search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:32
MENU CLOSE

«Ανέκδοτο η σκληρή διαπραγμάτευση»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1856
19-03-2015
21.03.2015 04:00
kke-kthrio.jpg

Το βέτο των Ευρωπαίων, δικαίωση για τις θέσεις μας, λέει το ΚΚΕ

Το αναπάντεχο «βέτο» που προέβαλαν οι Ευρωπαίοι σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση απέδειξε, κατά το ΚΚΕ, «τον πραγματικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης».

Η απαίτηση, άλλωστε, των εταίρων να αποσυρθεί το εν λόγω νομοσχέδιο, που για το ΚΚΕ είναι «το 10% του προγράμματος της Θεσσαλονίκης», το οποίο με τη σειρά του χαρακτήριζε «ψίχουλα», σίγουρα στον Περισσό θεωρείται δικαίωση της θέσης πως εντός Ε.Ε., εντός ευρωζώνης και με τα μέσα παραγωγής στα χέρια των καπιταλιστών η «σκληρή διαπραγμάτευση» μοιάζει σύντομο ανέκδοτο.

Παρ’ όλα αυτά, το ΚΚΕ επέλεξε να τοποθετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή πάνω στο θέμα. Δήλωσε «παρών» επί της αρχής, καθώς, πέρα από τα ανθρωπιστικά, περιείχε και διατάξεις για τη διαφθορά και για τη στελέχωση του κράτους, με τις οποίες ούτως ή άλλως διαφωνεί, ενώ για τα τέσσερα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου – τα οποία στον Περισσό σκέφτονται να υπερψηφίσουν – κατέθεσε τροπολογίες που τα βελτιώνουν διευρύνοντας παράλληλα, αισθητά, τoν αριθμό των ωφελουμένων.

Οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ προβλέπουν: Τη διαγραφή οφειλών των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της μηνιαίας δωρεάν παροχής ρεύματος. Την παροχή δωρεάν και πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Την παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού. Τη διαγραφή χρεών των Σχολικών Επιτροπών και των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, θέρμανση).

Ακήρυχτος πόλεμος με τη Ζωή

Το ΚΚΕ αντέδρασε σε δύο πρωτοβουλίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τις οποίες θεωρεί εξίσου επικίνδυνες. Η πρώτη ήταν αυτή της συγκρότησης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους. Στον Περισσό, όπου υποστηρίζουν τη διαγραφή ολόκληρου του χρέους, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν δημιούργησε ο λαός – και ως εκ τούτου δεν πρέπει να το πληρώσει – χαρακτηρίζουν την εν λόγω επιτροπή «νομιμοποίησης του χρέους».

Η λογική πίσω από αυτόν τον χαρακτηρισμό βρίσκεται στο γεγονός ότι, οποιοδήποτε και αν είναι το ποσοστό του χρέους που η επιτροπή θα βρει «παράνομο», «απεχθές» ή οτιδήποτε άλλο, θα καταστήσει το υπόλοιπο «νόμιμο και πληρωτέο».

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή τους για το θέμα, ανακινούν και εκείνο της προώθησης στη Βουλή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, που, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, δεν πέρασε από το Κοινοβούλιο ούτε για ενημέρωση. «Αντί η κυβέρνηση και η πρόεδρος της Βουλής να παίζουν παιχνίδια αποπροσανατολισμού, οφείλουν να φέρουν άμεσα στη Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εκεί ν’ αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του», λέει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

Το δεύτερο θέμα που προκάλεσε τη σύγκρουση ΚΚΕ – Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν αυτό της υιοθέτησης του αιτήματος της Χρυσής Αυγής για την επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση με ονομαστική ψηφοφορία από την πρόεδρο της Βουλής. «Η Χρυσή Αυγή, αξιοποιώντας τη στάση της προέδρου της Βουλής, κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια», εκτίμησε το ΚΚΕ. Μάλιστα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, κάτι που τελικώς δεν χρειάστηκε να συμβεί, καθώς ονομαστική ψηφοφορία δεν έγινε ποτέ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:31