10/07/2020 16:21:48

Σε διαρκή υποβάθμιση με ευθύνη της Πολιτείας η ΕΜΥ

Σε διαρκή υποβάθμιση με ευθύνη της Πολιτείας η ΕΜΥ - Media

Η 23η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το έτος 1950 ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Με το φετινό θέμα του εορτασμού «Climate Knowledge for Climate Action» υποστηρίζεται ότι η γνώση σχετικά με τον καιρό, το κλίμα και το νερό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ώστε να αναπτυχθούν ισχυρές δράσεις σε παγκόσμιο, εθνικό και κοινωνικό επίπεδο προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι από τις φυσικές καταστροφές, να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή και να ευνοηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), είναι ο θεσμοθετημένος φορέας για τη μετεωρολογική υποστήριξη της Εθνικής Άμυνας, της Εθνικής Οικονομίας και του Κοινωνικού Συνόλου και ο επίσημος εκπρόσωπος της χώρας στον WMO και σε άλλους σχετικούς Διεθνείς Οργανισμούς.

Παρέχει υπηρεσίες σε 24ωρη βάση α) για την παρατήρηση του καιρού, β) την υποστήριξη της Ναυτιλίας με την έκδοση δελτίων θαλασσών της Ανατολικής Μεσογείου, γ) την έκδοση των τακτικών δελτίων καιρού και την πρόγνωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που προκαλούν φυσικές καταστροφές, δ) τη μετεωρολογική υποστήριξη των ελληνικών αεροδρομίων και του εθνικού εναέριου χώρου.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ΕΜΥ αποτελεί πιστοποιημένο Πάροχο Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας από την Εθνική Εποπτική Αρχή για την Αεροναυτιλία (ΕΕΑΑ) και για τη δραστηριότητα αυτή δικαιούται χρηματικά οφέλη, τα οποία ΔΕΝ της αποδίδονται τα τελευταία 4 χρόνια.

Με ευθύνη της Πολιτείας η ΕΜΥ βρίσκεται σε διαρκή υποβάθμιση τόσο ως προς τις υποδομές της, όσο και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό. Το δίκτυο σταθμών συρρικνώνεται διαρκώς και δεν λειτουργεί συστηματικά με συνέπεια να μην καλύπτει τη γεωγραφική έκταση και την ποικιλία του κλίματος της χώρας μας.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός της (ραντάρ καιρού, βάση δεδομένων, συντήρηση δικτύου) υπολειτουργεί λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και ειδικευμένου προσωπικού. Η δραματική μείωση του προσωπικού, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης, και η μη αναπλήρωσή του έχει ως συνέπεια τη μεγάλη έλλειψη κυρίως επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να αδυνατεί πλέον η ΕΜΥ να καλύψει τις υπηρεσίες της σε 24ωρη βάση και γενικότερα να υποστηρίξει τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Με βάση τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στην ΕΜΥ ζητούν:

● Αύξηση του επιστημονικού και ειδικευμένου προσωπικού της ΕΜΥ μέσω προσλήψεων, μετατάξεων και κινητικότητας.

● Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, υπαγόμενη απευθείας στον υπουργό.

● Απόδοση στην ΕΜΥ και τους υπαλλήλους της, άμεσα, των εσόδων που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), δεδομένου ότι οι υπόλοιποι πάροχοι αεροναυτιλίας (ΥΠΑ) τα λαμβάνουν ανελλιπώς εδώ και χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.