search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:59
MENU CLOSE

Κυβερνητική αισιοδοξία παρά το διαπραγματευτικό «slow motion» – Προσδοκία για έσοδα 3 δισ. ευρώ από τις μεταρρυθμίσεις

30.03.2015 07:48
Κυβερνητική αισιοδοξία παρά το διαπραγματευτικό «slow motion» - Προσδοκία για έσοδα 3 δισ. ευρώ από τις μεταρρυθμίσεις - Media

​Δεν κυλούν όσο γρήγορα θα ήθελε η κυβέρνηση οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group ωστόσο ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δηλώνουν αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν το αρνητικό κλίμα που μεταφέρεται  μέσω διαρροών από τις Βρυξέλλες σε δημοσιεύματα του διεθνούς ή και του εγχώριου Τύπου και μιλούν για «ουσιαστική» συζήτηση κι επεξεργασία στο πλαίσιο του Brussels Group.

Δεν κυλούν όσο γρήγορα θα ήθελε η κυβέρνηση οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group ωστόσο ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δηλώνουν αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν το αρνητικό κλίμα που μεταφέρεται  μέσω διαρροών από τις Βρυξέλλες σε δημοσιεύματα του διεθνούς ή και του εγχώριου Τύπου και μιλούν για «ουσιαστική» συζήτηση κι επεξεργασία στο πλαίσιο του Brussels Group.

Ο πρωθυπουργός παρά τα όσα μάλλον στοχευμένα «ξέφυγαν» από υπουργικά στόματα την περασμένη εβδομάδα περί σεναρίου  «ρήξης», έστειλε το μήνυμα μέσω συνέντευξης στη Real News ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης αλλά και η κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων είναι η λύση και όχι η ρήξη με την Ευρώπη («Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη»). Αν ωστόσο η Ελλάδα λάβει τη χρηματοδοτική ανάσα που επιθυμεί αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί οριακά, με το χρόνο και τις υποχρεώσεις να πιέζουν (στις 8 Απριλίου η Αθήνα καλείται να καταβάλει 467 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ).

Οι διαπραγματεύσεις πάντως στο επίπεδο του Brussels Group αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα και είναι με ερωτηματικό αν θα ολοκληρωθούν εντός της ημέρας.

Κυβερνητικά στελέχη  που μετείχαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο χτες το βράδυ εξέφραζαν την εκτίμηση ότι  την Τετάρτη θα συγκληθεί το Euro Working Group (EWG). Παράλληλα δήλωναν ότι στόχος είναι το EWG να συγκληθεί για να προετοιμάσει το Eurogroup (όπως είθισται) και όχι απλώς για να αποτιμήσει τη φάση των διαπραγματεύσεων, να δει δηλαδή που βρισκόμαστε και αν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας της λίστας. Σημειώνεται ότι το Eurogroup θα συγκληθεί για να επικυρώσει την όποια συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων, εν ολίγοις για να συγκληθεί δε θα πρέπει να υπάρχουν θέματα ανοικτά, αλλά η δουλειά να έχει ολοκληρωθεί στο επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Φως (Eurogroup) στο τούνελ;

 Ακόμη όμως κι αν αυτό τελικά συμβεί, με βάση το θετικό σενάριο (ότι δηλαδή οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group ολοκληρώνονται επιτυχώς και συγκαλείται EWG) είναι με ερωτηματικό η ημερομηνία του Eurogroup.  Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ (ούτως ή άλλως) και από αυτή τη συνεδρίαση η Ελλάδα αναμένει τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο αίτημα της Ελλάδας για την χαλάρωση των περιορισμών όσον αφορά την έκδοση εντόκων γραμματίων.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων έχουν υπάρξει συμφωνίες για ορισμένες μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν όμως και διαφωνίες για κάποιες άλλες χωρίς να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, λένε κυβερνητικοί παράγοντες οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι στις Βρυξέλλες υπήρξε συμφωνία πάνω στη βασική της αρχή, ότι δηλαδή πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα. Επιπλέον η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχεται περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων όπως της ζητείται, ούτε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο.

Σε αντίθεση με διαρροές που μιλούν για μη λεπτομερή λίστα από την Αθήνα, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δις. ευρώ για το 2015 – χωρίς υφεσιακά μέτρα τονίζεται επανειλημμένως – ενώ οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να αποφέρουν πρωτογενές πλεόνασμα  1,5% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης 1,4% , χωρίς να συνυπολογίζεται το αναπτυξιακό αποτέλεσμα και τον κονδυλίων Γιούνκερ για την ανεργία και την ανθρωπιστική κρίση ύψους 2 δις.

Ο κορμός των μεταρρυθμίσεων

Εν τω μεταξύ παρόλο που η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της όσον αφορά το περιεχόμενο της λίστας, βασικά σημεία της που όπως φαίνεται συζητούνται αφορούν μεταξύ άλλων τις ιδιωτικοποιήσεις (η κυβέρνηση μιλά για «αξιοποίηση» στη λογική των κοινοπραξιών με παραχώρηση του Management), την ταχύτερη είσπραξη του ΦΠΑ, τη μερική ενοποίηση ταμείων και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων όσον αφορά το ασφαλιστικό (δε συζητά αύξηση ορίων ηλικίας και περικοπές επικουρικών), τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου, την αδειοδότηση των ΜΜΕ (εδώ υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές)την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.

Ανοικτό φαίνεται ότι παραμένει το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι συζητά το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη, ωστόσο στη συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Αυγή υ αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη ενώ αναφέρθηκε στο εν λόγω σενάριο σημείωσε ότι είναι δύσκολη η ευθυγράμμιση αυτών των δύο νησιών με το καθεστώς ΦΠΑ της Επικράτειας καθώς  «τα νησιά του Αιγαίου έχουν μπει όλα μαζί στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15