search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:32
MENU CLOSE

Μεταξύ Μέρκελ και τεχνικών κλιμακίων η κυβέρνηση

28.03.2015 11:01
Μεταξύ Μέρκελ και τεχνικών κλιμακίων η κυβέρνηση - Media

Εν μέσω αναζωπύρωσης σεναρίων περί grexit αλλά και σεναρίων  περί διπλού νομίσματος εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, ξεκινά τις εργασίες του σήμερα στις Βρυξέλλες το Brussels Group  το οποίο θα αξιολογήσει την επεξεργασμένη και κοστολογημένη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση.

Εν μέσω αναζωπύρωσης σεναρίων περί grexit αλλά και σεναρίων  περί διπλού νομίσματος εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, ξεκινά τις εργασίες του σήμερα στις Βρυξέλλες το Brussels Group  το οποίο θα αξιολογήσει την επεξεργασμένη και κοστολογημένη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό επιτελείο είναι αισιόδοξο σχετικά με την άμεση επίτευξη λύσης και αναμένει ότι τη Δευτέρα, το αργότερο Τρίτη θα συνέλθει το Euroworking Group, είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, το οποίο θα δώσει το τελικό «ΟΚ» προκειμένου στη συνέχεια να συνεδριάσει το Eurogroup την Τετάρτη – Μεγάλη Τετάρτη για τους Καθολικούς – και την Πέμπτη η ΕΚΤ θα δώσει το «πράσινο φως» για την άρση των περιορισμών στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας. Την αισιοδοξία αυτή κατέθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε χθες με κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Που βασίζει την αισιοδοξία της η κυβέρνηση;  Ουσιαστικά, στον παράγοντα Μέρκελ. Η συνάντηση στο Βερολίνο συνέβαλλε στη διάνοιξη απευθείας διαύλου μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου και επέτρεψε τη συζήτηση χωρίς ενδιάμεσους αλλά και τη διάλυση στρεβλών εντυπώσεων  που είχε η μία πλευρά για τις θέσεις της άλλης και κυρίως της εικόνας που είχε η γερμανική πλευρά για στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, ενίσχυσε στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, την άποψη ότι η Ανγκελα Μέρκελ υπολογίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον γεωπολιτικό παράγοντα στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και το ντόμινο που θα οδηγήσει σε ξήλωμα της ευρωζώνης αν υπάρξει αδιέξοδο με τη χώρα μας.

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, βρέθηκαν μπροστά σε μια Μέρκελ που είναι διατεθειμένη να ακούσει τις ελληνικές θέσεις και να διαπραγματευτεί και όχι να θέσει τελεσίγραφα, παρά τις διαφωνίες που εξακολουθεί να έχει με ορισμένες από τις ελληνικές θέσεις.

Μπρά ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών/τεχνικών κλιμακίων

Ωστόσο τα πράγματα δείχνουν να μην εξελίσσονται τόσο ευθύγραμμα, καθώς υπάρχουν και πλευρές που κατά την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης τείνουν να υποσκάπτουν και να υπονομεύουν την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η οποία εκ νέου επιβεβαιώθηκε στην «επταμερή» και να επιθυμούν την αξιολόγηση με βάση το μνημόνιο. Από την κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς «δείχνουν» ως φορείς αυτών των υπονομευτικών κινήσεων τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και τους εκπροσώπους των θεσμών ή κάποιους εξ αυτών και τους επιρρίπτουν ευθύνες για τις όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην επίτευξη συμφωνίας για διέξοδο.

Την ίδια ώρα τα κλιμάκια διαρρέουν μέσω Βρυξελλών την δυσαρέσκειά τους για το επίπεδο της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές  διαδίδοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται ακόμη μακριά καθώς η πρόοδος στη συλλογή στοιχείων είναι μικρή.

Η πίεση στην Αθήνα ενισχύθηκε χθες και με την εκ Βρυξελλών διαρροή σεναρίου περί διπλού ή παράλληλου νομίσματος – έκδοση υποσχετικών (IOUs) για την εξυπηρέτηση εσωτερικών υποχρεώσεων – σε περίπτωση μη επίτευξη συμφωνίας.

Η Αθήνα αντέδρασε χθες στις πιέσεις που δέχεται σε αυτό το επίπεδο των διαπραγματεύσεων (το τεχνικό) «ανεβάζοντας» τους τόνους έναντι των θεσμών και των κλιμακίων μέσα από δύο επισημάνσεις

· Ότι οι θεσμοί και κυρίως η ΕΚΤ είναι εκείνοι που ευθύνονται για το ότι η Αθήνα έχει στερέψει από χρηματοδοτικά εργαλεία για την εξυπηρέτηση του χρέους της και κυρίως

· Ότι αν δεν υπάρξει άμεσα εκταμίευση κάποιας εκ των δόσεων – που οι δανειστές καθυστερούν από το καλοκαίρι του 2014 – η Ελλάδα «δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους» και θα θέσει σε προτεραιότητα τις εσωτερικές της ανάγκες.

Λίγες ώρες μετά, η επισήμανση αυτή, που ήρθε με ενημερωτικό σημείωμα για το κυβερνητικό έργο, «μαζεύτηκε» με νεώτερη διευκρίνιση σύμφωνα με την οποία δεν επρόκειτο για νέο στοιχείο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων παρά αναφορά σε αυτά που έχει διαμηνύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός προς τους εταίρους κατά την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση «υπενθύμισε» αυτό το στοιχείο για λίγες ώρες χτες, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις περί του ενδεχομένου ρήξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου (που κι αυτές αν και έγιναν σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή μαζεύτηκαν το βράδυ) αποκάλυψε τον σχεδιασμό μιας στοχευμένης προειδοποίησης, που επέρριπτε την ευθύνη πιθανού πιστωτικού γεγονότος στους θεσμούς και τα τεχνικά κλιμάκια.

Όπως και να χει, τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα θα φανεί αν είναι βάσιμη η αισιοδοξία του πρωθυπουργού ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί εντός της εβδομάδας. Αύριο θα υπάρξει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η οποία θα ενημερωθεί για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και ακολούθως στις 7 το απόγευμα θα συγκληθεί για τον ίδιο λόγο το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:32