search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:13
MENU CLOSE

Τι φέρνει το νέο μνημόνιο

19.12.2010 17:06
Τι φέρνει το νέο μνημόνιο - Media

Ένα πραγματικό χάος απορρύθμισης φέρνει μαζί του το επικαιροποιημένο μνημόνιο στο πεδίο της εργασίας και τουασφαλιστικού. Τα είπαμε, τα ξαναείπαμε, αλλά είναι η ώρα να κάνουμε μια πολύ αυστηρή κωδικοποίηση και να δούμε μαζεμένες τις επιπτώσεις του.

Ένα πραγματικό χάος απορρύθμισης φέρνει μαζί του το επικαιροποιημένο μνημόνιο στο πεδίο της εργασίας και του ασφαλιστικού. Τα είπαμε, τα ξαναείπαμε, αλλά είναι η ώρα να κάνουμε μια πολύ αυστηρή κωδικοποίηση και να δούμε μαζεμένες τις επιπτώσεις του. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι εντάσσονται το 2011 στο ίδιο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

2. Έρχονται μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις όσων εντάσσονται στο ΙΚΑ αφού τα ποσοστά αναπλήρωσης από το 40% πέφτουν στο 20%.

3. Έρχονται νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας και περαιτέρω μειώσεις συντάξεων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος που προβλέπονται από τον Ν. 3863/2010», αν οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις θα υπερβεί το όριο του 2,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-10. Η αναθεώρηση θα σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

4. Θα μειωθούν σημαντικά οι επικουρικές συντάξεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα τουλάχιστον για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2012. Στη σελίδα 45 του νέου μνημονίου αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Έως το πρώτο τρίμηνο του 2012 η κυβέρνηση θα έχει υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση των δευτερευουσών – επικουρικών συνταξιοδοτικών συστημάτων αρχίζοντας τον υπολογισμό των παροχών με βάση το νέο σύστημα πλασματικών καθορισμένων εισφορών. Η κυβέρνηση θα παγώσει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις και θα μειώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα, με βάση την αναλογιστική μελέτη που θα εκπονηθεί από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Σε περίπτωση που η αναλογιστική μελέτη δεν είναι έτοιμη, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα μειωθούν, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2012, για την αποφυγή πρόσθετων ελλειμμάτων».

5. Αλλάζει η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, από την 1η Ιουλίου 2011. Πάνω από 200.000 εργαζόμενοι θα έχουν αύξηση κατά πέντε έτη του εργασιακού βίου και μείωση των αποδοχών κατά 50-180 ευρώ τον μήνα!

6. Έρχεται εξίσωση των εισφορών και των παροχών υγείας σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως αναφέρεται στη σελίδα 45 του μνημονίου:

«Η κυβέρνηση επεκτείνει τη χρήση του συστήματος προκαθορισμένης ανά επίσκεψη και με ανώτατο όριο αμοιβής, που χρησιμοποιείται σήμερα από τον ΟΑΕΕ σε όλες τις συμβάσεις μεταξύ των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των γιατρών με τους οποίους αυτά συμβάλλονται. Το νέο σύστημα πληρωμών θα αρχίσει για κάθε νέα σύμβαση που πρόκειται να ανανεωθεί το 2011 και για όλες τις συμβάσεις από το 2012. Ορίζει έναν ελάχιστο αριθμό ασθενών ανά γιατρό, με βάση την εμπειρία άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε. Η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης εξίσωσης μεταξύ των διαφόρων ταμείων αναφορικά με τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών και τα πακέτα ελάχιστων παροχών με στόχο την πλήρη εξίσωση έως το 2012».

7. Αυξάνεται από 3 σε 5 ευρώ η επίσκεψη στα νοσοκομεία. Η χρέωση αυτή επεκτείνεται και «σε αδικαιολόγητες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά».

8. Προαναγγέλλονται νέες περικοπές σε παροχές κοινωνικού χαρακτήρα μέσω της επανεξέτασης όλων των κοινωνικών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, στις σελίδες 27-28 του νέου μνημονίου αναφέρεται ότι θα αρχίσει η αξιολόγηση όλων των υφισταμένων κοινωνικών προγραμμάτων από τον ΟΟΣΑ, θα προσδιοριστούν οι δράσεις για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και θα ποσοτικοποιηθούν οι εξοικονομήσεις.

9. Έρχεται πλήρης απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Σε δικηγόρους η ελάχιστη αμοιβή, η ουσιαστική απαγόρευση των διαφημίσεων και οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος. Σε φαρμακοποιούς θα προωθηθούν πιο ελαστικά ωράρια λειτουργίας και θα μειωθεί το ελάχιστο περιθώριο κέρδους στις τιμές λιανικής πώλησης κατά 15%-20% με τη θέσπιση συστήματος εκπτώσεων. Σε συμβολαιογράφους θα μειωθούν οι ελάχιστες αμοιβές και θα αυξηθεί ο αριθμός των ασκούντων το επάγγελμα. Σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές θα καταργηθούν τα ελάχιστα όρια αμοιβών.

10. Αυξάνονται τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά 30% το νέο έτος. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν και τα τιμολόγια όλων των άλλων ΔΕΚΟ.

11. Έρχεται ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του στενού δημόσιου τομέα. Το νέο σύστημα θα καλύπτει τον βασικό μισθό και τα επιδόματα.

12. Έρχεται μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα επιπροσθέτως του κανόνα της μιας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις, ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών και του ΦΠΑ.

13. Το 2012 θα συνεχιστεί το πάγωμα των συντάξεων. Αν έχουμε αρνητικό πληθωρισμό (λόγω ύφεσης), οι συντάξεις θα μειωθούν ανάλογα.

Κοινώς, θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:13