search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:27
MENU CLOSE

Καμμένος: «Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές»

29.03.2015 14:17
Καμμένος: «Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές» - Media

«Από την 5η λεωφόρο του Μανχάταν θα στείλουμε ένα μήνυμα εθνικής ανεξαρτησίας σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σταυροδρόμι γεωπολιτικών εξελίξεων».

 

«Από την 5η λεωφόρο του Μανχάταν θα στείλουμε ένα μήνυμα εθνικής ανεξαρτησίας σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σταυροδρόμι γεωπολιτικών εξελίξεων».

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην «επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου και με το Ισραήλ», επισημαίνοντας ότι «με τη συνεργασία των ΗΠΑ μπορούμε να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία, η οποία θα μπορέσει να δώσει τη λύση ασφάλειας στην περιοχή» και «να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο που τόσα χρόνια είναι κρυμμένος στα έγκατα της γης».

Επίσης, ανέφερε ότι «πρέπει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές. Και επειδή ακούγονται διάφορα και γράφονται διάφορα, μη φοβάστε, η Ελλάδα δεν αλλάζει κατεύθυνση. Και βεβαίως η Ελλάδα έχει και άλλους συμμάχους, αλλά οι προτεραιότητες είναι αυτές, οι οποίες επιλέγηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στην καθιερωμένη εκδήλωση μετά δείπνου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, που πραγματοποιείται την παραμονή της ελληνικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων.

«Αν κανείς δυσκολεύεται να εξηγήσει ποια είναι η Ελλάδα, αρκεί για λίγα λεπτά να τους παρατηρήσει (σ.σ. εννοώντας τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς που βρίσκονταν στην αίθουσα. Σώμα των Ευζώνων συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις της Ομογένειας και θα ανοίξει τη σημερινή παρέλαση στην 5η λεωφόρο) και θα καταλάβει ότι αυτό το Έθνος δεν γονατίζει. Και δεν πρόκειται να γονατίσει είτε ο πόλεμος αυτός είναι με όπλα, είτε είναι οικονομικός».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τους ομογενείς, ο κ. Καμμένος είπε:

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι ανάμεσα σε όλους εσάς που αποτελείται την περηφάνια της Ελλάδας. Αλλά, δεν ήρθα εδώ να σας πω καλά λόγια. Έχετε ακούσει αρκετά καλά λόγια μέχρι σήμερα, έχετε ακούσει και υποσχέσεις και έχετε ακούσει πολλούς πολιτικούς. Ήρθα εδώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας ζητήσω, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για το έθνος μας, να είμαστε ενωμένοι. Όταν ο Ελληνισμός είναι ενωμένος, της ιδιαιτέρας πατρίδος, της Κύπρου και της Ομογένειας, κανείς δεν μπορεί να μας νικήσει. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να είμαστε οι Έλληνες ενωμένοι και να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο κερδίσαμε το 1821: την εθνική μας ανεξαρτησία. Και η εθνική μας ανεξαρτησία είναι συνδεδεμένη με τη δημοκρατία. Αυτό μόνο επιδιώκουμε. Να επαναποκτήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία για να έχουμε το δικαίωμα στη δημοκρατία. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στόχαστρο αρκετών, αλλά απέδειξε ότι μπορεί σαν έθνος να υπερβεί τις δυσκολίες. Και μέλος του έθνους είστε και εσείς, ανεξάρτητα αν έχετε ελληνικό ή αμερικανικό διαβατήριο, είστε κομμάτι του έθνους. Σε αυτή λοιπόν τη δύσκολη στιγμή για το έθνος μας, σημαντικό ρόλο μπορείτε να διαδραματίσετε και εσείς, όπως το 1821, όταν η επανάσταση ξεκίνησε από ομογενείς».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «πραγματικοί μας σύμμαχοι είναι εκείνοι που έχουν αποδείξει τη φιλία τους. Και τι εννοώ; Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ ήταν αυτές που με το Σχέδιο Μάρσαλ, χωρίς να ζητήσουν απολύτως τίποτα από την Ελλάδα, απολύτως τίποτα, κατάφεραν να κτίσουν τη νέα Ελλάδα. Αν υπάρχει εμπορική ναυτιλία είναι γιατί οι ΗΠΑ μας έδωσαν τα Λίμπερτι.

Οι ΗΠΑ, σαν πραγματικός σύμμαχος, δεν δάνεισαν την Ελλάδα για να πάρουν πίσω τόκους. Στήριξαν την Ελλάδα για να αναπτυχθεί και να προχωρήσει στο δυτικό ελεύθερο κόσμο. Και η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Τώρα, ήρθε η ώρα που η Ελλάδα μπορεί και πάλι να αποδείξει πως είναι πόλος σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Η απειλή που δέχεται αυτή την στιγμή ο Δυτικός κόσμος είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, ο οποίος εμφανίζεται είτε με την ταμπέλα του Ισλαμικού Κράτους ή τρομοκρατικής οργάνωσης ή υπό την μορφή διαφορετικών τρομοκρατικών υποθέσεων. Εδώ λοιπόν είναι ο σημαντικός ρόλος που θα παίξει η χώρα μας».

Ακολούθως, ανέφερε ότι «προς το τέλος Μαΐου, θα έχω την χαρά να συναντηθώ επίσημα με το νέο υπουργό ‘Αμυνας των ΗΠΑ κ. Κάρτερ και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα και ευχαριστώ και την Ομογένεια για να κλειστεί αυτή η πρώτη συνάντηση με υπουργό Άμυνας άλλης χώρας, ώστε να κτίσουμε ακριβώς αυτή την πολιτική».

Μιλώντας για τους υδρογονάνθρακες και την ΑΟΖ σημείωσε ότι «θα επιδιώξουμε να εμπλακούν στην εξόρυξη και αμερικανικές εταιρείες. Είτε επίσημα το αμερικανικό κράτος, είτε αμερικανικές εταιρείες, διότι είναι σημαντική η παρουσία των ΗΠΑ και για την ασφάλεια αυτών των επενδύσεων. Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε με αυτή την ανάπτυξη, να δοθεί και λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας».

Αναφορά έκανε και στον τουρισμό, λέγοντας ενδεικτικά:

«Θέλω να συγχαρώ δημόσια την εκπρόσωπο του ΕΟΤ εδώ στη Νέα Υόρκη, που κατάφερε να κάνει αύξηση του τουρισμού προς την Ελλάδα 30% και να σας καλέσω να ενισχύσετε το έργο της, γιατί περισσότερο από άλλη χρονιά έχουμε ανάγκη από τους τουρίστες που θα έρθουν από τις ΗΠΑ».

Τέλος, αναφέρθηκε στον επενδυτικό τομέα, επισημαίνοντας και τα εξής:

«Θα αλλάξουμε την πατρίδα μας και πρέπει να αλλάξουν οι κακές συνήθειες, οι οποίες έδιωξαν και πολλούς Ελληνοαμερικανούς επενδυτές. Ξέρω ότι πολλοί χάσατε λεφτά που προσπαθούσατε να βοηθήσετε την Ελλάδα και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό εκ μέρους του ελληνικού έθνους, της ελληνικής πολιτείας. Είναι ντροπή αυτό που έγινε στο παρελθόν. Θα κάνουμε τα πάντα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και δίνοντας τη δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές».

Κλείνοντας, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στους εορτασμούς της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, με αποκορύφωμα την σημερινή παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν και ο οποίος συνοδεύεται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν τις απειλές απ’ όπου κι αν προέρχονται. Εμείς, έτσι όρθιοι θα είμαστε (δείχνοντας τους τσολιάδες της Προεδρικής Φρουράς), δεν θα γονατίσουμε και θα υπηρετήσουμε τα ιδανικά του 1821. Τα ιερά και τα όσια δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανένα. Από την 5η λεωφόρο του Μανχάταν θα στείλουμε ένα μήνυμα ανεξαρτησίας σε όλο τον κόσμο».

Στο μεταξύ χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και, ανάμεσα σ’ άλλα, είπε:

– Την ιστορία δεν την γράφουν οι λογικοί, αλλά αυτοί που κρατούν τη φλόγα του δικαίου και ότι αυτό διδάσκει και η 1η Απριλίου, όταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ τα έβαλαν με τα θηρία και νίκησαν.

– Η Ελλάδα και η Κύπρος, μαζί με το Ισραήλ, αποτελούν ελπίδα στη σταθερότητα της περιοχής.

– Τώρα, είναι ώρα για επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ και πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί περισσότερο η συνεργασία με την αμερικανοεβραϊκή κοινότητα. Μπορούμε να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία και με τη βοήθεια των ΗΠΑ να μπορέσουμε να δώσουμε τη λύση ασφάλειας στην περιοχή. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Γιατί να μην δώσουμε εναέριο χώρο, αυτό που χρειάζεται το Ισραήλ απ’ την Ελλάδα. Από το Ισραήλ στην Κύπρο και μέχρι την Κρήτη. Γιατί να μην υπάρχουν συμφωνίες προστασίας της μεγάλης οικονομική ζώνης, στον ορισμό της οποίας θα προχωρήσουμε και στην Ελλάδα. Γιατί να μην προχωρήσουμε και σε αμυντικές συμφωνίες. Ευθέως συνεργασία, η οποία θα επεκταθεί και σε χώρες που έχουν αυτή τη στιγμή την ανάγκη μας. Την ανάγκη δηλαδή των σταθερών χωρών της δύσεως απέναντι στους εξτρεμιστές.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:27