search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:12
MENU CLOSE

Με ατζέντα μεταρρυθμίσεις και αποζημιώσεις ο Τσίπρας στο Βερολίνο

23.03.2015 05:21
Με ατζέντα μεταρρυθμίσεις και αποζημιώσεις ο Τσίπρας στο Βερολίνο - Media

«Μέχρι σήμερα, όποτε μίλησα με τον κύριο Τσίπρα, το έκανα μέσα σε πνεύμα απόλυτης χαλαρότητας, είτε μιλήσαμε στο τηλέφωνο είτε συναντηθήκαμε. Αυτό θα ισχύσει και τη Δευτέρα». Με αυτά τα λόγια, απαντώντας σε ερώτημα για το αν οι σχέσεις της με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι τεταμένες, η καγκελάριος Μέρκελ περιέγραψε την Παρασκευή το κλίμα μέσα στον οποίο θα υποδεχθεί για πρώτη φορά στο Βερολίνο τον Αλέξη Τσίπρα.

«Μέχρι σήμερα, όποτε μίλησα με τον κύριο Τσίπρα, το έκανα μέσα σε πνεύμα απόλυτης χαλαρότητας, είτε μιλήσαμε στο τηλέφωνο είτε συναντηθήκαμε. Αυτό θα ισχύσει και τη Δευτέρα».

Με αυτά τα λόγια, απαντώντας σε ερώτημα για το αν οι σχέσεις της με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι τεταμένες, η καγκελάριος Μέρκελ περιέγραψε την Παρασκευή το κλίμα μέσα στον οποίο θα υποδεχθεί για πρώτη φορά στο Βερολίνο τον Αλέξη Τσίπρα.

Με τη δήλωση αυτή μοιάζει να συμφωνεί το πνεύμα της δήλωσης του πρωθυπουργού στην «Καθημερινή της Κυριακής», ότι δηλαδή η συνάντηση αυτή δεν «πιέζεται» από τις διαπραγματεύσεις, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα της αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επίσημη διμερή συνάντηση μεταξύ δύο κρατών, της οποίας το πλαίσιο τυπικά περιλαμβάνει γενικότερα θέματα (εμπορικών, οικονομικών διπλωματικών σχέσεων κ.λπ.), το «καυτό θέμα» στην ατζέντα δεν είναι άλλο από το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, το οποίο επισήμως χειρίζονται οι «θεσμοί» και το Eurogroup.

Στην ουσία η ελληνική πλευρά αναζητεί από τη γερμανική ηγεσία ένα νεύμα ότι οι προτάσεις της – συνοδευόμενες από τη δέσμευση ότι θα αρχίσει αμέσως η εφαρμογή τους – έχουν το «πράσινο φως» από την πλευρά της. Αν αυτό δοθεί, στη συνέχεια η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ο επόμενος σταθμός, αυτός της έγκρισης του πακέτου των μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup, θα ξεπεραστεί χωρίς μεγάλες δυσκολίες και στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη εκταμίευση, πιθανότατα από το 1,9 δισ. των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα περιλαμβάνει:

α. Τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων.

β. Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο η Αθήνα προτίθεται να θέσει παρότι το Βερολίνο έχει διαμηνύσει πως το θέμα έχει κλείσει.

γ. διμερή θέματα (σχετικώς αναφέρθηκε και η Α. Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής).

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, αναμένεται η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει ένα κοστολογημένο πλαίσιο – υπενθυμίζεται ότι στην «επταμερή» ζητήθηκε και συμφωνήθηκε να κατατεθεί πλήρης και λεπτομερής κατάλογος μεταρρυθμίσεων – με κάποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής έως τον Ιούνιο.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται επίσης να διαβεβαιώσει ότι επιδίωξή της είναι να μην χαθεί χρόνος, όπως συνέβη μετά την 20ή Φεβρουαρίου, κάτι το οποίο επιμένει να αποδίδει στις προσπάθειες χαμηλόβαθμων στελεχών της «γραφειοκρατίας των Βρυξελλών» και άλλων πλευρών που μετέχουν στις τεχνικές διαβουλεύσεις να υπονομεύσουν την εν λόγω συμφωνία.

Η ελληνική αποστολή, η οποία αναχωρεί σήμερα το πρωί για το Βερολίνο και θα πλαισιώσει τον πρωθυπουργό, αποτελείται από τον στενό του συνεργάτη και υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον νομικό του σύμβουλο και διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο τεχνικό επίπεδο Γιώργο Χουλιαράκη, τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον σύμβουλο για ευρωπαϊκά θέματα Τάκη Παυλόπουλο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:11