search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:34
MENU CLOSE

Εντυπωσιακό βίντεο από τη γεωμαγνητική καταιγίδα που έπληξε τη Γη

18.03.2015 09:56

Καρέ – καρέ κατέγραψαν δορυφόροι τις γιγαντιαίες ηλιακές εκρήξεις που προκάλεσαν την ηλιακή καταιγίδα, η οποία έπληξε τη Γη την Τρίτη. 

Καρέ – καρέ κατέγραψαν δορυφόροι τις γιγαντιαίες ηλιακές εκρήξεις που προκάλεσαν την ηλιακή καταιγίδα, η οποία έπληξε τη Γη την Τρίτη. 

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να διαταράξει τα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεάνιας Ατμόσφαιρας (NOAA), επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Η ηλιακή καταιγίδα «θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα στον έλεγχο της παρεχόμενης τάσης και να επηρεάσουν τα συστήματα προστασίας του δικτύου ηλεκτροδότησης» προειδοποίησε η ΝΟΑΑ.

Τα συστήματα μετάδοσης ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας θα μπορούσαν επίσης να διαταραχθούν ενώ βλάβες «διάρκειας πολλών ωρών» υπήρχε κίνδυνος να παρατηρηθούν και στη λειτουργία των δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης.

Αυτή η σοβαρή «θύελλα» παρατηρήθηκε χθες στις 15:58 (ώρα Ελλάδας) και ήταν μεγέθους 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα στην οποία κατατάσσονται οι ηλιακές εκρήξεις, ανέφερε ο Τόμας Μπέργκερ, ο διευθυντής του Κέντρου Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού (SWPC), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει από 24 μέχρι 36 ώρες επιβεβαιώνοντας και αυτός ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα, μέχρι στιγμής, στα δίκτυα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αυτό.

Ο Μπέργκερ είπε επίσης ότι στις βόρειες ΗΠΑ πριν από την ανατολή του ήλιου παρατηρήθηκε βόρειο σέλας, το οποίο ήταν ορατό το βράδυ της Δευτέρας και από την Ευρώπη.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa διαβεβαίωσε ότι από την ηλιακή καταιγίδα δεν καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:31