search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:20
MENU CLOSE

Οικογένεια μουσουλμάνων θα φιλοτεχνήσει το κάθισμα του Πάπα για την επίσκεψή του στη Βοσνία

31.03.2015 13:38
Επιμένει ο ιερέας από το Κουκάκι: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από τη μετάληψη - Media

Ο Σαλέμ Χαϊντάροβατς λέει πως δεν κοιμήθηκε επί μία εβδομάδα, όταν έμαθε πως το εργαστήριό του επελέγη για να φιλοτεχνήσει το κάθισμα που θα χρησιμοποιήσει ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο Σαλέμ Χαϊντάροβατς λέει πως δεν κοιμήθηκε επί μία εβδομάδα, όταν έμαθε πως το εργαστήριό του επελέγη για να φιλοτεχνήσει το κάθισμα που θα χρησιμοποιήσει ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο 61 ετών Βόσνιος και ο 33χρονος γιος του Εντίν -και οι δύο πιστοί μουσουλμάνοι- ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο κάθισμα, χθες, στο μικρό εργαστήριό τους στην πόλη Ζαβιντόβιτσι της κεντρικής Βοσνίας.

Οι δυο τους, όπως αναφέρει το δίκτυο ABC επικαλούμενο ρεπορτάζ του Associated Press (AP), έχουν παραμερίσει όλες τις άλλες παραγγελίες προκειμένου το αποτέλεσμα της δουλειάς τους να είναι άψογο και το κάθισμα να είναι έτοιμο στις 6 Ιουνίου, οπότε και ο Πάπας Φραγκίσκος θα προεξάρχει λειτουργίας, στο Σαράγεβο, που στόχο θα έχει την ενίσχυση των προσπαθειών προς την ενότητα σε μία χώρα που πριν από δύο δεκαετίες βίωσε στο “πετσί” της τον πόλεμο.

Επί δεκαετίες, το οικογενειακό εργαστήριο των Χαϊντάροβατς ασχολείται με το σκάλισμα (σε ξύλο) θρησκευτικών σουβενίρ και με διακοσμήσεις εκκλησιών και τζαμιών, αλλά το κάθισμα του Πάπα είναι γι’ αυτούς η κορυφαία στιγμή της πορείας τους.

“Με κάνει να αισθάνομαι εξαιρετικά χαρούμενος, επειδή το να κάνει κάποιος ένα κάθισμα για ένα τέτοιο άτομο είναι ένα τεράστιο και σημαντικό πράγμα” είπε ο Εντίν Χαϊντάροβατς στο AP.

Το σχέδιο που θα σκαλιστεί πάνω στο κάθισμα είναι μυστικό, λένε πατέρας και γιος και το μόνο που αποκαλύπτουν είναι πως θα χρησιμοποιήσουν ξύλο καρυδιάς και ότι θα σκαλίσουν πάνω του διάφορα θρησκευτικά σχέδια.

Ο ιερέας Μίρο Μπέσλιτς κατάφερε να πείσει το ποίμνιο της τοπικής ενορίας να συγκεντρώσει χρήματα για την αγορά των υλικών, ενώ οι Χαϊντάροβατς θα σκαλίσουν το κάθισμα χωρίς αμοιβή.

“Όλη η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική κρίση, αλλά όταν οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι πρόκειται για τον Πάπα […] τότε αποδέχθηκαν την ιδέα” δήλωσε ο ιερέας στο AP.

Πολλοί Βόσνιοι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, βλέπουν στο πρόσωπο του νυν προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έναν άξιο Πάπα, όπως αισθάνονταν και για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, τον οποίο θεωρούν “πρωταθλητή” της διαθρησκειακής συνεργασίας και της ειρήνης. Άγαλμά του κοσμεί πλατεία στο κέντρο του Σαράγεβο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:20