search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:37
MENU CLOSE

«Κυρίες και κύριοι, απόψε δεν υπάρχουν ειδήσεις»

31.03.2015 16:51
«Κυρίες και κύριοι, απόψε δεν υπάρχουν ειδήσεις» - Media

Πώς θα σας φαινόταν ένα δελτίο ειδήσεων που ξεκινά με αυτό το καλωσόρισμα;

Πώς θα σας φαινόταν ένα δελτίο ειδήσεων που ξεκινά με αυτό το καλωσόρισμα;

Σίγουρα μοιάζει εντελώς εξωπραγματικό σε μια εποχή που και η παραμικρή πληροφορία «τραβιέται από τα μαλλιά» για να παρουσιαστεί ως είδηση.

Και όμως, υπήρξαν εποχές που όταν δεν υπήρχαν αξιόλογα – σύμφωνα με το κριτήριο των συντακτών και των υπευθύνων τους βέβαια – νέα, τα δελτία ειδήσεων ενημέρωναν το κοινό τους ότι δεν υπάρχει… ενημέρωση!

Ένα τέτοιο περιστατικό περιγράφεται στην μελέτη του Philip Schlesinger, «Putting Reality together» και αφορά το BBC της περιόδου του Μεσοπολέμου.

Ο Schlesinger παραθέτει απόσπασμα από επίσημο αρχείο του BBC, που είναι ενδεικτικό της πατερναλιστικής – και μάλλον ελιτίστικης – προσέγγισης των υπευθύνων της βρετανικής Ραδιοφωνίας, που τότε έκανε τα πρώτα της βήματα.

«Όταν δεν υπήρχαν ειδήσεις που να θεωρούνται αξιόλογες ώστε να μεταδοθούν, δεν γινόταν καμία προσπάθεια να καλυφθεί το κενό και ο εκφωνητής απλώς έλεγε ‘’δεν υπάρχουν ειδήσεις απόψε’’».

Μπορεί κανείς να φανταστεί τον εκφωνητή του Μεσοπολέμου, με την χαρακτηριστική έντονη αγγλική προφορά, να αναγγέλλει στους ακροατές που περίμεναν συντονισμένοι στους δέκτες τους ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, «σήμερα δεν συνέβη τίποτε που να αξίζει να μάθετε»!

Στον αντίποδα βέβαια βρίσκονται οι πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, που η βιομηχανία των ΜΜΕ έχει μετατρέψει και την παραμικρή πληροφορία σε είδηση άξια να μεταδοθεί, εφόσον μπορεί να προσελκύσει κοινό. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:32