17/01/2019 01:41:03
24.9.2009

Κάλεσμα σε αγρότες, αναποφάσιστους και γυναίκες

Iσχυρή πολιτική πίεση για την αυτοδυναμία θα ασκήσει τις επόμενες μέρες το ΠΑΣΟΚ όσο κλιμακώνεται η καμπάνια του. Στον δρόμο προς την τελική ευθεία για τις εκλογές στο στόχαστρο έχουν μπει όσοι μέχρι δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές δήλωναν αναποφάσιστοι.

Στην Ιπποκράτους αισιοδοξούν ότι το ρεύμα νίκης θα συμπαρασύρει πολλούς που αποφασίζουν την τελευταία στιγμή και συνήθως πάνε με τον νικητή.

Κρίσιμος παράγοντας για την αυτοδυναμία θεωρούν ότι είναι η ψήφος των γυναικών, και κυρίως των νέων γυναικών που απέχουν από την πολιτική, δεν ενημερώνονται για τις εξελίξεις και δυσφορούν για την κατάσταση της χώρας

Στο ίδιο πλαίσιο το ΠΑΣΟΚ τόσο το 2004 όσο και το 2007 απομακρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις νοικοκυρές. Το μέχρι πρότινος ισοζύγιο στις γυναίκες είναι αρνητικό, αλλά εκτιμούν ότι τόσο η ακρίβεια των τελευταίων χρόνων όσο και η οικονομική αβεβαιότητα τις έχει αποτραβήξει από την αγκαλιά του Καραμανλή, που το 2004 «τις έπεισε γιατί τα έλεγε ωραία».

Στη φάση αυτή εκτιμούν στην Ιπποκράτους ότι παρουσιάζοντας ένα αισιόδοξο πρόγραμμα με ελπίδα και προοπτική μπορούν να προσεγγίσουν νεανικά κοινά, που ίσως να μην «ψήνονται» από μεγάλα λόγια, αλλά απωθούνται από μια ζοφερή πραγματικότητα που υπόσχεται η Ν.Δ. και ο Κώστας Καραμανλής και δεν αντιλαμβάνονται με ποιο τρόπο ο σημερινός πρωθυπουργός θα επιτύχει εκεί όπου απέτυχε.

Παρότι πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι και από τα δύο ντιμπέιτ φάνηκε καθαρά η επικοινωνιακή υπεροχή του Κώστα Καραμανλή, η συστολή και η σεμνότητα του Γιώργου Παπανδρέου, ακόμα και οι στιγμές που έδειχνε ότι έχει «τρακ», μπορεί να προσελκύσουν κάποιους που δοκίμασαν τον δεινό ρήτορα και έφαγαν τα… μούτρα τους.

Αυτό που θεωρούν μεγάλη επιτυχία στην Ιπποκράτους είναι η πλήρης αναστροφή του κλίματος στον αγροτικό κόσμο, όπου το ΠΑΣΟΚ με βάση τις δημοσκοπήσεις κυριαρχεί πλήρως και μάλιστα η Ν.Δ. εμφανίζει σημάδια έντονης κατάρρευσης, γεγονός που «επέβαλε» στον Κώστα Καραμανλή να θέσει συμβολικά υποψηφιότητα στον νομό Λάρισας. Ο αγροτικός κόσμος επηρεάζει σαφώς την εικόνα της δυναμικής των κομμάτων σε πολλούς νομούς, αλλά κυρίως στα ημιαστικά κέντρα που μέχρι πρότινος ήταν από τα αδύνατα σημεία του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, όπως εκτιμούν το φυλλορρόημα που παρατηρείται σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπου παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. κατευθύνονται προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, μπορεί να «ανεβάσει» ή να διατηρήσει τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία στο ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν ακόμα και σε παραδοσιακά δεξιά κάστρα να «περάσει» μπροστά βάζοντας πράσινο χρώμα στον χάρτη.

Πολύ συστηματική δουλειά κάνουν δε οι ΠΑΣΟΚοι στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας, όπου τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά Η απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα εξουσίας είναι πολύ ενθαρρυντική, ιδιαίτερα στη Β’ Αθήνας, όπου η κατάσταση θυμίζει έντονα τις εκλογές του 1993. Επιστροφή στο 1981 καταγράφουν οι πολιτικοί αναλυτές και στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών, όπου δεν αποκλείεται η Ν.Δ. να χάσει τα πρωτεία που εδώ και δεκαετίες κρατάει ζηλότυπα. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι το κλίμα είναι πολύ θετικό, ενώ αντίστοιχες εντυπώσεις υπάρχουν και για τις περιφέρειες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Οι μικρομεσαίοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που ψηφίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα βιώνουν συνθήκες αδιεξόδου και η προοπτική που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους επιτελείς της Ιπποκράτους, έχει μεγάλη απήχηση αλλάζοντας δραματικά τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Όσον αφορά στη συνάρτηση του τελικού αποτελέσματος με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ιπποκράτους κρατούν πολύ διακριτική στάση και δεν αναφέρονται καν στο αν προβλέπουν πτώση ή άνοδο, παρότι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι την τελευταία στιγμή θα μαζέψει τις δυνάμεις του στα αστικά κέντρα, μετά και την επιτυχημένη εμφάνιση Τσίπρα στην τηλεμαχία, αλλά αμφιβάλλουν αν μπορεί να «μαζευτεί» το πράγμα στην περιφέρεια, όπου ακόμα και η τελευταία ψήφος έχει αξία για το συνολικό πολιτικό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας εκτιμούν ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορεί να «τσίμπησαν» κάτι από την εμφάνιση Χρυσόγελου στην τηλεμαχία, αλλά δεν θα κατορθώσουν τελικά να μπουν στη Βουλή κυρίως γιατί έχουν πολύ μικρή επιρροή σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Β’ Αθηνών, αλλά και οι περιφέρειες της Βόρειας και της Νησιωτικής Ελλάδας, ωστόσο το ποσοστό τους θα «προστεθεί» με τα πολύ μικρά κόμματα κατεβάζοντας τελικά τον πήχη αυτοδυναμίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.