search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:16
MENU CLOSE

Ελλάς – Γαλλία «συμμαχία» και στο… τροχάδην

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1857
25-03-2015
27.03.2015 04:00
pod_2503_033_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_pro_extended.jpg

Μπροστά στα σοβαρά πολιτικά και δημοσιονομικά προβλήματα το Παρίσι. Στο ναδίρ η δημοτικότητα Ολάντ.

Μπροστά στα σοβαρά πολιτικά και δημοσιονομικά προβλήματα το Παρίσι. Στο ναδίρ η δημοτικότητα Ολάντ.

Εκτός από την Ελλάδα, υπάρχει άλλη μια χώρα που δίνει αγώνα δρόμου… μέχρι τον Ιούνιο, το αποτέλεσμα του οποίου θα κρίνει πολλά και για τη χώρα μας.
 
Αυτή η χώρα δεν είναι άλλη από τη Γαλλία, και τα όσα θα διαδραματιστούν σε πολιτικό και δημοσιονομικό επίπεδο μέχρι το καλοκαίρι θα κρίνουν, τελικά, εάν εκείνη την κρίσιμη για εμάς περίοδο θα μπορούμε να υπολογίζουμε σε μια πιο ξεκάθαρη στάση από το Παρίσι. Εάν, δηλαδή, θα τερματιστεί η αμφίσημη σημερινή του στάση και θα ταχθεί στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο με πιο αποφασιστικό τρόπο.
 
Τα δεδομένα, αυτή τη στιγμή, είναι τα εξής (και εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την αμφιταλάντευση του Παρισιού ανάμεσα στην υιοθέτηση μιας αποφασιστικής θέσης και τον ρόλο του… κομπάρσου):
 
Σε επίπεδο πολιτικών εξελίξεων, επιβεβαιώθηκε μόνο εν μέρει στις τοπικές εκλογές η άνοδος του Εθνικού Μετώπου, ενώ η δημοτικότητα του Ολάντ βρίσκεται στο ναδίρ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του βρίσκεται στα πρόθυρα του «εμφυλίου» με αφορμή το πακέτο «λιτότητας» (νομοσχέδιο Μακρόν) που πέρασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τη Βουλή. 
 
Σε επίπεδο οικονομικών εξελίξεων, ο Ολάντ βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα: δεν μπορεί να φέρει – και το ξέρει πολύ καλά – το έλλειμμα στα μέτρα εκείνα που ζητάει η Ευρωζώνη. Η Κομισιόν ωστόσο (με τις ευχές του Βερολίνου), αντιμέτωπη με την ελληνική κρίση, δεν έχει καμία όρεξη να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, με αποτέλεσμα να δείξει – για ακόμη μια φορά – ευελιξία ως προς τις υποχρεώσεις της Γαλλίας μεταθέτοντας χρονικά τον στόχο του 3%.
 
Η αμφισβήτηση του αρχικού «στόχου» από γαλλικής πλευράς στην πραγματικότητα απομακρύνει τις θέσεις Παρισιού – Βερολίνου ως προς την οικονομική προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί στην Ευρώπη. Ωστόσο, πρακτικά αυτή τη στιγμή η «ευελιξία» της Κομισιόν (και του Βερολίνου) έχει στόχο τη «σύγκλιση» του γαλλογερμανικού άξονα, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος. 
 
«Διαφορές»
 
Το Βερολίνο θέλει να έχει τη Γαλλία «σε καταστολή» έως ότου λήξει το ελληνικό θέμα, οπότε μεταθέτει τις «διαφορές» της με το Παρίσι στο απώτερο μέλλον. Όμως, και η Γαλλία από την πλευρά της κάνει το ίδιο, παίζοντας με τις καθυστερήσεις: η μετάθεση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα από πλευράς Κομισιόν δεν έγινε «τζάμπα». Το αντίθετο, το Παρίσι κλήθηκε να δώσει «διαπιστευτήρια» καλής θέλησης δεσμευόμενο να κόψει – τουλάχιστον – 4 δισ. ευρώ. Εξ ου και το νομοσχέδιο Μακρόν. 
 
Ο Ολάντ κατάφερε τελικά να το περάσει, το πολιτικό κόστος όμως δείχνει να είναι μεγαλύτερο από αυτό που περίμενε, καθώς μεγάλη μερίδα του κυβερνώντος κόμματος αμφισβητεί δημοσίως το περιεχόμενό του. Οπότε ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να βρίσκεται πλέον μπροστά στο εξής θέμα: τον νόμο τον πέρασε, αλλά θα τον εφαρμόσει; Εδώ πολλοί αναλυτές στη Γαλλία φαίνεται πως δεν γνωρίζουν την απάντηση. 
 
Όπως επισημαίνουν, η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται πως θα προσπαθήσει να «αναβάλει» μεγάλο μέρος των επώδυνων μέτρων που περιλαμβάνονται στον νόμο προκειμένου να συγκρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη συνοχή του κόμματος, η οποία αναμένεται να πληγεί σημαντικά και από τις επερχόμενες τοπικές εκλογές. Για να το κάνει όμως αυτό, θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να εξοικονομήσει τα 4 δισ. και να εξασφαλίσει τη συνέχιση της εύνοιας της Κομισιόν (και του Βερολίνου, μην τα ξαναλέμε), προκειμένου η τελευταία να μην της επιβάλει κυρώσεις. Αυτός ο στόχος θα πρέπει να έχει εκπληρωθεί μέχρι… τον Ιούνιο!
 
Εδώ είναι και το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα: εάν το Παρίσι έχει καταφέρει να πείσει τους εταίρους του μέχρι τότε ότι η εξοικονόμηση αυτή δρομολογείται και είναι εφικτή, κάτι που θα του διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίζει να παίζει κρυφτό με το Βερολίνο, τότε, την ώρα που η Αθήνα θα διαπραγματεύεται την «επόμενη μέρα», δεν θα μπορεί να περιμένει και πολλά από το Παρίσι.
 
Εάν όμως τα πράγματα δεν εξελιχθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο και το Παρίσι βρεθεί αντιμέτωπο με τη σοβαρή απειλή κυρώσεων σε ένα τεταμένο εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον, τότε ενδεχομένως η στάση του να είναι πολύ διαφορετική.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:15