search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:38
MENU CLOSE

Ρεκτιφιέ και στη ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές

30.03.2015 04:24
Ρεκτιφιέ και στη ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές - Media

Μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία τροποποιείται η ρύθμιση των 100 δόσεων (προς το ευνοϊκότερο για τους οφειλέτες, ειδικά αυτούς που έχουν φορτωθεί με πρόσθετους φόρους και πρόστιμα), το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να επιφέρει αλλαγές και σε άλλη διάταξη που άναψε φωτιές.

Μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία τροποποιείται η ρύθμιση των 100 δόσεων (προς το ευνοϊκότερο για τους οφειλέτες, ειδικά αυτούς που έχουν φορτωθεί με πρόσθετους φόρους και πρόστιμα), το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να επιφέρει αλλαγές και σε άλλη διάταξη που άναψε φωτιές.

Πρόκειται για το άρθρο με το οποίο οι εταιρείες που εισάγουν είτε από χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς είτε από χώρες που χαρακτηρίζονται «μη συνεργάσιμες» υποχρεώνονται να καταβάλλουν προκαταβολή φόρου 26% επί της αξίας του τιμολογίου.

Ο τρόπος με τον οποίο ψηφίστηκε η διάταξη δεν αφήνει κανένα περιθώριο «διαφυγής». Οποιαδήποτε εταιρεία συναλλάσσεται με τις συνολικά 57 χώρες που κατατάσσονται είτε στη μία (μη συνεργάσιμες) είτε στην άλλη κατηγορία (ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος) είναι υποχρεωμένη να πληρώνει το 26% και μετά να περιμένει τρεις μήνες για να πάρει τα λεφτά της πίσω εφόσον προηγουμένως αποδείξει ότι η συναλλαγή της είναι πραγματική και δεν εντάσσεται στις «τριγωνικές».

Το ασφυκτικό της διάταξης προκαλεί μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά. Εκτιμάται ότι η συνολική αξία των εισαγωγών από τις εν λόγω 57 χώρες ανέρχονται – με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έστω και για μικρό χρονικό διάστημα η αγορά μπορεί να στερηθεί ρευστότητα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Δεδομένου ότι η προκαταβολή επιβάλλεται επί του τιμολογίου, το κόστος για την επιχείρηση μπορεί να δυσβάστακτο με συνέπεια σοβαρά ταμιακά προβλήματα.

Το «παράθυρο» για την τροποποίηση της διάταξης – ακόμη και νομοθετικά αν χρειαστεί – άνοιξε η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη με συνέντευξή της στην «Αυγή».

«Οι βασικές αντιδράσεις που αφορούν το πεδίο εφαρμογής της νέας νομοθετικής ρύθμισης, το ότι δηλαδή χρειάζεται να καταβάλλουν σε κάθε εισαγωγή προληπτικά για ένα τρίμηνο το 26% της δαπάνης και εταιρείες που ολοφάνερα δεν κάνουν τριγωνικές, είναι βάσιμες. Θα αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα μέσω υπουργικής απόφασης ή και νομοθετικής ρύθμισης».

Το ζητούμενο τώρα για το υπουργείο Οικονομικών είναι να απαλλάσσονται εξ αρχής από την προκαταβολή του φόρου οι εταιρείες οι οποίες μπορούν να αποδείξουν από την πρώτη στιγμή ότι οι εισαγωγές τους εντάσσονται στην καθημερινή επιχειρηματική τους πρακτική. Έτσι αναζητείται ένα σύστημα άμεσης ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών για την επικείμενη εισαγωγή χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζουμε ότι στον κατάλογο υπάρχουν χώρες με τις οποίες έχουμε συναλλαγές πολύ μεγάλου όγκου, όπως είναι η Βουλγαρία, η Σουηδική Αραβία, η Κύπρος, η Αλβανία και τα Σκόπια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15