search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:26
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Θα μας στηρίξετε ή θα είστε φερέφωνα ακραίων μνημονιακών κύκλων στην Ευρώπη;»

30.03.2015 18:44
Τσίπρας: «Θα μας στηρίξετε ή θα είστε φερέφωνα ακραίων μνημονιακών κύκλων στην Ευρώπη;» - Media

Να τοποθετηθεί απέναντι στην διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές κάλεσε την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τη ΝΔ στην πρωτολογία του

Να τοποθετηθεί απέναντι στην διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές κάλεσε την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τη ΝΔ στην πρωτολογία του κατά τη συζήτηση με βάση το άρθρο του κανονισμού 142 Α στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός στο άνοιγμα της ομιλίας του σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί μυστική διπλωματία αλλά ξεκάθαρη και διαφανή στρατηγική την οποία στηρίζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και αποδίδει καρπούς παρά το γεγονός ότι ξετυλίχτηκε μέσα σε ένα «περιβάλλον ναρκοθετημένο», όπως είπε, αφήνοντας αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά δεδομένα κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε πίσω της ταμειακό έλλειμμα 2,5 δις. και πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα 0,3%, δηλαδή περί τα 500 εκ. ευρώ και όχι 3 δις όπως ισχυριζόταν.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ο μόνος δρόμος για να μπει τέλος στη μνημονιακή πολιτική ενώ ο άλλος δρόμος είναι η άνευ όρων συνθηκολόγηση στις απαιτήσεις των πιο ακραίων κύκλων και νεοφιλελεύθερων κέντρων της Ευρώπης. «Θα στηρίξετε», ρώτησε, «τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα ή θα είστε φερέφωνα των πιο ακραίων κέντρων αυτών των πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη»;

Αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων μίλησε για αντιφάσεις που εδράζονται στο ότι όπως είπε από τη μία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπέγραψε μνημόνιο και από την άλλη ότι ρίχνει τη χώρα στα βράχια.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τα άλλα κόμματα να απαντήσουν αν θεωρούν μνημόνιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ή το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις που ανακουφίζει χιλιάδες συμπολίτες μας καθώς και αν ο πρωθυπουργός έπραξε σωστά όταν αναφέρθηκε μέσα στο Βερολίνο στη Ζήμενς, το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις.

Επίσης, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε σε έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, προκειμένου για τη συγκάλυψη στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού καθώς επίσης ότι δεν υλοποίησε κατά τα άλλα μνημονιακές υποχρεώσεις όπως η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας παράλληλα από την αντιπολίτευση να στηρίξει τις «εθνικές κόκκινες γραμμές».

«Διερωτήθηκε για ποιο λόγο εν μέσω της σκληρής διαπραγμάτευσης φέρνουμε προς συζήτηση την επέκταση της δανειακής σύμβασης. Είναι γεγονός ότι έχει απόλυτο δίκιο. Εξομολογητικά μας είπε ότι ο ίδιος δεν θα την έφερνε για συζήτηση στη βουλή. Όσο ήταν πρωθυπουργός, δεν σύχναζε στη Βουλή, προτιμούσε να κάνει δηλώσεις στο εντευκτήριο και στο καφενείο της βουλής. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα. Εμείς θα βρισκόμαστε εδώ ενώπιος ενωπίω. Γιατί εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.  Το όπλο μας είναι η στήριξη που μας παρέχει ο ελληνικός λαός» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο θέμα του συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου σημείωσε:« είπατε μακάρι η χώρα είχε άλλους 10 Παπασταύρου, έχει άλλους 2062 θα ελεγχθούν ένας προς έναν».

Κατηγόρησε Σαμαρά ότι δε μίλησε για την ολιγαρχία και για τους μιντιάρχες και δεν απάντησε αν συμφωνεί στο ζήτημα για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και στη θητεία του δε ζήτησε το φόρο από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις . Κι αυτό όπως είπε γιατί «μόνη σας στήριξη είναι τα ΜΜΕ, δε μας ενδιαφέρει αυτή η στήριξη προτιμάμε τη στήριξη του λαού».

Απαντώντας σε αποστροφή του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση κάνει εχθρούς στο εξωτερικό, αναφέρθηκε στο ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επί θητείας Σαμαρά «δεν είχε ποτέ παραδεχτεί ότι η χώρα μαστίζεται από την ανθρωπιστική κρίση» διότι δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα από την ελληνική πλευρά η οποία προπαγάνδιζε το success story, και «ποτέ δεν είχε δηλώσει ότι θα στραγγίξει τα ταμεία προκειμένου να βρεις 2 δις για την ανθρωπιστική κρίση».«Είναι και αυτό δήθεν διαπραγμάτευση, τσάμπα μαγκιά; Δεν τα καταφέρατε αυτά εσείς», είπε.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε τις μνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (μείωση επικουρικών, μείωση εφάπαξ κατά το 1/5, αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα, τουρισμό, περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ομαδικές απολύσεις) απέναντι στις οποίες όπως είπε η κυβέρνηση θέτει κόκκινες γραμμές. Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν η αντιπολίτευση και ειδικά η Νέα Δημοκρατία συμμερίζεται αυτές τις κόκκινες γραμμές (τις οποίες ανήγαγε σε «εθνικές κόκκινες γραμμές» τις οποίες ζήτησε να αποδεχθούν τα άλλα κόμματα) ή περιμένει χαιρέκακα την αποτυχία της κυβέρνησης.

Επίσης ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του απάντησε ενοχλημένα στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί έλλειψης υπευθυνότητας και του κινδύνου να ρίξει τη χώρα στα βράχια, υπογραμμίζοντας ότι από την αρχή του 2015 η χώρα έχει πληρώσει περί τα 6 δις σε δόσεις και τόκους ενώ δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ από τις δόσεις των δανειστών και δεν έχει τη δυνατότητα για την αύξηση έκδοσης εντόκων γραμματίων κάτι το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στην ευχέρειά της με το που ανέλαβε καθήκοντα.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου σημείωσε ότι προβλέπει την παράταση της δανειακής σύμβασης, δεν αποτελεί ούτε νέα δανειακή σύμβαση ούτε μνημόνιο και αναρωτήθηκε γιατί η αντιπολίτευση ζητά να έρθει στη Βουλή προς κύρωση όταν δεν το ζητούν οι δανειστές και όταν η ίδια δεν είχε φέρει τις δύο δανειακές συμβάσεις, ενώ η πρώτη κίνηση Σαμαρά στην αρχή της θητείας του ήταν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Ζήμενς κι ενώ η ίδια η σύμβαση με την εταιρεία απαιτούσε κύρωση από τη Βουλή. Κλείνοντας διαβεβαίωσε ότι όταν υπάρξει συμφωνία για την ανάπτυξη η οποία θα εμπεριέχει και την αναδιάρθρωση του χρέους προς το συμφέρον της χώρας τότε θα έρθει στη Βουλή, «δε θα συνεχίσουμε τις νομικές πατέντες έγκρισης δημοσίων συμβάσεων που δεν έρχονται προς κύρωσης στη Βουλή» είπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15