search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:00
MENU CLOSE

Σύγκρουση στη βουλή για διαπραγμάτευση και λίστα μεταρρυθμίσεων-Τι θα πουν οι αρχηγοί των κομμάτων

30.03.2015 06:04
Τσίπρας: «Θα μας στηρίξετε ή θα είστε φερέφωνα ακραίων μνημονιακών κύκλων στην Ευρώπη;» - Media

Απόψε στις 8μμ, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα τρέχοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, τους αρχηγούς των κομμάτων, καλώντας τους παράλληλα να τοποθετηθούν πάνω στη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Απόψε στις 8μμ, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα τρέχοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, τους αρχηγούς των κομμάτων, καλώντας τους παράλληλα να τοποθετηθούν πάνω στη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά από πρωτοβουλία που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν στο αν συμφωνούν ή όχι με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ακόμα, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, φαίνεται πως θα κληθούν να απαντήσουν στο αν ο πρωθυπουργός καλώς έθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο ζητήματα όπως της Siemens ή του κατοχικού δανείου.

Ο πρωθυπουργός την Κυριακή, ενημέρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μεταφέρουν τα βάρη από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα. Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι κοστολογημένες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη το 2015 πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% και ρυθμού ανάπτυξης 1,4%, χωρίς να συνυπολογίζεται, όπως επισημάνθηκε, η θετική συνεισφορά των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Πακέτο Γιούνκερ.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με μια γενική ενημέρωση για τον ΟΛΠ και το νομοσχέδιο για τις Φυλακές Τύπου Γ, που θα κατατεθεί στην Βουλή εντός της εβδομάδος.

Σαμαράς: Δεν θα ψηφίσουμε άλλα φορολογικά μέτρα

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του, ανέβαλλε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στις Σκουριές Χαλκιδικής, για να παραβρεθεί στη συζήτηση στη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναμένεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Παραπολιτικών, να επιχειρήσει να παραλληλίσει τη στάση του Αλέξη Τσίπρα με εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος κάθε φορά που συγκαλούσε συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία, ακολουθούσε επιβολή εξοντωτικών μέτρων. Ακόμα, θα ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ, δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα φορολογικά μέτρα, ενώ θα σημειώσει πως η ΝΔ ως κυβέρνηση νομοθέτησε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα τα οποία απέσυρε σταδιακώς όσο οδηγούμασταν στην… έξοδο από τα Μνημόνια.

ΚΚΕ: Η συμφωνία να έρθει, όχι μόνο για συζητήτηση αλλά, για ψήφιση

Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ, καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία φέρνει τη συμφωνία με τους εταίρους μόνο για ενημέρωση και όχι για ψήφιση στη Βουλή. Στον Περισσό, άλλωστε, έχουν κάνει από την αρχή ξεκάθαρη τη θέση τους για την παράταση της δανειακής σύμβασης που πέτυχε η κυβέρνηση την 20η Φλεβάρη, ζητώντας όχι μόνο να περάσει από τη Βουλή για ψήφιση, αλλά αυτό να γίνει και με ονομαστική ψηφοφορία.

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να μην καταθέσει στη Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψε με την τρόικα, για να γίνει συζήτηση και σχετική ψηφοφορία, και θεωρεί απαράδεκτη την προσπάθεια να κλείσει το θέμα με τη χρησιμοποίηση του άρθρου 142 του κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει σύντομη ενημέρωση του πρωθυπουργού, για το σοβαρό αυτό πολιτικό θέμα.

Το ΚΚΕ επαναφέρει την τοποθέτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στις 26 Φλεβάρη, στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι: 

”Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλει να φέρει άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τη νέα συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζονται τρεις θεσμοί, διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων και μέτρων”».

ΠΑΣΟΚ: Καλοδεχούμενη –έστω και κολοβή- η συζήτηση

«Οποιαδήποτε συζήτηση στη Βουλή, έστω και με τη κολοβή και συνοπτική διαδικασία του άρθρου 142A, είναι καλοδεχούμενη για να καταλάβει η ίδια η κυβέρνηση με τους βουλευτές της πού βρισκόμαστε και πόσο ρηχά και επικίνδυνα είναι τα επικοινωνιακά και γλωσσικά παιχνίδια» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη συζήτηση στη Βουλή.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος επισημαίνεται ότι αυτή η διαδικασία «δεν καλύπτει το γεγονός ότι η τροποποίηση/ παράταση της “Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης” υπογράφτηκε από την κυβέρνηση ερήμην της Βουλής και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση. Δεν καλύπτει επίσης το γεγονός ότι πήραν μέσα από τα χέρια της κυβέρνησης τα 11 δισ. ευρώ του αποθεματικού του ΤΧΣ και τώρα η κυβέρνηση εκλιπαρεί να πάρει πίσω το 1,2 δισ., λόγω της οξύτατης ταμειακής ανάγκης στην οποία έχει φέρει τη χώρα η ανερμάτιστη στάση της ίδιας της κυβέρνησης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:59