search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:55
MENU CLOSE

Απαλλάσσεται ένας στους δύο από το φόρο ακινήτων – Το σχέδιο για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ

03.04.2015 06:20
ΥΠΟΙΚ: «Θα κάνουμε πιο δίκαιο τον ΕΝΦΙΑ» - Media

Στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι να απαλλαγούν πλήρως από τη φορολογία οι μικρές ιδιοκτησίες και να ελαφθρυνθούν σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι μεσαίες. Υπολογίζεται ότι δεν θα πληρώσουν φόρο περίπου 2.800.000 ιδιοκτήτες  σε σύνολο 5.570.000.

 

Το νέο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα που θα ισχύσει από το 2015 παρουσιάζει η εφημερίδα το Έθνος. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το σενάριο που επεξεργάζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα έχει χαμηλό ατομικό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ, θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη και δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, αλλά θα αφαιρείται από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Πάνω από το αφορολόγητο όριο θα καθιερωθεί νέα κλίμακα με πολλούς και προοδευτικούς συντελεστές που θα φορολογούνται μέχρι το 2% για ακίνητα μεγάλης αξίας.

Από το νέο φόρο θα εξαιρούνται οι αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα κλπ).

Στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι να απαλλαγούν πλήρως από τη φορολογία οι μικρές ιδιοκτησίες και να ελαφθρυνθούν σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι μεσαίες. Υπολογίζεται ότι δεν θα πληρώσουν φόρο περίπου 2.800.000 ιδιοκτήτες  σε σύνολο 5.570.000

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται η εφημερίδα, μέχρι τον Ιούνιο θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές τιμές προκειμένου να προσεγγίσουν τις αντικειμενικές. Η αναπροσαρμογή θα είναι της τάξης 15%-20% και θα επιφέρει μειώσεις σε μία σειρά φόρων που σχετίζονται με τα ακίνητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση εγκαταλείπει το αρχικό σχέδιο για υψηλό ατομικό αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ και εξετάζει προτάσεις για αφορολόγητο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ το οποίο θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Σε περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο, ο φόρος θα επιβάλλεται στο ύψος της αξίας που ξεπερνά το όριο.

 

Πηγή: Έθνος

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:48