search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:17
MENU CLOSE

Νέες εκδόσεις

19.12.2010 19:09
Νέες εκδόσεις - Media

Μαύρος Μακεδών / Η προϊστορία του σεξ / Ανάμεσα στον Μαρξ και την Coca Cola / Τα σακιά / Οι Έλληνες παίδες στην αρχαιότητα / Οκτώ ημέρες και μία Κυριακή / Πέρα από την Αφρική

Θανάσης Σκρούμπελος

Μαύρος Μακεδών

Εκδόσεις: Τόπος

Σελ.: 300

Η επικείμενη πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας άλλαξε τα δεδομένα και τις ισορροπίες της εποχής στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα στην ευρύτερη Βαλκανική χερσόνησο. Τις σημαντικές αυτές εξελίξεις, εκτός από τις Μεγάλες Δυνάμεις που τις υποκινούσαν και έπαιρναν θέση σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, τις παρακολουθούσαν και οι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας μέσα από το πρίσμα της εθνικής τους ταυτότητας, αλλά και της προσωπικής τους αγωνίας για το μέλλον. Μέσα σε αυτόν τον φορτισμένο ιστορικό περίγυρο, ο συγγραφέας μάς διηγείται μια μοναδικής σπανιότητας ιστορία τριών ανθρώπων που η μοίρα και η εποχή τούς ενώνει με τον μοναδικό τρόπο που έχει η πραγματικότητα να υπερβαίνει τον εαυτό της. Ο Σελήμ είναι ο «Μαύρος Μακεδών», καρπός παράφορου και ζόρικου για την εποχή του (και για όλες τις εποχές) έρωτα ενός έγχρωμου Αλγερινού από το Τούνεζι και της κόρης τού Σταυρακάκη, ενός Σφακιανού έμπορου κρασιών που έμενε στη Θεσσαλονίκη και τη Φιλιππούπολη, που ήταν και οι έδρες των εμπορικών του επιχειρήσεων. Από την άλλη, είναι ο Στογιάν, ένας Βούλγαρος του οποίου η οικογένεια ευεργετείται από τον Σταυρακάκη, παππού του Σελήμ. Παρ’ όλα αυτά, στο όνομα μιας μεγάλης Βουλγαρίας, συμμετέχει στη δολοφονία του ευεργέτη του, παρασυρμένος από εθνικιστικές ιδέες και οικειοποιείται τη μεγάλη έπαυλη του Σταυρακάκη. Τέλος, ο Μανώλης, που από αγριμοκυνηγός στα βουνά της Κρήτης βρίσκεται ανάμεσα στους άλλους, μπλεγμένος σε μια ιστορία πέρα από τη φαντασία του. Οι διηγήσεις των τριών συνθέτουν το μυθιστόρημα, το οποίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, έτσι που ο αναγνώστης κάποιες φορές έχει την αίσθηση ότι αυτοί οι τρεις είναι ένα πρόσωπο που ενσαρκώνει το πολυφυλετικό πορτρέτο των Βαλκανίων. Ένα σημαντικό βιβλίο!…

Timothy Taylor

Η προϊστορία του σεξ

Μετάφραση: Δημήτρης Ραπτόπουλος

Εκδόσεις: Αιώρα

Σελ.: 352

Το βιβλίο αυτό ερευνά την εξέλιξη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας τα τελευταία 4.000 χρόνια! Εκτός από τη μελαγχολική διαπίστωση για το πώς περνούν έτσι γρήγορα τα χρόνια, σ’ αυτή τη μελέτη ευρημάτων πολύ παλαιότερων από την ιστορική περίοδο, που γίνεται από έναν αρχαιολόγο, εξετάζονται βασικές παράμετροι της σεξουαλικότητας τού ανθρώπου, όπως το πώς προκύπτει από τη γενετήσια πράξη ο ερωτισμός, το φαινόμενο της έκστασης, της αθανασίας και η αντίληψη της ομορφιάς. Είναι πλέον περισσότερο από γνωστό ότι πίσω από τις σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως αυτές αποκαλύπτονται, επιβιώνουν «μνήμες» αρχέγονες. Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται σκοτεινά, άρα ενδιαφέροντα. Η διαλεύκανσή τους μας γυρίζει πίσω σε πανάρχαιες αντιλήψεις που έχουν να κάνουν με το φύλο, την έννοια της γενιάς, της εξουσίας, του ρόλου, του ελέγχου και της εκμετάλλευσης. Οι άνθρωποι με τη σημερινή τους πάνω – κάτω μορφή υπάρχουν κάτι λιγότερο από 150.000 χρόνια. Έτσι, η παρούσα μελέτη αναγκαστικά βασίζεται σε αρχαιολογικά ευρήματα που προσπαθούν να πιάσουν το θέμα της αναπαραγωγής από τις απαρχές του εξελικτικού χρόνου. Η ολοκλήρωση της διαδρομής κλείνει με τα τελευταία 5.000 χρόνια εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους έχουν οργανωθεί οι κοινωνίες αναφορικά με το σεξ και τη σεξουαλικότητα. Μέσα από μια σειρά απίθανων και άγνωστων στο ευρύ κοινό ευρημάτων που αφορούν σε όλους τους πολιτισμούς, παρακολουθούμε μιαν ιδιότυπη ιστορία της ανθρωπότητας, την πιο κρυφή, εκείνη με τις πιο έντονες επιδράσεις στον πολιτισμό μας και προφανώς στη διαμόρφωση του ψυχισμού μας.

A.Schildt – D. Siegfried

Ανάμεσα στον Μαρξ και την Coca Cola

Νεανική κουλτούρα και κοινωνική αλλαγή, 1960 – 1980

Μετάφραση: Νίκος Ζαρταμόπουλος

Εκδόσεις: Κασταλία

Σελ.: 520

Ο προκλητικός τίτλος – δάνειο του βιβλίου από την ταινία «Masculin feminine» του Ζακ – Λυκ Γκοντάρ αποτελεί ίσως την πιο εύγλωττη απεικόνιση της νεανικής κουλτούρας που κυριάρχησε ανάμεσα στις δεκαετίες του 1960 – 1980 με επίκεντρο τον Γαλλικό Μάη του 1968. Μέσα από μια σειρά κειμένων, τα οποία στρέφουν το αποκλειστικό τους ενδιαφέρον στα κινήματα αλλά και στις συμπεριφορές των νέων της ευρωπαϊκής ηπείρου, οι ερευνητές – συγγραφείς προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα νεολαιίστικα ερωτήματα αυτών των σημαντικών δεκαετιών, οι οποίες υπήρξαν για τη Δυτική Ευρώπη ο χρυσός της αιώνας. Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Δυτική Ευρώπη – όπως αυτή προέκυψε από τις γενικότερες ανακατατάξεις – άρχισε μια περίοδος οργιώδους ανάπτυξης των κοινωνιών, που συνοδευόταν από μεγάλες αλλαγές στη διάρθρωσή τους. Μέσα από έντονες αμφισβητήσεις, που είναι προνόμιο πάντα των δημοκρατικών κοινωνιών, εξήχθη ένα γενικό συμπέρασμα που φαινομενικά εμπεριείχε μιαν αντίφαση. Από τη μια είχαμε μια έντονη και γενικευμένη πολιτικοποίηση των νεολαιίστικων μαζών, που αμφισβητούσε στα ίσια το πολιτικοκοινωνικό κατεστημένο, ενώ ταυτόχρονα αναπτυσσόταν μια ιδεολογία παράλληλη που προέβαλε τα καταναλωτικά πρότυπα του καπιταλιστικού κόσμου. Σε αυτή την κρίσιμη και γεμάτη ενδιαφέρον περίοδο βλέπουμε διάφορα διεθνή ρεύματα της εποχής να συγχέονται με τις εθνικές παραδόσεις και μέσα από αυτή τη σύνθεση να δημιουργείται μια νέα αντίληψη ζωής με πολλές εκδοχές, πράγμα που οδήγησε στη μεταβιομηχανική περίοδο της Ευρώπης που διαμόρφωσε το νέο, σύγχρονο πρόσωπο του δυτικού κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ…

Ιωάννα Καρυστιάνη / Τα σακιά / Μυθιστόρημα / Εκδόσεις: Καστανιώτη / Σελ.: 356

Ελένη Λαδιά / Οι Έλληνες παίδες στην αρχαιότητα / Μελέτη / Εκδόσεις: Gema / Σελ.: 302

Christy Lefteri / Οκτώ ημέρες και μία Κυριακή / Μυθιστόρημα / Εκδόσεις: Διόπτρα / Σελ.: 348

Κάρεν Μπλίξεν / Πέρα από την Αφρική / Μυθιστόρημα / Μετάφραση: Έφη Φρυδά / Εκδόσεις: Μεταίχμιο / Σελ.: 486

Ξενοφών Μπρουντζάκης [[email protected]]

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:17