search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:30
MENU CLOSE

Δραγασάκης: Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας – Δεν τίθεται θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος

19.03.2015 09:26
Δραγασάκης: Εάν επιμείνουν στον στραγγαλισμό, προηγούνται οι ανάγκες του λαού - Media

«Από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουμε πάρει δόση και πληρώνουμε και εμείς και η προηγούμενη κυβέρνηση όλες τις υποχρεώσεις στους εταίρους. Έχουμε μια οικονομία που παίρνει χρήματα για να πληρώνει δάνεια και αυτό δημιουργεί ασφυξία. Πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει, έχουμε υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουμε πάρει δόση και πληρώνουμε και εμείς και η προηγούμενη κυβέρνηση όλες τις υποχρεώσεις στους εταίρους. Έχουμε μια οικονομία που παίρνει χρήματα για να πληρώνει δάνεια και αυτό δημιουργεί ασφυξία. Πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει, έχουμε υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, o αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «ένα δίλημμα στην Ευρώπη ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο. Αν θα υπάρξει συνέχιση της υποταγής και ανεξέλεγκτες ρήξεις ή αν θα πάμε σε κάτι άλλο, κάτι θετικό μια διαμόρφωση ενός νέου τρόπου λειτουργίας. Κλείσαμε μια συμφωνία με μεγάλη δυσκολία, αυτή όμως τη συμφωνία -όπως είπε και ο κ. Τσίπρας- την τιμούμε γιατί είναι και η βάση για να πάμε μπροστά».

Μιλώντας για τη εξαμερή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός το βράδυ στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα και πως θα γίνει εξειδίκευση της συμφωνίας για να προχωρήσουν τα πράγματα.

Για το θέμα που προέκυψε με την παρέμβαση του Ντέκλαν Κοστέλο για βέτο της Κομισιόν στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση είπε χαρακτηριστικά πως «ένας τεχνικός υπάλληλος ήθελε να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας». «Χαίρομαι που η Κομισιόν δεν τον κάλυψε» τόνισε ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί.

«Υπάρχουν δύο επίπεδα συνεννόησης. Το πολιτικό και το επίπεδο που συζητάμε με τα τεχνικά κλιμάκια. Αυτά θα έρχονται για να εξετάζουν τα στοιχεία, όχι για την πολιτική διαπραγμάτευση. Σέβομαι τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, αλλά δεν δέχομαι ότι είναι καλύτεροι από τον Βαρουφάκη και τον Τσακαλώτο. Δεν είναι αυτοδίκαια καλύτερη η άποψή τους. Καταθέσαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο όπως είπε και ο κ. Μαρδας καλύπτεται οικονομικά από την περικοπή στις προμήθειες, αυτό τους το εξηγήσαμε και δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα» υποστήριξε.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο των 100 δόσεων, σημείωσε πως συζητήθηκε και στο Euroworking Group: «Λάβαμε γενικά σχόλια και όχι προτάσεις. Από τη μία δεν μας δίνουν τα χρήματα, από την άλλη δεν μας αφήνουν να νομοθετήσουμε για να μαζέψουμε χρήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Στα σενάρια περί Grexit ο κ.Δραγασάκης ήταν κατηγορηματικός. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε επιλογή της κυβέρνησης, ούτε δική μου προσωπικά. Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το θέμα δεν μας απασχολεί. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι με βάση τη συμφωνία να συζητήσουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις κοστολογημένες. Μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για ποιες αλλαγές και πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα».

Για την πιθανότητα δημοψηφίσματος τόνισε πως «κάποια πράγματα είναι στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, όμως δεν πρέπει να βγαίνουν μπροστά. Πρέπει πάνω απ’ όλα να παράξουμε έργο. Ένας στόχος κάποιων είναι να μην κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά της. Δεν τίθεται θέμα ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα».

«Η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο, θα πρέπει να μειωθούν οι ανισότητες, αυτό είναι το όραμά μας. Δεν έχουμε μια Ευρώπη ακμάζουσα αλλά σε βαθιά κρίση, θέλουμε μια Ευρώπη που να εμπνέει τους λαούς της. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και τα ρίσκα του πρωτοπόρου. Η Ελλάδα βρέθηκε στον πάτο. Με το σχέδιό μας μπορεί να ανακάμψει. Δεν είμαστε μια ρακένδυτη χώρα. Έχουμε χρέος, αλλά και άλλοι έχουν χρέος. Δεν ζητάμε αλληλεγγύη και φιλανθρωπία. Δεν θέλουμε ειδική μεταχείριση, αλλά ίση» υπογράμμισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15