search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 05:03
MENU CLOSE

Πανούσης, ταραχές και ταραξίες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1857
25-03-2015
29.03.2015 04:00
panousis_4.jpg

Οι δύο μήνες του υπουργού αναπληρωτή στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Υπουργός Προστασίας των… «κουκουλοφόρων» ή μεταρρυθμιστής, ο οποίος προσπαθεί να περάσει μια νέα νοοτροπία και μεθοδολογία στη διαχείριση κρίσεων (επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, καταλήψεις ιδρυμάτων και δημόσιων κτηρίων κ.λπ.) στην Ελληνική Αστυνομία;

 
Οι δύο πρώτοι μήνες του Γιάννη Πανούση στον θώκο του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Τάξης έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Τόσο στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ειδικά οι δεύτεροι έχουν ασκήσει δριμύτατη κριτική στον Πανούση, κυρίως σε ό,τι αφορά την παθητική στάση που τήρησε η ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην κατάληψη της Νομικής από αντιεξουσιαστές.
 
«Μου έχουν βάλει βόμβα και με έχουν χτυπήσει κουκουλοφόροι. Πώς είμαι λοιπόν υπουργός των κουκουλοφόρων;» απαντά στους επικριτές του ο Πανούσης.
 
Κριτική
 
Πριν από λίγες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση που ξέσπασε στο κτήριο της Νομικής Σχολής, που τελούσε υπό κατάληψη αντιεξουσιαστών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, καθώς και σε ένδειξη συμπαράστασης σε καταδικασμένους και προφυλακισμένους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. 
 
Η κριτική που δέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός αφορούσε την εντολή που φέρεται να είχε δώσει σχετικά με την τήρηση παθητικής στάσης των αστυνομικών, παρά τις φθορές που είχαν προκαλέσει οι καταληψίες τόσο εντός της Νομικής όσο και στα αγάλματα στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας, με σοβαρότερο συμβάν τη βεβήλωση και το πλιάτσικο που ακολούθησε στον ναό των Αγίων Αναργύρων.
 
«Η κυβέρνηση λειτουργεί με σχέδιο όσον αφορά τους κουκουλοφόρους και καταληψίες. Για τη Νομική υπήρχαν πληροφορίες ότι ήταν έτοιμοι να κάνουν 150 συλλήψεις. Δεν πρόκειται να βγάζουμε λόγους για συλλήψεις. Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Στη Νομική έγιναν (σ.σ.: συλλήψεις)», επισημαίνει ο Πανούσης. Τέλος, σε ό,τι αφορά το πότε η ΕΛ.ΑΣ. έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στους χώρους εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ουσιαστικά επαναφέρει στο προσκήνιο το ξεχασμένο άρθρο 242 του 2011 σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο.
 
«Στην περίπτωση που υπάρχει άμεσος κίνδυνος από την καθυστέρηση ή πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, ο αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας επεμβαίνουν, έστω και χωρίς παραγγελία του εισαγγελέα, για τη βεβαίωση του εγκλήματος, τη συλλογή αποδείξεων και πειστηρίων και τη σύλληψη των δραστών».
 
«Κοντή μνήμη»
 
Η επίθεση αντιεξουσιαστών με βαριοπούλες στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, στη διάρκεια της διαδήλωσης για τους απεργούς πείνας, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάργηση της διμοιρίας που φύλαγε το κτήριο επί 24ώρου βάσεως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κόμματος της αντιπολίτευσης. Με μια σκληρή γραπτή ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Πανούση για «απραξία και αδράνεια στην αντιμετώπιση επικοινωνιακών πρακτικών και τυφλών πράξεων βίας, η οποία ενισχύει την ανεξέλεγκτη δράση των τραμπούκων». 
 
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης από την πλευρά του κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «κοντή μνήμη», αφού, όπως είπε σε πρόσφατες δηλώσεις του: «Επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, τα 2,5 χρόνια, έσπασαν επτά φορές τα τζάμια, πέταξαν πενήντα μολότοφ, έδειραν εκατό αστυνομικούς. Και μου λες ότι τώρα έσπασαν τα τζάμια. Έχει διαφορά;». 
 
Όσον αφορά τις ομάδες που κάθε τρεις και λίγο τα κάνουν «γυαλιά – καρφιά» στο κέντρο της Αθήνας, με την αστυνομία στη συνέχεια να προχωρά σε μαζικές συλλήψεις… άσχετων με τα επεισόδια πολιτών, ο υπουργός απαντά: «Αυτοί που μένουν στα Εξάρχεια ξέρουν, αλλά δεν λένε ποιοι είναι. Ανεβάζοντας τις κουκούλες θα εκπλαγούμε από αυτά που θα βρούμε από κάτω». 
 
Η αποφυλάκιση Ξηρού
 
Εν τω μεταξύ αντιδράσεις και εντός της κυβέρνησης έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τις φυλακές που αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Σημείο αντιπαράθεσης η παράγραφος του νέου νόμου που προβλέπει την αποφυλάκιση όσων κρατουμένων αντιμετωπίζουν χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, από το οποίο φαίνεται ότι θα ευνοηθεί ο καταδικασμένος σε πέντε φορές ισόβια ως μέλος της 17 Νοέμβρη Σάββας Ξηρός.
 
Παρά τη διαπιστωμένη πολύ σοβαρή και συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του, η πιθανή αποφυλάκιση του Ξηρού έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό της συμπολίτευσης. 
 
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Γιάννη Πανούση, όταν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής κλήθηκε να σχολιάσει τον νέο νόμο ως έμπειρος εγκληματολόγος.
 
«Διάβασα τον νόμο του κυρίου Παρασκευόπουλου. Η στέρηση είναι η εκδίκηση της κοινωνίας και η επανένταξη. Όταν κρατάς ανθρώπους που δεν μπορείς να κάνεις ούτε το ένα ούτε το άλλο, δηλαδή ούτε να τους τιμωρήσεις ούτε να τους επανεντάξεις στην κοινωνία εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Δεν θα πω για τον Σάββα Ξηρό, μπορεί να είναι 10-15 οι βαρυποινίτες. 
 
Πρέπει να υπάρχουν φίλτρα και κριτήρια σχετικά με το ποιος δικαιούται να αποφυλακιστεί και ποιος όχι. Δεν πρέπει να βγαίνει ένας νόμος και να ακυρώνει τη δικαιοσύνη. Πρέπει να φτιάξεις όργανα, να αναδιαρθρώσεις τα κακώς κείμενα των συνθηκών κράτησης στις φυλακές και μετά να προχωράς σε αποφυλακίσεις».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15