search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:43
MENU CLOSE

Πρόταση για 80.000 ευρώ πρόστιμο την ημέρα στην Ελλάδα για τα απόβλητα!

24.03.2015 10:13
Καμπάνα εκατομμυρίων ευρώ για τα αστικά απόβλητα 6 οικισμών - Media

Στο ευρωσκαμνί ξανακάθεται η χώρα μας αφού επιμένει να μην εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα επικίνδυνα απόβλητα και απειλείται, πλέον, με υψηλότατο πρόστιμο.

Στο ευρωσκαμνί ξανακάθεται η χώρα μας αφού επιμένει να μην εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα επικίνδυνα απόβλητα και απειλείται, πλέον, με υψηλότατο πρόστιμο.

Η Κομισιόν κατέθεσε νέα προσφυγή κατά της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2014 τόσο γιατί η παραβίαση της νομοθεσίας συνεχίζεται όσο και γιατί δεν εφαρμόστηκε προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Επιτροπή ζητά από το Δικαστήριο μεταξύ άλλων να διατάξει την Ελλάδα να καταβάλει στην Επιτροπή:

-προτεινόμενη χρηματική ποινή ύψους 72.864,00 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του 1999 από την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση μέχρι την ημέρα που θα έχει εκτελεστεί η απόφαση του 1999,

-το ημερήσιο κατ’ αποκοπήν ποσό των 8.096,00 ευρώ ανά ημέρα από την ήμερα έκδοσης της απόφασης του 1999 έως την ημερομηνία πού θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση ή την ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης του 1999 εάν επέλθει νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι το  2003 η Κομισιόν είχε κινήσει διαδικασία ελέγχου για την εφαρμογή, από τις ελληνικές αρχές, της κοινοτικής οδηγίας 1999/31 περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων. Εκτίμησε, τότε,  ότι ο σχεδιασμός της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, ότι δεν υφίσταντο στην ελληνική επικράτεια κατάλληλες και επαρκείς εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων και ότι η μέθοδος διάθεσης του μεγαλύτερου μέρους της παραγόμενης στην Ελλάδα ποσότητας επικίνδυνων αποβλήτων δεν ήταν συμβατή με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

Ακολούθως, η Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο το οποίο, με απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2009, έκρινε ότι η Ελλάδα δεν εφάρμοσε τις επιταγές της οδηγίας 1999/31.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:42