27/05/2019 07:39:51
13.12.2010

Νέες εκδόσεις

Νέες εκδόσεις - Media

Ζακλίν Ντε Ρομιγύ

Το ανθρώπινο μεγαλείο στον αιώνα του Περικλή

Μετάφραση: Ανθή Ξενάκη

Εκδόσεις: Ωκεανίδα

Σελ.: 152

Είναι εξαιρετικά συγκινητικό να διαπιστώνει κανείς τον «αιωνόβιο» θαυμασμό μιας τόσο ευγενικής και συγκροτημένης προσωπικότητας για την ελληνική αρχαιότητα! Η σπουδαία αυτή ελληνίστρια έχει σαν βασικό της μέλημα να μεταλαμπαδεύσει αυτή την απέραντη γοητεία που άσκησε πάνω της ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, τόσο στους συμπατριώτες της όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Σε κάθε κείμενο της Ρομιγύ ξεχειλίζει ο στιβαρός της ενθουσιασμός για τα πνευματικά επιτεύγματα που κληρονόμησαν οι Έλληνες στον παγκόσμιο πολιτισμό, επιτεύγματα που υμνούν τον Άνθρωπο και τις απίθανες επιδόσεις του. Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας στρέφει την προσοχή της στον μεγάλο εκείνο αιώνα όπου όλα συνέβησαν… Ο 5ος αιώνας με τα θαυμαστά του επιτεύγματα γίνεται το αντικείμενο της επιχειρηματολογίας για το μεγαλείο ενός πολιτισμού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι παρών στη σύγχρονη εποχή και να αποτελεί αναφορά και για το παρόν και το μέλλον. Το βιβλίο αναφέρεται σε δυο νεαρούς φανταστικούς επισκέπτες της χώρας μας, οι οποίοι έχουν μια εξειδικευμένη σύγχρονη παιδεία που τους παρέχει μια επιφανειακή γνώση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Με ποιον τρόπο θα τους καθοδηγούσε κάποιος ώστε να καταφέρουν αυτοί οι υποθετικοί ταξιδιώτες να γίνουν κοινωνοί ενός πολιτισμού που άφησε έντονα τα ίχνη του στις γενιές που ακολούθησαν; Επιδιώκοντας να προσεγγίσει κάθε φιλέρευνη ψυχή τον απίστευτα γοητευτικό αυτό κόσμο, η Ρομιγύ μοιάζει με τον γενναιόδωρο άνθρωπο που δεν αντέχει τη μοναξιά της απόλαυσης μιας τόσο καταλυτικής ομορφιάς και θέτει ως στόχο ζωής τη μετάδοσή της σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Πρόκειται για τον πιο ευγενικό σκοπό που μπορεί να θέσει άνθρωπος στη ζωή του.

Ρόμπερτ Ρόουλαντ Σμιθ

Πρωινό με τον Σωκράτη

Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σελ.: 360

Το να προσκαλέσει κανείς τον Σωκράτη να πάρουν μαζί το πρωινό τους, μπορεί εν πρώτοις να φανεί σαν μια κακή ιδέα, μιας και ο φιλόσοφος συνήθιζε να κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις, που ως γνωστόν συνέτειναν στο να του επιβληθεί… η θανατική ποινή!... Προφανώς η πολιτεία του τον… ξαπόστειλε, μιας και οι δημόσιες ερωτήσεις του ήταν αρκετά ενοχλητικές. Πόσες εξάλλου φορές στη ζωή μας δεν έχουμε αναρωτηθεί μήπως η αλήθεια δεν είναι και τόσο… σοφή επιλογή!... Ωστόσο, πέρα από αυτές τις παρατηρήσεις, αν μπορούσε κάποιος να μοιραστεί ένα πρωινό με τον πιο διάσημο φιλόσοφο στην ιστορία της φιλοσοφίας, τον Σωκράτη, και άντεχε τις δυσάρεστες ερωτήσεις του, θα έβγαινε στο τέλος σίγουρα πολύ πιο ωφελημένος από όσο θα μπορούσε να φανταστεί. Πολλοί θεωρούν ότι η φιλοσοφία συσκοτίζει τα πράγματα αντί να τα φωτίζει• αυτό είναι ένα λάθος στο οποίο πέφτουν πολλές φορές τόσο οι κοινωνίες όσο και τα άτομα. Το βιβλίο αυτό του Ρόμπερτ Ρόουλαντ Σμιθ επιχειρεί στην ουσία κάτι απλό, όσο και σπάνιο: να μας κάνει να κατανοήσουμε την καθημερινότητά μας σαν μια ολότητα, μέσα από την ιστορία της φιλοσοφίας συνεπικουρούμενη και από την κοινωνιολογία, την ψυχολογία και την πολιτική. Δεν είναι αυτό που θα ονομάζαμε οδηγίες προς ναυτιλλομένους, γιατί η ζωή του καθενός είναι τόσο ξεχωριστή όσο δεν μπορεί να το φανταστεί κανείς. Η κατανόηση της μοναδικότητας της δικής μας πραγματικότητας συμβάλλει στην προσωπική μας ολοκλήρωση, αλλά κατ’ επέκταση και στην κοινωνική.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Ο παλαιστής και ο δερβίσης

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 318

Μια νεαρή φωτογράφος, η Μιρέλλα, βρίσκεται σε αποστολή, για να φωτογραφίσει έναν τόπο στα βόρεια σύνορά μας, όταν ξαφνικά μέσα στο σύγχρονο επαρχιακό τοπίο ένας αγώνας πάλης κι ένας Τούρκος παλαιστής που παρουσιάζεται ως μνημείο ερωτισμού θαρρείς και «παλιώνουν» την τρέχουσα ζωή, διατηρώντας όμως τα ήθη της, μιας και μέσα από μια – συνοπτικών διαδικασιών – ερωτική συνεύρεση, πέφτουν σύνορα, φυλετικές προκαταλήψεις, κυρίως όμως κοινωνικά ταμπού, πράγματα δηλαδή αδιανόητα για τον παλιό κόσμο. Ο Γρηγοριάδης, ωστόσο, το πάει μακρύτερα το θέμα, εκεί όπου τα ένστικτα, σκοτεινά και θηριώδη, έχουν τον πρώτο ρόλο στους ψυχισμούς και τα σώματα των ανθρώπων. Μια σειρά από πρόσωπα κινούνται και ζουν μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οριοθετούμενα από τα σύνορα του Έβρου. Φαινομενικά άλλοι κόσμοι, διαφορετικοί, ωστόσο με αρχαίες πανίσχυρες επιρροές και συγγένειες που αποδεικνύουν ότι αρκετές φορές… τα φαινόμενα απατούν. Σε όλες τις πόλεις της βόρειας Ελλάδας, όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα, είναι περισσότερο από φανερά τα έντονα ίχνη της οθωμανοκρατίας, ίχνη που δεν έχουν αποτυπωθεί μόνο στους δρόμους και στα κτίρια, αλλά και στις συνήθειες των ανθρώπων και κυρίως στην εσωτερικότητά τους. Παλαιά ήθη, ανθεκτικά, κάνουν τις βαλκανικές κοινότητες συγγενικές και αυτό προσωποποιείται μέσα από έναν κομβικό χαρακτήρα που είναι ο καθηγητής της Ιστορίας, του οποίου η παρουσία τεκμηριώνει τις ανατολικές πολιτισμικές μας καταβολές. Τέλος, μια γυναίκα, που βρίσκεται διαρκώς στα ίχνη του χαμένου της άντρα, κι ένας συγγραφέας που παρακολουθεί και συμμετέχει «λογοτεχνικά» σ’ αυτήν την έντονη δραματουργία που ενώνει τον σύγχρονο κόσμο με τα απομεινάρια των δοξασιών της Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ…

Μαρία Σαμπατάκη / Ζαννιά Κότσικα είναι τ’ όνομά μου / Σειρά: Λάμψη του λόγου / Εκδόσεις: Τόπος / Σελ.: 152

Στεφανία Ι. Σουλή / Αθέατη βία / Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει / Σειρά: Για να ζούμε καλύτερα / Εκδόσεις: Ψυχογιός / Σελ.: 396

Donald Macedo, Βασιλική Δενδρινού, Παναγιώτα Γούναρη / Η ηγεμονία της Αγγλικής Γλώσσας / Μελέτη / Εκδόσεις: Επίκεντρο / Σελ.: 352

Μαρία Σούμπερτ / Η συμμορία της Τήλας / Μυθιστόρημα / Εκδόσεις: Πάπυρος / Σελ.: 336

Ξενοφών Μπρουντζάκης [xenofob@gmail.com]

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.