search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:27
MENU CLOSE

Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης για την ανακοίνωση των εισαγγελέων

31.03.2015 17:58
Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης για την ανακοίνωση των εισαγγελέων - Media

Σε απάντηση της σημερινής ανακοίνωσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με την οποία ασκείται κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την αποφυλάκιση μεγάλου αριθμού κρατουμένων στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Σε απάντηση της σημερινής ανακοίνωσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με την οποία ασκείται κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την αποφυλάκιση μεγάλου αριθμού κρατουμένων στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και υπό το βάρος των ευθυνών από την υπερφόρτωση των φυλακών και των συνεχών και δαπανηρών καταδικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο νομοθέτης καλείται να βρει, εδώ και τώρα, λύσεις, έστω και προσωρινές» και προσθέτει: «Η αποφόρτιση του σωφρονιστικού συστήματος μέσω λελογισμένων, διαβαθμισμένων και με κριτήρια αποφυλακίσεων ανταποκρίνεται ακριβώς σ’ αυτή την ανάγκη και οι κώδικες που θα ακολουθήσουν θα θέσουν σε πλήρως ορθολογική βάση τα πράγματα».

Παράλληλα, ο Παρασκευόπουλος υπογραμμίζει: «Οι ασθενείς και τα άτομα με βαριές αναπηρίες βιώνουν τη φυλακή ως διπλό δεινό. Συνεπώς, η διευκόλυνση, και πάλι με όρους, της απόλυσής τους ανταποκρίνεται σ’ ένα δίκαιο ισοζύγιο της ποινής που προβλέπεται και της ποινής που πραγματικά εκτίεται. Η αναφορά σε “‘à la cart’ ανθρωπισμό” είναι άτοπη και αστήρικτη».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει στη δήλωσή του: «Ο σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις δεν αφαιρεί από τον νομοθέτη την αρμοδιότητα να επιλέγει το μέτρο και τον τρόπο έκτισης της εκάστοτε ποινής. Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, για παράδειγμα, ακριβώς επαναφέρει την αντιστοιχία της ποινής που επιβλήθηκε μ’ αυτήν που εκτίεται, ενώ ο τρόπος επιβολής των ποινικών κυρώσεων ή των προσωρινών κρατήσεων, μαζί με την υπερποινικοποίηση, αποτελούν εξίσου γενικούς παράγοντες που οδηγούν στην υπερφόρτωση του σωφρονιστικού συστήματος».

Μονόπλευρα, συνεχίζει ο Παρασκευόπουλος, «τιμωρητικές λογικές απηχούν ξεπερασμένες και τελικά αδιέξοδες αντιλήψεις που δεν αρμόζουν σ’ ένα κράτος ανθρωπισμού. Η απομάκρυνση απ’ αυτές δεν μπορεί να θεωρείται ασέβεια προς τους νόμους»».

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει: «Η νομική αλλά και πολιτική διαφωνία, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου, είναι σεβαστές. Σ’ ένα τέτοιο διάλογο προσβλέπουμε με τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας μας».

Καταλήγοντας, ο Παρασκευόπουλος αναφέρει: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης σέβεται το ρόλο και εκτιμά τις θέσεις των εισαγγελικών λειτουργών. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, για το τρέχον νομοσχέδιό του, δεν εισφέρει προτάσεις».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43