search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:31
MENU CLOSE

WSJ: Ο Τσίπρας έχει σκάψει για τον εαυτό του μια τρύπα και η Μέρκελ μπορεί να κάνει ελάχιστα να τον τραβήξει έξω

30.03.2015 08:24
WSJ: Ο Τσίπρας έχει σκάψει για τον εαυτό του μια τρύπα και η Μέρκελ μπορεί να κάνει ελάχιστα να τον τραβήξει έξω - Media

« Η μοίρα της Ελλάδας είναι στα χέρια της Αθήνας και όχι του Βερολίνου» τονίζει ο αρθρογράφος Σάιμον Νίξον της Wall Street Journal.

« Η μοίρα της Ελλάδας είναι στα χέρια της Αθήνας και όχι του Βερολίνου» τονίζει ο αρθρογράφος Σάιμον Νίξον της Wall Street Journal.

Μάλιστα, στο κείμενο σημειώνει πως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης, από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιανουάριο, ήταν να νομίζει πως η τύχη της οριζόταν από τα γερμανικά χέρια. «Κατά τους δύο πρώτους μήνες, αρνήθηκε να ασχοληθεί με την Τρόικα. Ενδιαφέρθηκε μόνο αφότου μετονομάστηκε σε «θεσμούς» και τώρα σε Brussels Group. Ενώ έδειξε απροθυμία να διαπραγματευτεί με την ευρωομάδα».

Η βασική σκόπευση του Τσίπρα, σύμφωνα με τον Νίξον, ήταν να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία με τη Γερμανία. Επί 10 ώρες στο Βερολίνο, η Μέρκελ προσπάθησε να δώσει στον Τσίπρα να καταλάβει πως έκανε λάθος να υπερεκτιμάει τη δύναμη της Γερμανίας και να υποτιμάει τη σημασία του σεβασμού στους κανόνες της Ευρωζώνης και τις διαδικασίες που τη διέπουν. «Μπορεί ο Τσίπρας να έχει σκάψει για τον εαυτό του μια τρύπα όταν υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του ότι θα τελειώσει με τα μνημόνια, αλλά η Μέρκελ μπορεί να κάνει ελάχιστα για να τον τραβήξει έξω».

Ο Νίξον εξηγεί: «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Μέρκελ αδιαφορεί για την τύχη της Ελλάδας και αυτό διότι επιθυμεί η Ευρωζώνη να μείνει άθικτη. Το 2012 πήγε κόντρα στην κοινή γνώμη και στους υπουργούς της και συμφώνησε για τα πακέτα διάσωσης που θα απέκρουαν μια «βρόμικη» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και τώρα λέει πως αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη. Η γερμανική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση τι σημαίνει ένα Grexit και τι συνέπειες θα έχει σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο».

Αυτό που δεν μπορεί να δεχθεί το Βερολίνο είναι να προσφέρει στην Αθήνα δάνεια άνευ όρων. Εμμένει στις συμφωνίες που υπογράφηκαν με την προηγούμενη κυβέρνηση και διατείνεται πως μπορεί να άλλαξε η κυβέρνηση, αλλά οι όροι των πακέτων διάσωσης παραμένουν – με τον ίδιο τρόπο που η Ελλάδα δεσμεύεται από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Φυσικά, η Αθήνα έχει δικαίωμα να ζητήσει αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης της, αλλά χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων 18 μελών της ευρωομάδας, όχι μόνο της Γερμανίας. Είναι αλήθεια ότι η Γερμανία έχει υπολογίσιμη δύναμη, αλλά το Βερολίνο δεν έχει καμία εντολή ή εξουσία να διαπραγματευτεί με την Αθήνα απευθείας, για λογαριασμό των άλλων 17 κρατών της ζώνης του ευρώ. Ούτε είναι σαφές ότι θα μπορούσε να επιβάλει μια συμβιβαστική συμφωνία για την Ευρωζώνη και με τις άλλες κυβερνήσεις – συν ότι πολλές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές προς την Ελλάδα», αναφέρει ο Νίξον.

Επιπλέον σημειώνει πως οι υπουργοί Οικονομικών δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις τεχνικές ομάδες που αναλαμβάνουν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας. Πρώτον διότι έχουν καλύτερη γνώση του αντικειμένου και δεύτερον διότι έτσι αποφεύγονται οι «τοξικές πολιτικές αντιπαραθέσεις». Αυτή τη στιγμή το Βερολίνο και η λοιπή Ευρωζώνη είναι απογοητευμένοι με την Αθήνα, καθώς άφησε το χρόνο να περάσει αμφισβητώντας τη διαδικασία, ενώ θα έπρεπε να εργάζεται για την ουσία.

Από την άλλη, σημειώνει ο Σάιμον Νίξον, οι Γερμανοί αξιωματούχοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία, αν και αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι μακριά. Παραδέχονται πως κάθε χώρα έχει τη διακριτική ευχέρεια να διαμορφώνει το συνολικό πρόγραμμα βάσει των αναγκών της, αλλά η διαδρομή και οι στόχοι να μένουν οι ίδιοι. Αυτό που δεν διαπραγματεύεται το Βερολίνο είναι ότι οι προτάσεις της Αθήνας πρέπει να αξιολογηθούν πλήρως από τα θεσμικά όργανα. Για παράδειγμα, αν ο Α.Τσίπρας θέλει να δαπανήσει περισσότερα για την ανθρωπιστική βοήθεια, θα μπορούσε, ίσως, να μειώσει τις δαπάνες για την άμυνα. Επίσης να μειώσει τον ΦΠΑ στα νησιά ή τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά φορολογήσει τους πλούσιους και αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

«Φυσικά, αυτό θα πάρει χρόνο. Αλλά η Αθήνα έχει λάβει λίγη συμπάθεια από το Βερολίνο τη στιγμή που τα μετρητά εξαντλούνται και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε πως η ημερομηνία που ενδέχεται να ξεμείνει η Αθήνα από χρήματα αλλάζει συνεχώς από την κυβέρνηση, ενώ μπορεί τελικά να βρει πόρους και να αποφύγει το αρνητικό σενάριο. Πάντως, η κρίση θα έρθει τον Ιούλιο, όταν η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει την ΕΚΤ», αναφέρεται στο άρθρο.

Κατά την τελευταία εβδομάδα, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η πίεση έπιασε τόπο. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης λένε πως για πρώτη φορά υπήρξε εποικοδομητική δέσμευση μεταξύ της Αθήνας και των θεσμικών οργάνων. Η Αθήνα υπέβαλε έναν κατάλογο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων που αποτελεί τη βάση για συζήτηση, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν μέχρι σήμερα ανεπαρκείς και οι τεχνικές ομάδες δεν μπορούν να μιλήσουν απευθείας με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Για να καταλήξει ο Νίξον: «Αυτό που είναι πλέον σαφές είναι ότι οι αποφασιστικές κινήσεις θα γίνουν στην Αθήνα και όχι στο Βερολίνο. Ο Τσίπρας είπε πως θα αλλάξει την Ελλάδα, αλλάζοντας την Ευρώπη, αλλά και σε αυτό το σημείο είναι σαφές πως δεν μπορεί να κάνει και τα δύο. Η πρόκληση είναι να έρθει σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα και μετά να την «πουλήσει»’ στο εσωτερικό του κόμματός του. Αυτό είναι ένα μεγαλύτερο τεστ για τις πολιτικές δεξιότητες του Τσίπρα, σε σχέση με εκείνο που έχει να αντιμετωπίσει η Μέρκελ».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:30