search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:46
MENU CLOSE

Το τρένο ευτυχώς δεν… ήρθε

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1858
02-04-2015
04.04.2015 03:00
pod_0204_039_cmyk.jpg

Ένα τρένο που δεν έρχεται ποτέ. Όσο όμως το περιμένουν, οι Οδυσσέας Ιωάννου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Χρήστος Θηβαίος εξιστορούν μέσα από όμορφα τραγούδια και μεστό λόγο την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, σκαλίζοντας τη μνήμη και προκαλώντας το συναίσθημα

 
Ένα τρένο που δεν έρχεται ποτέ. Όσο όμως το περιμένουν, οι Οδυσσέας Ιωάννου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Χρήστος Θηβαίος εξιστορούν μέσα από όμορφα τραγούδια και μεστό λόγο την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, σκαλίζοντας τη μνήμη και προκαλώντας το συναίσθημα
 
Ένα τρένο που καθυστερεί. Και στην αναμονή μιας εντελώς αβέβαιης άφιξης, μια παρέα μουσικών και ένας ραδιοφωνικός παραγωγός σε διάθεση να «τσιγκλήσουν» μνήμες και ιστορίες, να θυμηθούν και να απολογηθούν, να διηγηθούν και να τραγουδήσουν. Μια ολόκληρη εποχή που ξετυλίγεται μέσα σε περίπου τρεις ώρες. Ατάκες που ξεχειλίζουν συναίσθημα, στρέφονται στην αυτοκριτική, κοιτάζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Και η μουσική, ροκ, «έντεχνη» και λαϊκή, αφορμή για μια περιοδεία στον χώρο και τον χρόνο.
 
Η μουσικοθεατρική παράσταση «9:05» (μέχρι Κυριακή Βαΐων και από Παρασκευή του Πάσχα έως 11 Μαΐου στο θέατρο «Διάνα») έχει πολλούς άσους στο μανίκι. Καταρχάς τους συντελεστές – όλοι ένας κι ένας. Ο Οδυσσέας Ιωάννου, σε ρόλο αφηγητή – για την ακρίβεια, παίζει τον εαυτό του, καθώς είναι ο ραδιοφωνικός παραγωγός, ο οποίος γράφει τα κείμενά του εν αναμονή του τρένου. Ο λόγος του καθαρός και ουσιαστικός. Χωρίς να γέρνει στο μελό, στοχεύει απευθείας στο συναίσθημα. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, κλασική πια αξία, σε φωνή και παρουσία. Και ο μικρότερος της παρέας, ο Χρήστος Θηβαίος, μας επιφυλάσσει μια έκπληξη. Ξετυλίγει το υποκριτικό του ταλέντο. Έχει κάποιες σκηνές πραγματικά αστείες, επιβεβαιώνοντας τις ρίζες του στον χώρο του θεάτρου, καθώς είναι ανιψιός του Αντώνη Παπαδόπουλου. Και οι τρεις, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του βετεράνου Παντελή Βούλγαρη, παίρνουν τον θεατή από το χέρι και τον παρασύρουν σε ένα ταξίδι σε γεγονότα – ορόσημα της σύγχρονης ιστορίας, αλλά και σε τραγούδια – σταθμούς της προσωπικής τους δισκογραφίας, και όχι μόνο. 
 
Σε «καθαρό» θεατρικό περιβάλλον
 
Ο Χρήστος Θηβαίος μας διηγείται το χρονικό της παράστασης: «Ήταν ιδέα του Βασίλη ή, για την ακρίβεια, ήταν όνειρό του. Ήθελε να κάνει μια παράσταση που διαδραματίζεται σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό. Μια μπάντα περιμένει το τρένο για να πάει σε μια συναυλία. Εγώ μόλις είχα τελειώσει από live και τον πήρα ένα βράδυ τηλέφωνο και του είπα “αν έχεις κάτι στο μυαλό σου, πάρε με”. Πραγματικά, με πήρε τηλέφωνο μετά από δύο μέρες και μου είπε: έχω μια ιδέα. Πρότεινε στον Βούλγαρη να το σκηνοθετήσει γιατί ήθελε το κινηματογραφικό του ύφος και ήθος». 
 
Όσο για αυτήν την «περίεργη διαδήλωση των δεικτών του ρολογιού» που βάφτισε τον τίτλο, ήταν ιδέα της συντρόφου του, Μαρίας Παυλοπούλου, σκηνοθέτιδας και συγγραφέα παιδικών παραστάσεων. «Πρότεινε το 8 και 10 και ο Βασίλης το έκανε 9 και 5».
 
Η παράσταση αυτή έχει μια ιδιαιτερότητα: εκτυλίσσεται μέσα στο θέατρο «Διάνα» χωρίς τσιγάρα, καπνούς και μπουκάλια, που είναι συνήθως το σκηνικό μιας μουσικής παράστασης. Κι όμως, οι νέες συνθήκες λειτούργησαν υπέρ, καθώς, όπως μας εξηγεί ο Χρήστος Θηβαίος, «μπορούν έτσι να έρθουν μικρά παιδιά, μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τελικά, το κοινό είναι από 7 έως 70 ετών».
 
Και ένας «παρανοϊκός στην παρέα»
 
Ο Οδυσσέας Ιωάννου έδωσε λόγο στην ιδέα του Παπακωνσταντίνου να ξετυλίγεται η ιστορία της Ελλάδας από τη μεταπολίτευση έως σήμερα. Κωμικές «ανάσες» οι στιγμές που ο «παρανοϊκός της παρέας, αλλά και ψώνιο, θυμάται ότι είναι γόνος ηθοποιών και βρίσκει την ευκαιρία να ερμηνεύσει αρκετά σημεία από έργα του Σαίξπηρ» εξηγεί ο Χρήστος Θηβαίος. Είχε στο πλευρό του την «Καρυάτιδα» της παράστασης, αλλά και ψυχή του θεάτρου «Διάνα», Ελένη Ράντου, να του δίνει πολύτιμες συμβουλές. 
 
Από τον λόγο της παράστασης, επιλέγει – με δυσκολία βέβαια – για «κτήμα» του τα τελευταία λόγια που ακούγονται: «Υπήρξαν άνθρωποι που γλίστρησαν από τα χέρια μας, γαμώτο, σαν ποτήρια. Έχουμε ζήσει και χαρές, αλλά εμείς δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι. Για αυτό εμείς είμαστε όλα». 
 
Το «9:05» θα συνεχίσει πιθανότατα και δεύτερη «καριέρα» το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Το καλοκαίρι θα βρει τον Χρήστο Θηβαίο on the road με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε συναυλίες που θα έχουν το στίγμα του ροκ πάρτι. Αυτόν τον καιρό βρίσκεται στο στούντιο, όπου ηχογραφεί τον νέο του δίσκο με τίτλο «210816». Τα νούμερα παραπέμπουν σε ημερομηνία: στις 21 Αυγούστου του 1916, οπότε έγινε η πρώτη αιματηρή απεργία και εξέγερση σε ελληνικό έδαφος των μεταλλωρύχων της Σερίφου. Ξεψάχνισε οτιδήποτε γραπτό βρήκε σχετιζόμενο με τη σπουδαία αυτήν ιστορία, από αρχεία μέχρι στίχους, και τα ενσωμάτωσε σε έναν δίσκο.
 
INFO Θέατρο Διάνα, Ιπποκράτους 7, τηλ.: 210-3626596. Οι παραστάσεις γίνονται Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:46