουλή», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους συγκροτείται κατόπιν πρωτοβουλίας και απόφασης της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με το άρθρο 49 του Κανονισμού που ορίζει ότι δεν χρειάζεται απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση επιτροπών.

Εκτός από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Βέλγο επιστήμονα Ερίκ Τουσέν στην συνέντευξη Τύπου μίλησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, η οποία θα έχει και ενεργό ρόλο σε ολόκληρη την διαδικασία.

«Πριν πέντε χρόνια στην Ολομέλεια είχα ζητήσει με τον πιο επίσημο τρόπο τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου. Ολες οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν την αποκάλυψη της αλήθειας. Η σημερινή κυβέρνηση είναι διαφορετική» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Σοφία Σακοράφα. «Ο λαός θα μάθει πού, πόσα και γιατί πληρώσαμε. Και η αλήθεια αυτή θα ακουστεί σε όλα τα Κοινοβούλια της ΕΕ και στους λαούς της Ευρώπης», πρόσθεσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.  

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.